Politică

Ion Iliescu, nascut pentru a poza

16.07.2003, 00:00 26

Politica a intrat in vacanta. Pentru o vreme, peste subiecte aprig disputate  se va asterne canicula verii. Retrospectiv, putine fapte, multe imagini, multe vorbe intrate deja in folclor.
Fotografiile de arhiva ni-i arata pe politicieni asa cum s-au desfasurat pana acum: Ion Iliescu exuberant preocupat de orice, de la eroziunea solului la geopolitica; Adrian Nastase, sever, incercand cu vorbe de duh sa iasa din tipar; Traian Basescu, un tip popular care nu mai trebuie sa strige pentru a iesi in evidenta.



Ion Iliescu: Nu primim lectii
Vioara intai a declaratiilor neconformiste pare sa fi fost, ultimile luni, presedintele Ion Iliescu. Intre altele, el i-a contestat ambasatorului american la Bucuresti Michael Guest  calitatea de a critica coruptia din Romania. "Nici un ambasador al nici unei tari nu vine sa ne dea noua lectii in materie de lupta impotriva coruptiei. Ar trebui sa manifeste ceva mai multa prudenta.", afirma Iliescu, intr-un interviu pentru presa germana. Presedintele a simtit imboldul sa intre si in disputa transatlantica privind vechea si noua Europa, lansata de Donald Rumsfeld: "Pai americanii ce postura au ca sa judece vechiul si noul, cand ei exista ca stat de vreo doua sute si ceva de ani? (...)" Cand noi eram vechea Europa occidentalii "traiau in conditii de inapoiere istorica."



"Sa vina sa-mi numere ouale"
Premierul Adrian Nastase a avut si el cateva iesiri memorabile. Raspunzandu-i ambasadorului Guest care criticase coruptia din Romania, Nastase afirma: "Ne tot plimbam cu coruptia in gura, cand avem de rezolvat probleme legate de medicamente si reparatia drumurilor. (...) Este o problema, spuneti-mi mai baieti care este problema si cine este ala corupt pe care sa-l impuscam pe stadion."
Mult mediatizata afacere cu gaini de la Cornu a premierului  a starnit nedumerirea sefului Executivului: "Nu stiu de ce aceasta comuna a devenit loc de pelerinaj. Cineva vroia sa vina, la un moment dat, sa-mi numere gainile. Eu i-am sugerat sa vina sa-mi numere ouale!"
Cuvinte calde a avut premierul si pentru colegii din opozitie: "Ma mir ca doamna Norica Nicolai (PNL - n. red.) care este singura relicva a parlamentarilor PNtCD de atunci nu isi asuma raspunderea pentru o practica (combaterea coruptiei - n. red.) generata de PNtCD."



Razboi Gusa- Basescu
Disputa privind administrarea Bucurestiului a inceput dupa ce Traian Basescu a castigat fotoliul de primar dar a atins paroxismul dupa ce majoritatea PSD a blocat creditele BEI si BERD deja aprobare de board-ul celor doua institutii. Scandalul l-a determniat pe ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele sa intervina. Intr-o scrisoare, el l-a atentionat pe premier ca fondurile, de mai multe sute de milioane de euro, ar putea fi anulate. Replica lui Adrian Nastase a fost: "Se pare ca domnul Scheele m-a trecut pe mailing list-ul sau si imi trimite diverse scriosri care apoi apar in presa. Pregatesc o scrisoare de raspuns pentru presedintele Prodi in care ii voi transmite parerea mea despre aceasta scrisoare".
In disputa cu Basescu a intrat si esalonul doi din PSD, cu Cozmin Gusa pe post de berbece: "Traian Basescu este inventatorul unei politici facute cu trompeta"; "In nici o tara din lume, cu atat mai putin in Romania, un incurca lume ca Traian Basescu nu are ce cauta la guvernare". Gusa nu a primit, pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, laudele pe care le astepta. El a fost acuzat de liderul PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu ca, prin actiunile sale a blocat orice dialog cu Basescu: "Cred ca in cazul celor doi care au avut nedumeriri, Cozmin si Gusa (Gusa afirmase ca Delegatia Permanenta a PSD va analiza situatia  fondurilor BEI) este vorba de o necunoastere a activitatii mele".
Dialogul privind administratia Bucurestiului nu s-au rezumat doar la disputa PSD-PD. Comparat de liderul liberalilor bucuresteni Ludovic Orban cu un papagal (pentru ca apropierea sa fie vizibila Orban a adus un papagal viu intr-o conferinta de presa)  primarul sectorului 5 Marian Vanghelie raspunde: "Eu cred ca omul are ceva cu capu'. (...) Eu le-am dat afara (liberalilor n. red.)   firmele bagaboante si am crescut nivelul de trai al sectorului. (...) Descultul ala Maimutoi Vasile sau cum il cheama a fost internat la spitalul 9".



Distonocalm si politica
Discutiile despre spitale, boli si afectuni de toate felurile nu au avut atata trecere in administratie cat in Parlament. La finalul discutiilor asupra unei motiuni, la Camera, deputatul PSD Radu Podgoreanu ii intinde liderului PRM Corneliu Vadim Tudor un flacon de distonocalm: "Am constatat, spre sfarsitul motiunii ca domnul Vadim Tudor se ca infuriase si am dorit sa-i dau ceva care sa-i mentina echilibrul fizic. (...) A aruncat cu flaconul dupa mine, m-a porcait!" Intr-un context diferit presedintele Camerei Deputatilor Valer Dorneanu a preferat sa se autoserveasca: "Nu reusiti sa ma enervati. Stiam ce urmariti si am venit cu doua distonocalme la mine iar pe unul l-am luat deja!"
Cand esti si om de fotbal si politician lucrurile se schimba.  Dovada disputa dintre Victor Ponta seful Corpului de control si Dumitru Dragomir parlamentar PRM si sef al Ligii de fotbal pe marginea curateniri din campionat. Dragomir: "Degeaba vorbeste domnul Ponta din carti pentru ca n-a condus nimic. Dansul nu a fost ales democratic cum am fost eu. Dumneata esti un vanator prost care trage cu pusca si fug iepurii de fric adumitale" Ponta a replicat ca Dragomir are probleme cu sanatatea, dupa ce Adrian Nastase a cerut PSD sa nu se mai amestece in fotbal.
Disputele verbale nu au ocolit nici opozitia extraparlamentara. Vestea ca fostul presedinte Emil Constantinescu isi va face partid l-a scos din miniti pe presedintele PNtCD Victor Ciorbea: "La o distanta de nici macar trei ani de la retragerea din viata politica Emil Constantinescu nu mai are calitatea morala de a prezenta romanilor imagine usor desueta de cavaler calare pe cal alb, care dipare de pe scena politica cand simte ca nu mai poate lupta si reapare atunci se plictiseste de statutul de fost "lider charismatic" al Balcanilor." iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO