Politică

Iohannis respinge remanierea cerută şi îi spune premierului Dăncilă să se ducă în Parlament şi să ceară un vot de încredere

Iohannis respinge remanierea cerută şi îi spune...

Autor: Mediafax

13.09.2019, 00:04 290

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră nepotrivită.

„Am primit o corespondenţă de la doam­na prim-ministru. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guverna­men­tală, îmi solicită eliberarea din funcţie a unor miniştri interimari şi numirea a 6 miniştri. Această remaniere este una neavenită, nepo­trivită şi o refuz clar.“

Preşedintele catalo­ghează solicitarea şefului Executivului drept neconsti­tuţ­ională şi îi cere premierului să meargă în Parlament pentru validare.

„Acum doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru vă spun acum direct şi public: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate. Este neconsti­tuţională fiindcă între timp este foarte clar - anunţat şi public, şi în scris - că ALDE a părăsit coaliţia de guvernare. Nu încape nicio îndoială. Guvernul trebuie să meargă în faţa Parla­men­tului. Se vede că doamna prim-minitru se teme".

În replică, premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că prin refuzul de a numi miniştri preşedintele Klaus Iohannis se poziţionează împotriva românilor, prin continuarea abuzului de putere.

„Este a treia piedică în trei săptămâni consecutive, a treia respingere de către Klaus Iohannis a eforturilor guvernului de a funcţiona normal. Din nou, preşedintele se poziţionează împotriva românilor. (...) Din păcate însă, în această seară am văzut un nou episod al nepăsării şi dispreţului prezidenţial“, a declarat Viorica Dăncilă la sediul PSD din Kiseleff.

Dăncilă amână votul de încredere în Parlament până după 18 septembrie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO