Politică

Iohannis: Evoluţiile din spaţiul european scot la suprafaţă derapaje xenofobe şi rasiste

Iohannis: Evoluţiile din spaţiul european scot la...

Autor: Ana Maria Lazăr

31.03.2016, 19:29 69

"Antisemitismul şi xenofobia riscă să se instaleze în mod <<natural>> într-o atmosferă a lipsei de securitate. Evoluţiile din spaţiul european din ultima vreme scot la suprafaţă, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste", a afirmat şeful statului, după ce a vizitat pentru Muzeul Holocaustului din SUA.

Preşedintele a remarcat "contribuţia deosebită a României" la colecţiile muzeului şi a constatat că administraţia muzeului este "extrem de mulţumită de aportul ţării noastre".

De asemenea, Iohannis a amintit despre înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului ,"o instituţie adevărată, organizată la cele mai avansate standarde în materie", şi a declarat că va conta pe sprijinul Muzeului de la Washington pentru schimb de experienţă şi expertiza.

"Vreau să fructificăm potenţialul extraordinar pe care ţara noastră îl are de a se profila ca un centru regional performant şi pregătit să combată orice formă de antisemitism, xenofobie, discriminare şi ură. Am amintit despre progresele pe care ţara noastră a reuşit să le facă într-un timp extrem de scurt şi despre legislaţia în domeniu, una dintre cele mai avansate în spaţiul european. Vreau să spun clar că nu ne vom opri aici", a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că factorii de decizie şi cetăţenii trebuie să mobilizeze pentru a crea un nou impuls, în special în domeniul educaţiei pentru şi despre valorile democratice.

"În acest sens, am lansat ideea organizării unei structuri educaţionale instituţionalizate pentru cursuri şi training-uri pentru funcţionari, oameni politici, diplomaţi, personalul din structurile de ordine şi siguranţă publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminării, a urii", a precizat şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO