Politică

La PUR continua exodul celor nemultumiti de colaborarea cu PSD

15.09.2004, 00:00 19

La PUR, continua exodul celor nemultumiti de alianta cu PSD. In ciuda semnalelor care se vor linistitoare, date de reprezentantii umanistilor, oamenii marcanti din teritoriu, mai cu seama cei din filialele puternice, continua sa arate rezistenta la colaborarea cu partidul de guvernamant, iar unii emigreaza spre PD sau PNL. Ieri conducerea filialei municipale PUR Zalau si cea mai mare parte a liderilor organizatie Salaj s-au inscris in PD.
Intalnirile incepute luni de liderii PSD si PUR Adrian Nastase si Dan Voiculescu cu filialele celor doua partide nu au adus toate lamuririle necesare. Cum protocolul dintre cele doua partide prevede ca, la nivel local, sa fie constituite organizatii de conducere comune, problema comunicarii devine vitala. S-a presupus (Adrian Nastase a spus-o raspicat saptamana trecuta) ca si il plan local intelegerea de la centru va fi urmata. Problema este ca multe dintre filiale PUR nu vor sa renunte la intelegerile semnate cu PNL si PD, in urma alegerilor locale.
Luni seara s-au intalnit cu cei doi presedinti liderii filialelor PSD si PUR din judetele Alba, Buzau, Constanta, Galati, Calarasi si Prahova. La Alba, Buzau si Galati, liderii filialelor PUR nu vor sa renunte la protocoalele locale incheiate cu PNL si PD. La Calarasi si Constanta, liderii locali ai celor doua partide nu se inteleg.
La sfarsitul saptamanii trecute, filiala Prahova a PUR a plecat din partid in frunte cu seful acesteia (care este si presedinte al Consiliului Judetean) Florin Anghel. Umanistii prahoveni s-au inscris in PNL. O data cu Anghel au plecat si 12 din cei 13 primari ai PUR. Tot saptamana trecuta o parte a filialei Vrancea s-a inscris in Partidul Noua Generatie, iar filiala sectorului 6 Bucuresti a trecut la PNL.
La Bacau, primarul PUR, Romeo Stavrache - care are intelegeri locale cu PNL si PD - a anuntat ca va continua sa colaboreze cu cele doua partide, iar filiala nu va trimite pe nimeni sa candideze pe listele electorale comune. Va exista si un precedent la Bacau, anume sustinerea in alegerile legislative a unor candidati independenti, din partea PUR.
In ceea ce priveste filiala Buzau, conflictul care s-a incercat sa fie mediat de Nastase si Voiculescu nu s-a stins. O ultima incercare de mediere va fi facuta de seful campaniei electorale a PSD, Dan Nica si de vicepresedintele PUR, Codrut Seres, care se vor deplasa la Buzau. Liderul filialei PUR Buzau, Victor Mocanu a anuntat ca nu va renunta la pretentiile sale, anume de a pastra colaborarea in plan local cu PNL si PD. O alta cerere a filialei este eliminarea de pe listele electorale comune a lui Ion Vasile, prefect al judetului. El obtinuse in alegerile interne din PSD un loc eligibil pentru Parlament. La Calarasi, umanistii vor eliminarea lui Doru Ioan Taracila (fost sef al PSD Calarasi) de pe listele electorale. Acesta obtinuse un loc eligibil in alegerile interne din PSD, pentru Senat.
Tot dupa intalnirea cu Adrian Nastase si Dan Voiculescu presedintele filialei PUR Alba, Nicolae Popa anuntase ca va continua colaborarea cu opozitia, in plan local. El a spus ca partidul a castigat mai multe locuri de consilieri la locale cu un mesaj de dreapta si ca nu vrea sa insele electoratul rupand colaborarea cu opozitia.
Problema nemultumitilor este cat se poate de serioasa intrucat este vorba de lideri si filiale care au obtinut unul cele mai bune rezultate pentru umanisti, la locale. Era de sperat, asadar, ca in alegerile generale ei sa aduca un plus de voturi aliantei PSD plus PUR. Umanistii au conducerea a patru judete - Buzau, Galati, Prahova si Valcea - trei dintre acestea avand mari retineri in a colabora cu PSD. Plecarea lor sau refuzul de a se intelege cu social-democratii ar putea pune sunt semnul intrebarii rezultatele viitoare.
Exista si filiale ale PSD nemultumite de colaborarea cu PUR, dar mai ales de faptul ca vor trebuie sa le faca umanistilor loc pe listele electorale. Este cazul Constantei care, dupa intalnirea cu conducerea celor doua partide, a acceptat sa le dea umanistilor un loc, desi ei nu castigasera la locale nici un mandat de consilier judetean. Seful filialei, Radu Mazare, excludea saptamana trecuta o colaborare in judet cu PUR. La Dambovita, umanistii nu pot pretinde nici un loc dupa cum afirma recent seful filialei PSD Ion Stan. Umanistii voiau aici doua locuri eligibile pe liste. Nemultumiri fata de primirea pe liste a umanistilor exista si la Gorj, Timis si Mures. In aceste conditii, este de presupus ca impunerea umanistilor pe listele comune va naste noi dispute. Asadar, in judetele puternice unde PUR ar fi putut pretinde doua-trei locuri eligibile liderii locali ai partidului manifesta reticente fata de colaborarea cu PSD, in vreme ce, in filialele slabe ei nu sunt acceptati de social-democrati. Ultimul cuvant in alcatuirea listelor electorale comune revine celor doi presedinti, Adrian Nastase si Dan Voiculescu. In urma intelegerii politice, survenite saptamana trecuta, PUR va avea pe listele comune 32 de locuri eligibile - zece locuri de senatori si 22 de deputati.
In aceasta vreme, PUR sustine ca partidul este unit si acuza alianta PNL-PD ca duce o politica de destabilizare. Ieri purtarorul de cuvant al umanistilor, Bogdan Pitigoi, a spus ca PUR nu se va dizolva doar pentru ca PNL si PD "intoxica" opinia publica, vorbind de plecari masive din partid. Insa miscarile de trupe nu sunt doar, plecari "sporadice" cum spun umanistii, ci arata o tensiune serioasa. Urmatoarele saptamani vor aduce clarificari.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO