Politică

“Indiferent de cine va castiga la Bucuresti, ramanem prieteni”

23.10.2009, 00:00 27

Biden a fost primit ieri dimineata la Palatul Cotroceni depresedintele Traian Basescu, apoi a mers la Palatul Victoria pentrudiscutii cu premierul interimar Emil Boc. Vicepresedintele americana tinut un discurs despre politica SUA in Europa Centrala si de Estla Biblioteca Centrala Universitara ca dupa amiaza sa seintalneasca la resedinta ambasadorului SUA cu liderul PSD MirceaGeoana si liderul PNL Crin Antonescu.

Intalnirea lui Biden cu cei doi politicieni angajati in cursaprezidentiala a fost interpretata in cercurile de la Bucuresti caun semnal ca SUA nu au favoriti in alegerile din Romania.

"Indiferent de cine va castiga alegerile, SUA vor sprijiniRomania", a fost mesajul transmis de Biden.

"Vreau sa urez intregului popor roman noroc in aceste alegeri,va invidiez ca la dumneavoastra campania dureaza doar 30 de zile,ale noastre sunt mult mai lungi", a spus Biden.

El a tinut sa precizeze ca discutia cu presedintele Basescu afost eficienta si directa.

Biden a tinut sa remarce si faptul ca ambasadorul SUA laBucuresti, Mark H. Gitenstein, ii este prieten intim.

"Pot sa spun ca ne-am crescut impreuna copiii. El este 'urechilemele' aici si va rog sa nu profitati prea mult de prietenia mea cuel", a spus Biden.

Biden, care a ajuns miercuri seara la Bucuresti, si-a petrecutnoaptea la resedinta ambasadorului, in vreme ce stafful sau ainnoptat la Radisson. El a mai fost la Bucuresti in urma cu 10 anisi spune ca lucrurile au progresat enorm. "Este una din cele maifrumoase tari din lume", a afirmat Biden.

Basescu vrea mai multe investitii americane

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe de alta parte, ca aabordat in discutia cu Biden, "prima vizita la nivel inalt de lainstalarea noii administratii la Casa Alba", necesitatea cresteriiinvestitiilor americane in Romania.

"Din punctul nostru de vedere, nimic nu s-a schimbat in relatiacu SUA", a spus Basescu in acest context. El a declarat, deasemenea, ca s-a discutat despre terminalul de gaze lichefiate dela Constanta, concluzionandu-se ca acesta ramane un proiect comunal celor doua parti. Basescu a mentionat ca s-a discutat si despreproiectul PEOP.

Miza vizitei oficialului american inRomania

Biden, i-a laudat ieri, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cupresedintele Traian Basescu, pe militarii romani din teatrele deoperatiuni, afirmand ca toti ar trebui sa fie mandri de ei.

"Militarii nostri lupta impreuna in Afganistan, in Irak, in zonabalcanica de vest. Eu vreau sa spun poporului roman cat derecunoscatori suntem noi, poporul american, presedintele Obama sicu mine, pentru efortul depus de militarii romani. Militariidumneavoastra sunt extraordinari, lupta neconditionat", a declaratJoe Biden. Traian Basescu a mentionat ca ofiterii romani suntsingurii straini care au in subordonare militari americani inteatrele de operatii.

"Asta se intampla in Afganistan si asta arata cat de departe auputut sa ajunga relatiile intre cele doua tari. Este prima oaracand s-a intamplat asa ceva", a precizat presedintele Basescu.Seful statului roman a subliniat insa ca participarea Romaniei lamisiunile din Afghanistan presupune si costuri foarte mari, maimulti militari romani fiind victime ale razboiului dinAfghanistan.

De altfel, potrivit fostului ministru de externe AdrianCioroianu, miza vizitei lui Biden o reprezinta nu numai asigurarileca Romania va fi protejata in ciuda renuntarii la scutulantiracheta, ci si faptul ca SUA ar putea cere oficialilor de laBucuresti suplimentarea trupelor din Afganistan in contextul unorgesturi similare din partea americanilor si a britanicilor.

"Nu ar trebui sa ne mire convocarea unui CSAT pe aceasta tema inurmatoarele saptamani", a afirmat Cioroianu.

Scutul antiracheta sau relatia cu Moscova?

Biden a subliniat atat in declaratiile dupa intalnirea cuBasescu, dar si in discursul de la Biblioteca Centrala Universitaraca Romania va fi protejata de noul sistem de aparare antiracheta,anuntat de administratia Obama, dupa ce presedintele american arenuntat la construirea in Cehia si Polonia a scutului propus depresedintele George W. Bush.

Este insa scutul antiracheta cea mai importanta tema de peagenda lui Biden? Nu neaparat, la fel de importante sunt siprezentarea agendei SUA in ceea ce priveste relatiile cu Moscova,spun fostii ministri de externe Teodor Melescanu si AdrianCioroianu.

"Democratii americani au fost mereu mai deschisi catre dialogulcu Moscova, iar vizita are rolul de a expune noua viziune depolitica externa a administratiei Obama", a spus Melescanu.Cioroianu interpreteaza vizita lui Biden si in nota "influentei" pecare americanii vor sa o pastreze in Europa Centrala. "Este oasa-numita vizita terapeutica. Nu uitati ca presedintele Medvedevtocmai a fost in Serbia. Vizita presedintelui rus a coincis cuturneul lui Biden in Europa Centrala si de Est. Cand presedinteleObama a fost la Moscova in iulie, secretarul de stat HillaryClinton a mers aproape imediat in Ucraina, pentru a-l asigura peIuscenko de sprijinul americanilor", spune si Adrian Cioroianu.

Romania a dezvoltat un model de leadership demn deurmat

"Se spune ca nu ne mai intereseaza aceasta zona si ca neconcentram asupra altor zone. Ceea ce se intampla de fapt este caacum nu ne mai gandim la ce putem face pentru Europa Centrala, cila ce putem face impreuna", a declarat Joe Biden in discursul de laBiblioteca Centrala Universitara.

El a argumentat ca "este vremea Europei Centrale", care a datexemplu in ultimii 20 de ani ca poate dezvolta un model deleadership demn de urmat. Potrivit vicepresedintelui american,Romania este un model de leadership pe care il putem exportaMoldovei, Georgiei, Azerbaidjanului sau Armeniei. "Este timpulvostru sa conduceti (É) Parteneriatul Estic (proiect dezvoltat deUE, care are in vedere colaborarea cu statele vecine din Est) esteuna din aceste ocazii", a declarat Biden.

Ce le-a transmis Biden romanilor

Multumesc romanilor ca mi-au facut o imagine asa de buna. Eu amfost primul care am pledat pentru ca Romania sa intre in NATO siuite ce destept am fost.

Urez romanilor noroc la prezidentiale, va invidiez, la voicampania dureaza doar 30 de zile.

Nu conteaza cine castiga alegerile, Romania va ramane unpartener de incredere al SUA.

Militarii dumneavoastra sunt extraordinari, lupta neconditionat.Presedintele Obama si cu mine suntem recunoscatori. Va multumesc!Va multumesc! Multumesc!

Speram sa putem ajuta la stabilizarea economica a RepubliciiMoldova.

Aveti un model de leadership pe care il puteti exporta inMoldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan.

Constat progresele inregistrate de Romania, in timp, de la primamea vizita (acum 10 ani. n.n).

Sper sa nu profitati prea mult de prietenia mea cu ambasadorulMark H. Gitenstein. El este cel mai bun prieten al meu si practicne-am crescut copiii unul altuia.

Apreciez foarte mult faptul ca dumneavoastra ati primit cu marebucurie acest nou sistem antiracheta care va va apara fizic.

Suntem parteneri si in criza economica. Avem nevoie deinvestitii "smart" in energia verde.

Bucurestiul, blocat de vizita vicepresedinteluiSUA

  • Peste 700 de jandarmi alaturi de ofiteri ai Politiei Rutiere siai SPP au asigurat ieri paza si protectia in timpulvicepresedintelui american Joe Biden
  • Soferii care si-au parcat masinile de-al lungul bulevardelorprincipale, pe langa Guvern, sau pe traseul coloanei oficiale aufost avertizati sa le mute
  • Vicepresedintele SUA a dormit in noaptea de miercuri spre joila resedinta ambasadorului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO