Politică

Legea imobilelor nationalizate, modificata prin ordonanta de urgenta

09.12.2002, 00:00 24

Guvernul a modificat legea privind retrocedarea imobilelor nationalizate si  Ordonanta privind retrocedarea unor bunuri imobiliare care au apartinut cultelor religioase, printr-o ordonanta de ugenta, adoptata la ultima sedinta a Executivului, informeaza Ministerul Administratiei Publice, printr-un comunicat remis, sambata.
Potrivit comunicatului, elaborarea si adoptarea ordonantei de urgenta s-au facut pornind de la faptul ca aplicarea efectiva a prevederilor legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate a pus in evidenta o serie de carente legate, pe de o parte, de insuficienta detaliere a unor notiuni juridice utilizate de legiuitor si, pe de alta, de imposibilitatea aprecierii unor consecinte imediate ale aplicarii unora dintre prevederile legii respective. De exemplu, la data elaborarii legii, unele informatii, din teritoriu, legate de bunurile care vor face obiectul art.16 din lege, care precizeaza exceptiile de la retrocedare, nu erau cristalizate. In prezent, exista solicitari privind 4.500 de astfel de cazuri.
Prima modificare a legii de retrocedare a imobilelor nationalizate are menirea de a stabili, intr-o maniera mai clara, categoriile de persoane indreptatite sa beneficieze de prevederile acestei legi, precizeaza Ministerul Administratiei Publice. S-a pornit de la semnalarea faptului ca ministerele sau celelate institutii publice ale statului sau ale unitatilor administrativ teritoriale, organizate ca persoane juridice, nu faceau parte din categoria persoanelor juridice indreptatite la restituire potrivit Legii nr.10/2001. Cea de-a doua modificare vizeaza conservarea drepturilor, conferite de lege, persoanelor indreptatite la titluri de proprietate nominala sau actiuni acordate in temeiul legii. Un alt aspect reglementat prin aceste modificari este legat de stabilirea concreta a modului de calcul al sumelor pe care persoanele indreptatite trebuie sa le restituie pentru a putea beneficia de reparatiile prevazute de Legea nr.10/2001.
Ordonanta de urgenta prevede si unele masuri concrete menite sa accelereze procesul de restituire demarat in temeiul celor doua acte normative. Potrivit comunicatului, se are in vedere stabilirea si publicarea coeficientului de actualizare introdus prin modificarea propusa, solutionarea cazului in care persoanele indreptatite sunt cetateni straini si apatrizi, prelungirea cu un ultim termen (de 30 de zile) a datei pana la care puteau fi depuse actele doveditoare, in baza Legii nr.10/2001. De asemenea, a fost prelungit, tot cu 30 de zile, si termenul de depunere a cererilor de retrocedare in cazul imobilelor care au apartinut cultelor religioase. S-au reglementat cazurile in care imobilele apartinand cultelor religioase au fost instrainate, legal, dupa data de 22 decembrie 1989, prin conexarea cu solutiile si principiile consacrate de Legea nr.10/2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO