Politică

Le Figaro: Pista romana in cazul Aubenas duce la fostii membri Baas

17.06.2005, 20:16 22

Cotidianul Le Figaro afirma, in editia sa electronica de ieri, ca exista un element comun la serviciile secrete romane, rezultate din fosta Securitate, si la reteaua Didier Julia, aparuta in cazul Aubenas - ambele au intretinut relatii stranse cu fostii sustinatori ai lui Saddam Hussein. La Bucuresti, afirma publicatia franceza, reactivarea vechilor prietenii mostenite din timpul Securitatii a facilitat negocierile pentru obtinerea eliberarii celor trei jurnalisti romani luati ostatici in Irak, care au fost detinuti in aceeasi pivnita cu ziarista franceza Florence Aubenas si ghidul ei irakian, Hussein Hanun.

Pe parcursul anilor 1970 si 1980, Securitatea si-a construit o retea solida de relatii cu lumea araba. Romania a primit la studii cateva sute de mii de studenti arabi. Unii dintre ei au fost recrutati sau instruiti de fosta politie politica a regimului comunist. De aceea, reaminteste Le Figaro, in timpul revolutiei din decembrie 1989 s-a vorbit despre "arabii lui Ceausescu", care ar fi tras asupra multimii.

Regimul lui Nicolae Ceausescu a contribuit astfel la sustinerea extremistilor arabi. Legaturile privilegiate dintre Romania si tarile arabe, intre care Irakul lui Saddam Hussein, au permis schimburi intre serviciile secrete respective. Infiltrate imediat in serviciile secrete sau militare ale tarilor lor de origine sau reconvertite in oameni de afaceri in Romania, aceste "cartite" au fost reactivate de presedintele Traian Basescu in timpul crizei ostaticilor, sustine Le Figaro, care precizeaza ca aceasta informatie a fost confirmata pentru agentia France Presse de un expert apropiat serviciilor de informatii. Potrivit sursei citate, "fostii studenti nu au raspuns initial" semnalelor transmise de autoritatile romane, care cautau un "canal de comunicare" cu rapitorii celor trei jurnalisti.

"Atunci a fost luata decizia de a-l identifica pe agentul care a recrutat fiecare dintre acesti fosti studenti, pentru ca vechile retele sa fie reactivate. Aceasta masura si-a aratat imediat roadele si, incepand din acel moment, am inceput sa obtinem informatii", a precizat sursa citata. Potrivit expertului citat de AFP, una dintre informatii a permis Bucurestiului sa afle ca Florence Aubenas, ziarista de la cotidianul Liberation, si ghidul sau, Hussein Hanun, sunt detinuti in acelasi loc cu romanii. Intrebat, dupa cateva zile, in legatura cu eventualul rol al Damascului in eliberarea ostaticilor romani, presedintele Traian Basescu si ministrul afacerilor externe, Razvan Mihai Ungureanu, au pastrat in mod politicos tacerea, afisand un zambet complice. Iar marti seara, pe FR 3, premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, a confirmat ca serviciile secrete romane si franceze au lucrat in "stransa colaborare", reaminteste Le Figaro.

Fosti membri ai Partidului Baas al lui Saddam Hussein, retele aflate in umbra si beciuri cu ostatici irakieni, Siria - la Paris, pistele sunt asemanatoare, afirma Le Figaro. In pofida lipsei dovezilor, Damascul este in continuare banuit ca a avut un rol echivoc in rapirea jurnalistei franceze si a insotitorului sau irakian. In ceea ce priveste conotatia baasista, ea este mai actuala ca oricand o data cu reaparitia retelei Julia in prim-planul dosarului.

Publicatia franceza reaminteste ca anturajul deputatului UMP Didier Julia intretine legaturi cu mediile fostului regim irakian. Aubenas a spus ca seful temnicerilor sai i-a marturisit ca a vorbit "la telefon, de doua ori, direct cu Julia".

"Ceea ce a spus Aubenas este exact", a confirmat deputatul pentru Le Figaro, dand si detalii. "Pe 23, i-am spus interlocutorului meu sa ia legatura cu autoritatile franceze. A doua zi, m-a sunat din nou. Am vorbit in araba. Ameninta ca o va trimite pe Florence Aubenas Çin bucatiÈ. A trecut apoi la engleza si a inceput sa vorbeasca de cifre. Nu vroiam sa abordez acest gen de chestiuni si i-am spus ca nu inteleg, ceea ce explica afirmatiile relatate de Florence Aubenas, cum ca individul i-a spus ca eu vorbesc engleza foarte prost", a spus Didier Julia.

Din acest moment, Didier Julia afirma ca a luat decizia de a organiza intalnirea de a doua zi, in biroul lui Pierre Vimont, directorul de cabinet al ministrului afacerilor externe. Nici unul dintre protagonisti nu a negat aceasta intalnire si nici participarea lui "K.", un franco-tunisian care face parte dintre colaboratorii lui Didier Julia. "Eu l-am trimis la minister", a spus deputatul.

Cine este acest misterios domn K.?, se intreaba Le Figaro. Saptamanalul Le Point afirma, in numarul din aceasta saptamana, ca este vorba despre Karim Guellaty, un cetatean francez de origine tunisiana, cu multiple fatete, autor al unor carti specializate de informatica si al unui eseu despre dreptul musulman, scris in colaborare cu Frederic-Jerome Pansier. Karim Guellaty dezminte: "Nu sunt dl. K.!", a spus el. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO