Politică

Ion Iliescu, cel mai sarac functionar al Palatului Cotroceni

13.06.2003, 00:00 143

Presedintele Ion Iliescu si angajatii sai de la Cotroceni, consilieri prezidentiali si de stat, si-au publicat ieri averile pe Internet, pe site-ul institutiei. Marea majoritate a subordonatilor prezidentiali sunt - cum altfel - la fel de modesti ca 'sefu, cum i se spune presedintelui, la Cotroceni.
Spre deosebire de averile impresionante din guvern, la Cotroceni domneste o severitate social-democrata ceva de speriat. Poti numara pe degete pe cei care au cateva mii de dolari in conturi. Singurii fara grija zilei de maine sunt militarii de la Cotroceni, oameni care au mai adunat de-o masina Cherokee sau de-o casa de vacanta prin State : Emil Cico Dumitrescu si fostul sef al SPP, Dumitru Iliescu, Ioan Talpes si generalul Barloiu, secretarul CSAT. Dupa gradati, vin colectionarii de masini, ca Dan Iosif. Doua lucruri sunt de precizat dupa citirea declaratiilor de avere de la Cotroceni. Documentele au fost completate cu maxima corectitudine (daca trecem peste faptul ca desi olografe, declaratiile nu sunt semnate), specificandu-se numarul exact al banilor din conturi. Apoi, trebuie remarcat ca la Cotroceni lumea s-a capatuit amatoriceste. Nu s-a lucrat organizat ca la guvern.
In declaratia de avere a presedintelui singura surpriza este grafia, care tradeaza un caracter mai degraba romantic, fata de scrisul de elev studios al premierului Nastase. In rest, seful statului este asa cum a zis si nimic mai mult: posesor al unui apartament din 1996 si al unui Cielo. "In momentul de fata nu dispun de conturi de nici un fel", completeaza presedintele pe ultima fila a declaratiei, cu scrisul sau nonsalant.



Pietoni si fara conturi in banca
Tot in categoria fara conturi, fara bataie de cap, intra consilierul prezidential Corina Cretu, purtator de cuvant: 1 apartament si-atat. Simona Miculescu, consilier prezidential in chestiuni de politica externa are doar o casa si 9.000 de euro, dar nici in conturi, nici in depozite, probabil prin casa. Consilierul de stat Dan Vuerich are o casa si o casa la tara, un Cielo, dar nu are nici un ban strans.  Ceva mai prevazator a fost consilierul de stat Victor Opaschi, care a adunat 1700 de dolari, are 7 ha de teren, un apartament si o casa. Consilierul juridic Nicolae Serban, seful Comisiei Speciale de cercetare a ministrilor, de la Cotroceni are doar un apartament, si acela impreuna cu sotia. 



Generalii duc greul
Casta generalilor este, baneste, mult deasupra inaltilor functionari de stat ai presedintelui. Ioan Talpes are trei terenuri, trei case si o Skoda. Fostul director SIE iese din tipic cu un ceas de peste 300 de euro -Tagheuer - si o barca cu motor. Consilierul prezidential pe Aparare nu are bani in conturi, nici actiuni, nici obligatii. Nu e cazul lui Dumitru Iliescu, fost sef al SPP, reputat pentru  firmele sale de body-guarzi: un teren intravilan, un apartament, o casa, doua remorci (??) - una de 2000, alta de 500 de kg, 27.800 de euro. Emil Cico Dumitrescu are doua Nissan, 15.000 de dolari, un apartament, o casa de vacanta, o casa de locuit. Dl. Dumitrescu povesteste pe larg, in declaratie ca "matusa sotiei, care locuieste in Atlanta, cartier Marieta, impreuna cu varul sotiei care are o fabrica de software , in california" au cumpaart casa de vacanta. Usor lirica este declaratia de avere a secretarului CSAT, Viorel Barloiu, in care generalul spune, pe langa date - 5 ha de teren, doua apartamente, o casa de vacanta, un Volkswagen - ca in casa de la Alba Iulia locuiesc cei doi copii ai sai din prima casatorie, iar apartamentul din Bucuresti este cumparat in rate, cu termen limita -2007.



Burghezii, cazuri izolate
Doi sunt consilierii prezidentiali ceva mai burghezi : Mihai Constantinescu si Octavian Stireanu. Primul, specialist in drept, are 13.604 de euro in conturi si activitati lucrative care depasesc 10.000 de euro, anual. Octavian Stireanu, consilier prezidential politic are, pe langa casa si obligatii care depasesc 10.000 de euro si actiuni.



Paine si Cherokee
Cazurile speciale, cele care ies din tipic prin ceva anume incep cu Dan Iosif. Consilierul revolutionar are trei masini, doua Cherokee, ambele din anul inceperii carierei sale politice -1989 - si o Toyota. Ar veni apoi, Dumitru Honciu, unul din cei mai sobri domni din aparatul prezidential si cel care se ocupa de protocol. La Dumitru Honciu conteaza ca are o brutarie, cu sotia sa, in Clondiru, Buzau.



Sefa cabinetului 1, bogata
O surpriza este si ca sefa de cabinet a presedintelui, Claudia Maria Pavel are in conturi o suma impresionanta pentru baremurile de la Cotroceni: 20.200 de euro.



Zaman, investitor naiv?
Dar surpriza cu totul si cu totul speciala este Gheorghe Zaman, consilierul prezidential in chestiuni economice. Cel mai discret functionar de la Cotroceni- este absent de la mondenitatile politice - si totodata cel care da sfaturi economice la cel mai inalt nivel marturiseste in declaratie un lucru de-a dreptul amuzant: domnia sa s-a priceput sa-si investeasca actiunile asa bine, la SICOMED si Expert, incat i-au adus fabuloasa suma de 7 milioane de lei. Poate a facut-o voit, la standardele exigente de la Cotroceni. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO