Politică

Le Figaro: Traian Băsescu s-a salvat, dar «imbroglio» politic este departe de a fi descâlcit

Le Figaro: Traian Băsescu s-a salvat, dar «imbroglio»...

Autor: Iulian Anghel

31.07.2012, 14:05 1854

La Bucureşti, absenteismul l-a salvat pe Traian Băsescu. Dar «imbroglio» politic este departe de a fi descâlcit, comentează publicaţia franceză de dreapta Le Figaro, situaţia încurcată a politicii româneşti.

«Traian Băsescu va recâştiga palatul prezidenţial, dar legitimitatea sa iese serios alterată din acest referendum. Mai mult de 87% dintre votanţi s-ar pronunţat, într-adevăr, pentru destituirea sa, sancţionând, astfel, politica de austeritate începută în 2010 de PDL, partidul şefului statului. Guvernul a promis să respecte verdictul urnelor, dar dublul limbaj al premierului Victor Ponta pronostichează o coabitare cu atât mai agitată cu cât se apropie un termen crucial: legislativele prevăzute pentru finalul anului.»

Pentru Le Figaro, «declicul» crize de astăzi a fost condamnarea fostului premier Adrian Năstase «mentorul lui Victor Ponta». Comisia Europeană a anunţat că va menţine monitorizarea şi va face, la finele anului, un raport pentru a verifica dacă «neliniştile privind statul de drept şi independenţa justiţiei au fost tratate.Dar mandatul procurorului general, Laura Kovesi, expiră la mijlocul lui august. Mandatul procurorului general al DNA, Daniel Morar, expiră în septembrie. Succesiunea va fi un test», comentează publicaţia franceză. Aceasta mai aminteşte că UE are un mijloc de presiune, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), iar «ironia istoriei» este că Traian Băsescu a cerut abrogarea MCV a cărui existenţă a făcut posibilă, indirect, blocarea a ceea preşedintele a numit «lovitura de stat.»

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO