Politică

Kosovo, exploatat la sange de politicienii de la Bucuresti

Kosovo, exploatat la sange de politicienii de la Bucuresti

Marko Bela a devenit "inamicul public nr. 1" dupa ce a cerut recunoasterea Kosovo

19.02.2008, 21:19 23

Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri ca declararea unilaterala a independentei Kosovo este un act ilegal, in vreme ce Parlamentul urma sa adopte aseara o decizie de nerecunoastere a independentei provinciei. UDMR este singura formatiune din Parlament care se distanteaza de pozitia Romaniei in problema Kosovo.
"Plec de la premisa ca orice comparatie dintre Kosovo si Romania este lipsita de fundament", a spus Basescu, precizand ca in Romania minoritatile se bucura de foarte multe drepturi, in timp ce in Kosovo s-a refuzat orice recunoastere a minoritatilor. Pozitia Romaniei fata de problema Kosovo, exprimata la Consiliul European din decembrie 2007, precum si pozitiile exprimate pe acelasi subiect de catre seful statului si premier raman neschimbate, a mai spus seful statului. Romania, Spania, Bulgaria, Cipru, Grecia si Slovenia sunt statele membre ale UE care nu recunosc independenta Kosovo.
Liderul UDMR, Marko Bela, a solicitat ieri, inainte ca seful statului sa convoace partidele la Cotroceni, recunoasterea cat mai rapida a independentei provinciei Kosovo, ceea ce a nascut un val de proteste in randul celorlalte partide.
"Independenta Kosovo e o consecinta fireasca a schimbarilor intervenite in Balcanii de Vest si o consecinta fireasca a istoriei contemporane a fostei Iugoslavii si, in consecinta, declararea independentei nu ar trebui sa constituie o surpriza (?) Mai curand sau mai tarziu si Romania va trebui sa recunoasca acest stat", a sustinut Marko. Presedintele UDMR a subliniat ca independenta Kosovo nu poate constitui un precedent pentru Romania, ci doar in ceea ce priveste implicarea Uniunii Europene. "Noi nu credem ca exista o analogie fata de alte situatii privind modelul concret sau solutia concreta care s-a gasit in cazul Kosovo (?) In cazul maghiarilor din Romania, fie vorba si de Tinutul Secuiesc, se cauta solutii pentru o anumita forma de autonomie. In Kosovo, in acest moment, nu numai ca se vorbeste, s-a proclamat independendenta. Nu vad de ce si cine ar cauta analogii intre cele doua probleme", a spus Marko. Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba, care a participat duminica la manifestatiile de la Pristina, a pus paie pe foc, afirmand ieri ca in Ardeal ar putea fi un al doilea Kosovo in cazul in care statul roman nu va respecta drepturile minoritatii maghiare. Cei care se opun independentei Kosovo sunt cei ce nu au rezolvat pana acum problema minoritatilor nationale, a spus Sogor, care a fost promovat in politica de pastorul reformat Laszlo Tokes.
Abordarea UDMR in chestiunea Kosovo nu este noua, insa reprezentanti ai tuturor partidelor, inclusiv voci din PNL, au reactionat virulent la declaratia lui Marko Bela, cerand maghiarilor sa plece din Guvern. Conducerea PNL nu a reactionat fata de declaratiile lui Marko Bela, insa unul din seniorii partidului, senatorul Radu Campeanu, a cerut UDMR sa plece de la guvernare. "Daca UDMR continua pe aceasta cale, sa plece de la guvernare si noi toti, romanii, va trebui sa stim sa-i tinem acolo unde trebuie sa stea", a declarat Campeanu.
PSD, prin senatorul Serban Nicolae, a cerut Parchetului sa se autosesizeze in cazul declaratiilor unor politicieni romani cu privire la independenta provinciei Kosovo. Astfel de reactii erau o obisnuinta din partea formatiunilor nationaliste la inceputul anilor '90, cand maghiarii din Romania vorbeau despre autonomie.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus la randul sau ca este "inacceptabil" din punct de vedere politic si legal ca UDMR, aflata la guvernare, sa adopte o pozitie contrara fata de cea indicata de Guvern si sa invoce precedentul creat de declararea independentei provinciei Kosovo si a explicat ca PSD este impotriva recunoasterii de catre Romania a statutului independent al provinciei Kosovo, pe motive istorice, regionale si nationale "evidente".
Potrivit lui Geoana, declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo reprezinta o evolutie care risca sa antreneze un efect de domino la nivel regional si european.
Un discurs similar a tinut si presedintele Partidului Democrat- Liberal, Emil Boc, care a cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu "sa solutioneze pozitia oscilanta, ireconciliabila a UDMR". Boc s-a aratat nedumerit de faptul ca UDMR s-a declarat pentru recunoasterea independentei Kosovo, in vreme ce pozitia oficiala a Romaniei este de a nu recunoaste aceasta stare de fapt. Emil Boc a spus ca UDMR trebuie fie sa isi asume conditia de partid la guvernare si, prin urmare, sa respecte pozitia statului roman, fie sa nu mai fie la guvernare, declarandu-si o alta pozitie publica fata de problema Kosovo.
De asemenea, PRM a cerut liberalilor sa dea afara UDMR de la guvernare. Proclamarea independentei Kosovo este ilegala, fiind o actiune incurajata de SUA si de alte state europene, se arata intr-un comunicat de presa al PRM, semnat de presedintele Corneliu Vadim Tudor.
Liderul PRM a acuzat, pe de cealalta parte, partidele de inconsecventa politica in chestiunea Kosovo, intrucat au sustinut pana in prezent politica americana in regiune, ca acum "sa faca parada de patriotism".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO