Politică

Interviu BBC cu torţionarul de la Canal, Florian Cormoş: "Credeţi că eram la Auschwitz?"

Interviu BBC cu torţionarul de la Canal, Florian...

Autor: Biro ATTILA

12.02.2014, 14:55 937

Fostul comandant al lagărului de muncă foţaţă de la Cernavodă din 1952, intervievat de BBC, a negat acuzaţiile Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Pus în faţa acuzaţiilor de crime împotriva umanitărţii prin care i se impută moartea a 115 deţinuţi politici, Cormoş a replicat: ”Credeţi că eram la Aschwitz?”

„Ce credeţi, că era Auschwitz?” Cu această întrebare i-a întâmpinat Florian Cormoş, torţionarul de la Canal, pe ziariştii de la BBC, la scurt timp după ce gândul şi IICMER au făcut publice faptele acestui gardian căruia i se pune în responsabilitate moartea a 115 deţinuţi în doar 4 luni de zile.

IICCMER a depus, marţi 11 februarie o sesizare penală pe numele lui Florian Cormoş. Fostul torţionar este acuzat de crime împotriva umanităţii. Este acuzat că în 1952-1953 pe durata a doar patru luni regimul pe care l-a impus la Cernavodă a determinat moarte a 115 deţinuţi. Intervievat de BBC la scurt timp după ce pe numele său a fost depusă plângerea penală Cormoş a negat toate acuzaţiile.

”La Columbia (numele lagărului de la Cernavodă n.red.) erau între 2500 şi 3000 de deţinuţi. După trei ani de săpat la canal erau foarte bolnavi”, a spus Cormoş pentru BBC. Fostul torţionar s-a apărat eplicând că deţinuţii „au fost trimişi la Canal să moară”.

Citiţi mai mult pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO