Politică

Liberalii despre un guvern PD-L-PNL: “Basescu vinde pielea ursului din padure”

Liberalii despre un guvern PD-L-PNL: “Basescu vinde pielea ursului din padure”

Dupa alegerile din 2004, Basescu l-a desemnat premier pe liberalul Tariceanu. La cinci ani de atunci, acelasi Basescu evoca o noua alianta cu PNL, dar fara premier liberal

02.11.2009, 23:30 49

Propunerea presedintelui Traian Basescu pentru un guvernPD-L-PNL, dupa alegeri, este catalogata drept o gluma de liberali:"Basescu sa se intoarca pe mare, sa nu mai vanda pielea ursului dinpadure".
De cateva zile presedintele Traian Basescu face predictii privindmodul in care va arata guvernul dupa alegeri, in conditiile in caredatele arata ca votul pe care Parlamentul il va da maine pentruechipa propusa de Lucian Croitoru va fi unul negativ.
Ieri, intr-un interviu publicat in "Ziarul de Iasi", Traian Basescua sustinut ca optiunea sa este sa formeze un Guvern de dreaptaPD-L-PNL, precum in 2004, dar fara ca liberalii sa emita pretentiiasupra postului de premier.

Din nou despre un guvern de dreapta
In 2004, dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre AliantaPNL-PD, Basescu l-a desemnat premier pe Calin Popescu-Tariceanucare a ramas in fruntea guvernului vreme de patru ani, desi, intretimp, i-a exclus pe democrati de la guvernare.
Unul dintre cei mai importanti lideri ai PD-L, Vasile Blaga, asustinut si el ca democrat-liberalii si-au dorit la finelealegerilor legislative de anul trecut un guvern impreuna culiberalii, dar ca Popescu-Tariceanu a refuzat.
Liberalii au pretins atunci sa conduca guvernul, un lucru refuzatde democrat-liberali care, ulterior, au format majoritatea deguvernare cu PSD.
Semnale transmise liberalilor au venit si din partea unui alt liderimportant al democrat-liberalilor, Radu Berceanu. Potrivitacestuia, varianta unui Guvern PD-L-PNL a existat si anul trecut,pe vremea aceasta: "Din pacate nu s-a materializat. Sigur, catrePNL si UDMR se indreapta primele noastre optiuni, din motiveideologice, arhicunoscute si foarte vechi, dar aici trebuie dinambele parti sa existe o dorinta, ceea ce anul trecut si pana azinu a existat".
Pentru a putea decide in privinta formarii unui guvern dupaalegeri, presedintele Traian Basescu trebuie sa si castige acestealegeri.
Or, acum, exista in Parlament o alta majoritate (PSD, PNL, UDMR)care este decisa sa blocheze initiativele presedintelui si alePD-L, iar una dintre acestea este chiar sustinerea pentru LucianCroitoru pentru fotoliul de premier.
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a sustinut ieri capartidul sau il someaza pe Traian Basescu sa ii retraga mandatullui Lucian Croitoru si sa-l nominalizeze pe Klaus Iohannis pentrufunctia de premier.
"Repetam mesajul pe care i l-am transmis presedintelui Basescu.Criza politica este creatia PD-L si a PSD, creatia lui TraianBasescu si a lui Mircea Geoana, care dupa principiul ca doua maininu incap in acelasi buzunar, nu au fost capabili sa se inteleagaastfel incat sa asigure existenta unui guvern legitim intr-operioada de criza economica, sociala si institutionala grava. Amvenit cu o solutie care la ora actuala este sprijinita de omajoritate parlamentara de aproape 70%, si anume solutianominalizarii lui Klaus Iohannis in functia de premier, si din nouil somam pe presedintele Basescu sa-i retraga din nou mandatul luiLucian Croitoru si sa-l nominalizeze pe Iohannis pentru functia depremier", a sustinut Orban.
Deputatul liberal a mentionat ca printr-un astfel de gest "s-arpune imediat capat crizei politice".
Potrivit lui Orban, liberalii vor vota miercuri la vedere (votuleste, teoretic, secret, cu bile), pentru a nu exista dubii inprivinta optiunii lor.
De asemenea, Orban a sustinut ca, in privinta propunerii sefuluistatului privind guvernarea post alegeri a PD-L si PNL, acestavinde "pielea ursului din padure".
"Traian Basescu sa nu vanda pielea ursului din padure. Dupaalegerile prezidentiale PNL are un program de guvernare, derelansare economica, de reducere a taxelor si impozitelor, destimulare a investitiilor si de creare de locuri de munca. Acestprogram de guvernare va fi baza oricarei negocieri cu oriceformatiune politica in vederea constituirii unui guvern", a conchisOrban.

PSD: "Basescu va deveni istorie in 6decembrie"
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, comentand optiuneasefului statului, pentru un Guvern de dreapta format din PD-L siPNL, dar fara premier liberal, ca nu il intereseaza afirmatiile luiTraian Basescu, intrucat, pe 6 decembrie, acesta va deveniistorie.
"Nu ma intereseaza ce spune domnul Basescu. Domnul Basescu, in 6decembrie, devine istorie, asa ca nu ma intereseaza", a spusGeoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO