Politică

Laszlo Borbely, sau când unul dintre cei mai săraci miniştri demisionează din cauză că şi-a "ascuns" averea

Laszlo Borbely, sau când unul dintre cei mai săraci miniştri demisionează din cauză că şi-a "ascuns" averea

Autor: Iulian Anghel

05.04.2012, 12:20 851

Laszlo Borbely (58 de ani) este unul dintre cei mai importanţi lideri ai UDMR (vicepreşedinte al formaţiunii), iar funcţiile sale în Executiv s-au legat, până a ocupa poziţia de ministrul al mediului, de Ministerul Dezvoltării, indiferent cum s-a numit el de-a lungul vremii. A ocupat poziţia de secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului între 1996 şi 2000, ministru delegat la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (2004-2007), ministru al dezvoltarii între 2007 şi 2008 iar, din decembrie 2009 până astăzi, a ocupat poziţia de ministru al mediului.

În Parlament a intrat în 1990 ca deputat şi a fost reales în toate legislaturile până astăzi (cu excepţia legislatirii 1996-2000).

Este economist de formaţie şi deţine titlul de doctor în economie obţinut la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, cu lucrarea "Modele de dezvoltare regională în Uniunea Europeană şi România."

În declaraţia de avere depusă în 2009, la preluarea mandatului de ministru, arăta că deţine o casa de locuit împreună cu soţia sa, peste 60 000 de euro în conturi şi nu are datorii, fiind unul diintre cei mai modeşti miniştri din punct de vedere financiar.

Surse judiciare, citate de Mediafax, susţin că DNA a cerut începerea urmăririi penale împotriva ministrului pentru că el nu şi-a trecut în declaraţia de avere un apartament din Bucureşti achiziţionat împreună cu soţia, dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum şi vânzarea unei case din Târgu Mureş, cu tot cu teren, în valoare de 30.000 de euro.

Cercetarea trebuie aprobată de Camera Deputaţilor, întrucât Borbely este şi deputat. Comisia juridică a Camerei are astăzi programată audierea lui Laszlo Borbely.

Borbely a demisionat în urma unei discuţii cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu legată de cazul său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO