Politică

Iohannis: Cameron m-a asigurat, în numele Marii Britanii, că românii sunt în siguranţă

Iohannis: Cameron m-a asigurat, în numele Marii...

Autor: Mediafax

29.06.2016, 11:08 187

"Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo", a declarat preşedintele la Bruxelles.

De asemenea, şeful statului a spus că pentru România sunt multe mize, dar că va negocia poziţia foarte bine, principala temă a negocierilor bilaterale fiind poziţia românilor din Marea Britanie.

''Astăzi ne întâlnim pentru a discuta despre rezultatul de aseară pentru a vedea cum ne poziţionăm, cum reacţionăm. Este important să ne armonizăm poziţiile în această chestiune şi mesajul României este unul foarte simplu, trebuie să avem grijă să intrăm bine pregătiţi să negociem. Şi noi vrem să fim bine pregătiţi, este nevoie de un pic de răbdare, de calm şi de multă luciditate. Nu trebuie să intrăm în această discuţie emoţionali şi trebuie să intrăm lucizi, pragmatici, iar pentru noi sunt foarte multe mize şi suntem hotărâţi să ne negociem poziţia foarte bine. În primul rând, sigur, poziţia românilor care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie'', a susţinut Iohannis.

El a adăugat că David Cameron a confirmat că tabăra Leave nu are niciun plan concret şi că toată lumea a fost surprinsă de rezultat, având în vedere că se aşteptau ca votul să fie pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

"Este, din păcate, foarte clar că nimeni nu a avut un plan B. Acest lucru ne arată că toţi s-au aşteptat să se voteze pentru Remain şi au fost surprinşi de rezultat. Chiar premierul Cameron ne-a confirmat că tabăra Leave nu are niciun plan concret şi atunci este chiar nevoie de aceste câteva săptămâni pentru o abordare mai clară şi din partea Marii Britanii, şi din partea Uniunii Europene.
Este evident că Marea Britanie a avut referendumul şi trebuia să aibă varianta A şi varianta B. Evident că ar fi fost mai bine să se clarifice mai repede situaţia, dar în situaţia dată toţi am înţeles că mai repede de toamnă probabil nu se va putea negocia practic nimic", a concluzionat Iohannis.

El a oferit amănunte şi despre discuţiile de marţi seara ale liderilor UE cu premierul David Cameron.

''Poate ar fi bine să spun doar câteva cuvinte despre ce s-a discutat aseară la cina unde am primit informări din partea premierului britanic şi ne-am exprimat noi opinia. Cred că sunt câteva lucruri importante de ştiut. Premierul britanic a fost foarte ferm în ceea ce priveşte viitorul Marii Britanii şi a spus foarte clar că Marea Britanie va respecta referendumul, asta însemnând clar că se va proceda atunci când totată lumea este pregătită la negocierea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, a spus foarte clar că domnia sa nu va începe acest proces şi va lăsa această chestiune următorului prim ministru care va fi desemnat până la mijlocul lui septembrie. Este, deci, destul de clar că nu vom avea o notificare din partea Marii Britanii până în toamna acestui an, în consecinţă nu vom avea ce negocia'', a detaliat şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO