Politică

Klaus Iohannis despre refuzul PSD şi ALDE: O atitudine pur şi simplu nepoliticoasă

Klaus Iohannis despre refuzul PSD şi ALDE: O atitudine...

Autor: Gabriel Pecheanu

13.12.2016, 19:41 735

''E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc'', a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Din perspectiva şefului statului, articolul a fost corect evocat pentru invitarea reprezentanţilor partidelor la consultări.

PSD şi ALDE au refuzat să participe la consultările de miercuri.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat marţi că partidul pe care îl conduce nu va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis la consultările pentru formarea guvernului, invocând faptul că PSD vrea să respecte Constituţia.

"Nu putem da curs unei invitaţii care se bazează pe un articol greşit din Constituţie. E straniu că sunt chemate la consultări partide neparlamentare. PSD respectă Constituţia. Cum să mergem cu o propunere când parlamentarii nu sunt validaţi? PSD nu va grăbi niciun demers", a spus marţi Liviu Dragnea, la câteva ore după ce preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri partidele la consultări.

El a arătat că articolul 85 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-minstru şi numeşte guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret de convocare a Parlamentului.

''ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei'', a transmis partidul prin intermediul unui comunicat de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO