Politică

Ion Iliescu renunta la Parlament. Ce va face PSD fara el?

Ion Iliescu renunta la Parlament. Ce va face PSD fara el?

Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD: Este mult mai util si firesc, de aceasta data, sa las locul unui candidat tanar. Nici activitatea parlamentara - activitate de uzura si care solicita mult timp - nu ma mai atrage. Trebuie sa ma gandesc sa-mi restrang sfera preocuparilor si a activitatilor pentru utilizarea cat mai optima si eficienta a timpului.

18.07.2008, 00:00 175

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu (78 de ani), sef al statului roman postrevolutionar vreme de 11 ani, a anuntat ca nu va mai candida pentru un fotoliu de parlamentar la viitoarele alegeri. Nu a facut-o intr-un mod obisnuit - un interviu sau o conferinta de presa -, ci pe blogul personal.
Cand, in urma cu patru ani, Iliescu si-a epuizat posibilitatile de a candida la presedintie (a avut doua mandate, spune el si apropiatii sai, trei mandate si chiar patru, spun adversarii sai - atmosfera de la inceputul anilor '90 a fost destul de tulbure si este dificil de stabilit juridic cate mandate a avut Ion Iliescu), PSD a modificat legea electorala astfel incat el sa poata candida pentru un loc in Senat, chiar daca la acea vreme detinea mandatul de sef al statului. Acum Iliescu spune ca renunta. Iata ce afirma el pe blogul sau iliescu.wordpress.com, intr-un dialog cu cititorii sai: "In legatura cu intentia anuntata de a nu mai participa la alegerile pentru Parlament - am retinut multitudinea comentariilor, atat pe blog, cat si in presa. Cred ca am clarificat, pe fond, aceasta idee. Nu este vorba de a parasi partidul sau activitatea politica. Ci, pur si simplu, din punct de vedere al campaniei electorale - nu ma mai intereseaza aceasta competitie. In conditiile votului pe liste, prezenta mea putea fi utila, ca factor propulsor - pentru promovarea unei liste de candidati ai PSD.
De unul singur, intr-un colegiu - indiferent unde, nu am nicio motivatie sa mai particip la o cursa electorala". Asadar, fostul sef al statului afirma ca nu va parasi cu totul viata politica (de amintit ca, in urma cu cativa ani, spunea, textual, "voi iesi din politica doar cu picioarele inainte"), dar ca nu il mai intereseaza Parlamentul, in conditiile in care nu va mai conduce lista partidului, ci va trebui sa lupte intr-un mic colegiu unde, potrivit legii, ar putea obtine un mandat de senator cu votul a catorva sute de mii de oameni (legea spune ca norma de reprezentare este de un senator la 160.000 de alegatori).
Or, Ion Iliescu, de cand se stie a condus lista PSD (cu toate avatarurile sale), indiferent daca a candidat la Presedintie sau la Parlament. Intotdeauna, in ultimii 18 ani, Ion Iliescu a fost in fruntea listei de partid a PSD si, dupa cum spune, a tras-o in sus.
Ce ar fi urmat sa faca acum Iliescu si ce urma sa faca partidul?
In primul rand, Iliescu ar fi trebuit sa-si caute singur finantare pentru a candida intr-un colegiu oarecare. Iliescu este o persoana politica cu notorietate, poate cu notorietatea cea mai mare din intreaga Romanie politica, drept urmare nu ar fi avut poate nevoie de multi bani, in conditiile in care multe filiale ale PSD ar fi fost mandre sa-l aiba candidat intr-un colegiu. Dar Ion Iliescu a fost intotdeauna parlamentar de Bucuresti. Ar fi reusit Ion Iliescu sa cucereasca un colegiu din Bucuresti in alegerile din toamna?
El subliniaza, asadar, in comentariul prin care isi anunta retragerea ca, in noile conditii, nu are sens sa candideze, pentru ca nu mai poate trage lista in sus. Lasa locul unui tanar, spune el, iar personal isi va gestiona mai bine timpul, in conditiile in care varsta il preseaza, iar activitatea parlamentara ocupa mult timp unui ales. Ce va face totusi partidul?
Iliescu a pierdut sefia PSD in favoarea lui Mircea Geoana in 2005. A fost atunci un fel de revolta anti-Iliescu. Dar de atunci lucrurile s-au schimbat. Grupul de la Cluj, care a pus umarul la inlaturarea lui Iliescu, nu mai reprezinta acum aproape nimic. Iliescu, "sarac si cinstit" - cum ii placea sa-si puna in vremurile de glorie -, a revenit in partid si critica - la fel cum facea pe vremuri - "patronii", " imbogatitii", "fripturistii" din PSD pe care nu-i vrea sa vada candidand in alegerile pe care chiar el refuza sa le atace. Politician comunist de varf (fost sef al Partidului Comunist la Iasi si Timisoara in vremea lui Nicolae Ceausescu, dar acceptat ca o speranta de innoire), lui Iliescu i-a fost recunoscuta de-a lungul vremii vocatia autentica de om de stanga.
Ce va face PSD fara el? Iliescu intareste ca nu va parasi partidul. Iar liderii social-democrati afirma la randu-le ca nu-si fac griji, intrucat el continua sa ramana presedinte de onoare.
I-a fost teama lui Ion Iliescu de alegerile uninominale? Fostul sef al statului spune ca nici vorba de asa ceva, intrucat intotdeauna el a candidat uninominal (este adevarat, candidatura la presedintie este uninominala) intr-o vreme in care intreaga Romanie era un singur colegiu si cand obtinea milioane de voturi. Dar acum, cand un colegiu in care un senator este ales doar cu 160.000 de voturi? In spusele lui Iliescu se poate ghici nostalgia. Sa candideze un tanar!
Decizia anuntata de Iliescu i-a luat cam pe nepregatite pe liderii PSD, iar unii dintre acestia spera ca el sa se razgandeasca. O va face? Asa spera cel putin fostul sau prim-ministru, Adrian Nastase.
Totusi, unul dintre cei care i-au fost aproape fostului presedinte - este vorba despre fostul prim-ministru, actual presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu - le taie elanul adversarilor: Iliescu va continua sa aiba un cuvant greu de spus in politica.

Ce cred oamenii politici despre decizia fostului sef al statului

Mircea Geoana, presedintele PSD
Am foarte mare incredere in judecata lui Ion Iliescu si sunt convins ca a cantarit foarte bine inainte de a face acest anunt.

Nicolae Vacaroiu (PSD), presedintele Senatului
Ii anunt pe adversarii nostri politici ca nu trebuie sa se bucure de aceasta decizie, pentru ca Iliescu ramane el insusi o institutie cu o influenta majora in luarea deciziilor politice la nivelul conducerii centrale a PSD.

Emil Boc, presedintele PD-L
Este o decizie personala ce trebuie respectata.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L
Tranzitia isi urmeaza cursul de inchidere in Romania. Mi se pare firesc, la o anumita varsta, sa te retragi. Dar nu va faceti nicio iluzie ca domnul Iliescu dispare din viata politica.

Puiu Hasotti, liderul senatorilor PNL
De vreme ce Ion Iliescu intelege ca va ramane in viata politica ca presedinte de onoare al PSD, eu cred ca vocea domnului Iliescu va fi una puternica si influenta in PSD si, implicit, in politica romaneasca.

Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM
E o forma de protest fata de aceasta aberatie care o reprezinta votul uninominal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO