Politică

Intentia BNS de a-si face partid, respinsa de celalalte sindicate

21.04.2004, 00:00 14



Intentia Blocului National Sindical (BNS) de a incepe negocierile cu celelalte confederatii pentru crearea unei uniuni nationale a sindicatelor care sa puna bazele unui partid politic este primita cu rezerva, daca nu cu ostilitate de celelalte organizatii sindicale: aberatii, intentii de a discredita miscarea sindicala, sunt cateva dintre calificativele cu care sefii altor sindicate, puternice in Romania, descriu intentia BNS. Acestia spun ca solutia este contraproductiva, dand exemlplul "Solidaritatii" din Polonia, care dupa ce s-a transformat in partid ( in anii '90) a pierdut sprijinul muncitorilor. Politicienii - chiar si social -democratii apropiati prin traditie de sindicare - spun ca materializarea unei astfel de intentii va introduce o stare conflictuala, intrucat scopurile partidelor si ale sindicatelor sunt diferite.



Presedinta Comisiei de munca si protectia sociala din Camera Deputatilor, Smaradna Dobrescu (PSD) isi pune intrebarea: daca sindicatele isi fac partid cine mai reprezinta miscarea sindicala? Daca domnul Costin (liderul BNS - n.n.) ar vrea sa vina la noi (in PSD - n.n.) probabil ar fi bine primit. Dar daca s-ar gandi sa mai aduca si pe altii, ar trebui sa-si puna intrebarea: cine va mai reprezenta salariatii? Sau cei de la BNS isi fac o formatiune politica. Dar un partid are o plaja de preocupari mult mai larga decat un sindicat. Poate ajunge la un moment dat la guvernare, ceea ce va crea o stare de conflict. Nu poti apara drepturile salariatilor in vreme ce decizi disponibilizari, concedieri si asa mai departe"., a spus Dobrescu.



Liderul BNS Dumitru Costin a sustinut luni ca Blocul National Sindical nu se va transforma in partid politic, dar va incepe demersurile pentru constiturea unui partid care sa reprezinte interesele salariatilor. In replica, Bogdan Hossu, liderul Carlelului Alfa a spus ieri ca declaratia reprezinta, doar o dorinta a liderilor BNS "de a iesi pe prima pagina" a ziarelor. "Sunt niste lideri care s-au sondat pe ei", a comentat Hossu declaratiile liderilor BNS, potrivit carora crearea unui partid ar fi dorinta majoritatii salariatilor. Hossu asociaza intentia BNS si cu o "manevra politica" menita sa acrediteze ideea ca toti sindicalistii doresc implicarea in politica, lucru care ar netezi calea unor lideri sindicali spre zona politica.



Iacob Baciu, liderul CSDR spune ca partidele au un rol si un scop definit asa cum are si miscarea sindicala: "Sindicatele - asa cum si Constitutia o spune - sunt chemate sa apere drepturile salariatilor. Ale tuturor salariatilor, indiferent ca sunt simpatizanti ai social-democratilor, ai liberalilor sau a altor curente. Scopul partidelor - este firesc, de altfel, - este sa ajunga la putere. Or, trebuie sa ne hotaram ce vrem. Aparam drepturile salariatilor sau vrem puterea?" Baciu spune nu constituirea a inca unui partid politic va rezolva lucrurile in Romania, ci "respectul fata de munca", pe care trebuie sa-l promoveze confederatiile sindicale . "Dar cand nu avem prea multe de spus incercam altceva, chiar si un partid politic". a comentat Baciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO