Politică

La PSD, campania anticoruptie se cheama "autosuspendare"

24.03.2004, 00:00 15



PSD a decis sa isi retraga pentru o vreme din prim plan liderii locali intrati in atentia PNA. PSD se pune la adapost in vederea alegerilor de eventualele acuzatii carora ar fi trebuit sa raspunda in dreptul baronilor locali pe care i-a sustinut de-a lungul timpului. Strategia aleasa este alambicata. Nu demisie, nu demitere ci "autosuspendare".



Un cuvant care nu exista in statutul PSD, dar care le permite liderilor locali sa revina dupa trecerea furtunii. PSD pare ca vrea sa impuste doi iepuri dintr-odata: arata ca lupta imoptriva coruptiei, nelipsindu-se in acelasi timp de sprijinul baronilor - oameni care au facut averi importante in judetele pe care le conduc.



Ieri doi lideri locali Constantin Bebe Ivanovici (presedintele PSD Ilfov) si Nicolae Mischie (presedintele PSD Gorj) s-au "autosuspendat" din functii. La centru liderii partidului au mimat surpriza. Secretarul general al PSD, Dan Matei Agaton a spus ca era in masina cand a aflat vestea si ca partidul nu o comenteaza deocambada ci doar "a lua act" de ea. Mischie a spus ca decizia a luat-o singur si nu i-a spus nici macar sotiei sale. Dupa anuntarea demisiei Ivanovoci l-a sunat demonstrativ pe presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca pentru a-l pune la curent cu noua situatie. Lucrurile aveau sa se lamureasca, cumva, cateva ore mai tarziu. Prefectul de Gorj, Toni Grebla a declarat, citat de Mediafax, ca "autosuspendarea" lui Mischie a fost decisa luni la Delegatia Permenenta a PSD (forul restrand de conducere prezidat de Adrian Nastase).



"Autosuspendari" din partid mai sunt asteptate in cazul lui Gheorghe Savu seful filialei PSD Ialomita, a primarului sectorului cinci Marian Vanghelie si a lui Florian Serac, presedintele filialei PSD Bihor.



Comedia "autosuspendarii" a mai fost jucata la PSD - cazul sefului filialei PSD Vrancea, Marian Oprisan, acuzat ca deruleaza afaceri personale pe bani publici. In toamna anului trecut, Oprisan s-a "autosuspendat" pentru sase luni din fruntea filialei, dar a ramas sef al Consiliului Judetean Vrancea, adica institutia care decide ce se face cu banii comunitatii. Dupa perioada de penitenta Oprisan s-a reintors triumfator in fruntea filialei PSD. Ca si in cazul Oprisan cei doi autosuspendati de ieri si-au pastrat functiile in fruntea Consiliilor judetene.





Ivanovici - afaceri cu terenuri



Bebe Ivanovici a anuntat ieri ca se autosuspenda pentru ca PNA sa lamureasca "pretinsele" incalcari ale legii de care este acuzat. Deja el stie verdictul PNA: "Bebe Ivanovici - nevinovat"! Presedintele CJ Ilfov Bebe Ivanovici si primarul comunei Snagov Teodor Biris sunt cercetati de PNA pentru ca ar fi improprietarit preferential mai multe persoane si au schimbat amplasanentul unor terenuri pentru a le spori valoarea. Ivanovici mai are un dosar penal pentru tiparirea de certificare de revolutionar false.



Nicolae Mischie a spus ca s-a autosuspendat pentru a nu exista banuiala ca partidul ar fi implicat in cercetarea preliminara a PNA privind situatia sa. Baronul Gorjului este in atentia PNA dupa ce presa a relatat ca a obtinut titlul de profesoru universitar prin lobbyul facut de Ion Neagu (deputat PSD) si profesorul Liviu Pop. Saptamana trecuta Mischie a fost ales prorector al Universitatii Constantin Brancusi din Targu Jiu.





Vanghelie: Sa ma supende partidul



Unii dintre cei aflati pe lista "autosuspendarii" se afla si ei in atentia PNA. Parchetul Anticoruptie a anuntat ca il cerceteaza pe Marian Vanghelie, in legatura cu infiintarea magazinelor Economat, organizarea petrecerilor de Revelion 2003 si cu privatizarea magazinului Bucuresti. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Vangelie a mai cheltuit in mod fraudulor peste 93 de miliarde de lei, destinata initial pentru ajutoare sociale. Vanghelie mai este cercetat si pentru achizitionarea magazinului Bucuresti, desi acesta era revendicat, iar instanta nu daduse un verdict.



Vanghelie, a declarat ieri, citat de Mediafax, ca nu se autosuspenda din functia de lider al filialei PSD si ca lasa la latitudinea conducerii PSD decizia privind o eventuala suspendare a sa.



Ieri, PSD s-a mai trezit pe cap cu un nou caz pe care l-a lamurit neconvingator. Consilieul municipal ales pe listele PSD, Nistor Ionita a fost retinut de PNA, alaturi de omul de afaceri Mihaita Marinescu in legatura cu traficul de influenta privind o licitatie organizata de SN CFR. Ionita a pretins unui denuntator 26.000 de dolari pentru a-i facilita castigarea unei licitatii cu SN CFR. Dan Matei Agaton a spus ieri ca persoanele invinuite de PNA beneficiaza pana la finalul anchetei, de prezumtia de nevinovatie de care beneficiaza "de la primul pana la ultimul membru al partidului". Organizatia sectorului 2 a declarat intr-un comunicat ca Nistor Ionita fusese exclus din PSD in iulie 2003, pentru abateri de la disciplina de partid.





Agaton si Iacubov, colegi de firma



Un alt caz in care un membru de vaza al PSD este cercetat de PNA este cel al lui Corneliu Iacubov, vicepresedinte a organizatiei Bacau. Iacubov a plecat in urma cu cateva zile din tara, iar presa crede ca el a parasit definitiv Romania, dupa ce PNA a declansat o ancheta privind afacerile sale la RAFO Onesti si la Darmanesti.



Secretarul general al PSD Dan Matei Agathon (deputat de Bacau) a admis ieri ca este actionat, impreuna cu Iacubov la firma Barter Grup SA, unde detin fiecare cate 18 % din actiunile firmei. Dan Matei Agathon a precizat ca firma Barter Grup nu a incheiat niciodata un contract cu societatile Rafo Onesti si Darmanesti, care au apartinut lui Corneliu Iacubov, cum a scris un ziar central.



Intrebat daca a mai vorbit cu Iacubov in ultima vreme, Dan Matei Agathon a spus ca nu a discutat cu acesta si ca va vorbi cu el cand se va intoarce in tara. Promisiuni de intoarcere in tara a facut in urma cu doi ani si Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor. Cercetat penal pentru o afacere ilegala cu alcool, Tarau fiul a plecat din tara cu promisiunea ca se va intoarce si dus a fost. Intr-o afacere cu Tarau este implicat si Florin Serac, presedintele PSD Bihor, caruia i se va cere probabil sa se autosuspende. Serac a fost acuzat in presa ca ar fi incercata sa-l bage in Parlament pe Adrian Tarau contra sumei de 1,5 mld. de lei. Serac este in atentia PNA pentru presupuse afaceri ilegale cu terenuri si spatii comerciale.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO