Politică

Integrarea a ajuns munitie in razboiul Tariceanu-PSD

21.12.2005, 19:31 8

Dezbaterea raportului guvernului privind stadiul integrarii in Uniunea Europeana

s-a transformat, ieri, intr-un razboi deschis intre premierul Calin Popescu-Tariceanu si PSD.

Potrivit variantei initiale, seful Executivului ar fi urmat sa prezinte un document mai degraba tehnic, insa ceea ce a afirmat el in fata parlamentarilor a insemnat in buna masura o insiruire de acuzatii la adresa fostei guvernari PSD care a reactionat cu acuzatii dure si intr-un final a parasit sala.

Asadar, potrivit premierului, Guvernul sau a obtinut in 2005 trei victorii majore: recastigarea credibilitatii, declansarea reformelor profunde si transformarea Romaniei in "jucator activ" in structurile europene, insa toate acestea au fost prezentate in opozitie cu actiunile PSD in a carui guvernare au fost incheiate negocierile de aderare in decembrie 2004. Departe de a recunoaste PSD acest merit, Tariceanu a spus, dimpotriva, ca PSD a terminat negocierile cu UE in genunchi, cu 11 clauze de salvgardare, ceea ce a constituit o presiune in plus asupra guvernului sau care a reusit totusi sa "remedieze" procesul de aderare.

"Dupa 12 luni de mandat al Guvernului pe care il conduc lucrurile sunt total diferite. Ca o comparatie, se poate spune ca in decembrie 2005 Romania este in situatia unui om in convalescenta dupa o boala grea: capuseala sistemica, coruptia si blocajul reformelor", a spus primul-ministru de la tribuna.

El si l-a luat martor pe comisarul european pentru justitie Franco Frattini care i-ar fi spus ca nu credea ca intarzierile petrecute in administratia PSD ar mai fi putut fi recuperate.

Este a treia zi consecutiva de confruntari dure intre Tariceanu si liderii PSD, care pana nu demult cultivau relatia cu premierul pentru a contracara actiunile presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a intrerupt sedinta imediat dupa ce seful Guvernului a incheiat discursul si a convocat de urgenta o sedinta a conducerilor Camerelor parlamentare. El a sustinut ca premierul a calcat in picioare cutumele si a calificat gestul acestuia de a citi in plen un alt discurs decat cel prezentat anterior liderilor parlamentari drept o "smecherie".

Reuniunea liderilor Senatului si Camerei Deputatilor

s-a incheiat fara finalitate, insa in sala de plen razboiala a reinceput, dupa ce presedintele PSD Mircea Geoana si Tariceanu s-au atacat "fara manusi". In urma schimbului de replici, parlamentarii PSD au decis sa paraseasca sala de sedinta.

Liderul PSD, fost ministru de externe in guvernarea Nastase, a calificat raportul premierului Tariceanu drept "agresiv si mincinos", aratand ca premierul ar fi trebuit sa faca apel la unitate tuturor fortelor politice, iar in loc de aceasta a invocat in discursul sau "congregatia baronilor PSD". "Ati vorbit de Congregatia baronilor. Doriti sa vorbim despre Clubul Petrolistilor, despre Clubul Oligarhilor pe care Guvernul dumneavoastra il reprezinta sau despre ce e de facut in anul 2006?", i-a spus Geoana lui Tariceanu.

Interventia liderului PSD a agitat spiritele si in bancile UDMR dupa ce a spus ca Romania nu are o echipa care sa faca lobby la UE, in timp ce reprezentantii minoritatii maghiare fac lobby tinand seama doar de dezideratele Uniunii.

Senatorul Gyorgy Frunda i-a solicitat liderului PSD sa-si ceara scuze fata de comunitatea maghiara. "Noi, care reprezentam UDMR, reprezentam o comunitate de peste 1,5 milioane de oameni (...) nu suntem cetateni de gradul doi, nu suntem vasalii dumneavoastra, sa ne dati lectii", l-a atentionat el pe Geoana. "Am fost valuta dumneavoastra forte, cand ati fost acceptati in Consiliul Europei, cand am fost instrumentul dumneavoastra convingator, cand am devenit membru al NATO si cand am fost pasaportul de admitere in UE", a mai spus senatorul de la tribuna parlamentara.

PSD a luat decizia sa paraseasca sala de sedinta chiar in timpul unei noi interventii a premierului Tariceanu. "Am asistat la o interventie comica interesanta a pretinsului lider PSD care a facut o serie de amenintari, avertismente si profetii, astfel incat am avut senzatia ca suntem la un discurs al noii mame-Omida a politicii romanesti", a declarat Tariceanu, avertizandu-i pe reprezentantii PSD ca va reactiona dur de fiecare data cand vor lansa acuzatii nefondate la adresa Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO