Politică

Incertitudini electorale: Vor fi sau nu amanate alegerile?

Incertitudini electorale: Vor fi sau nu amanate alegerile?
25.09.2008, 19:39 22

Partidul Romania Mare a contestat la Curtea de Apel Bucuresti, in septembrie, in contencios administrativ, hotararea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale in vederea alegerilor parlamentare de la sfarsitul lunii noiembrie.
Potrivit legii alegerilor, delimitarea colegiilor uninominale se face de catre Guvern, dupa acordul Parlamentului. Comisia parlamentara de specialitate a delimitat majoritatea colegiilor cu exceptia celor din Constanta, Satu Mare, Bucuresti si diaspora, lucru rezolvat de Guvern prin hotarare. Acesta a fost temeiul atacului hotararii in instanta de catre Romania Mare.
Instanta a respins ieri cererea PRM de anulare a hotararii, dar nu a judecat cazul pe fond, lucru care se va intampla la 11 noiembrie, in plina campanie electorala. PRM a anuntat ca ataca in recurs la Curtea Suprema decizia Curtii de de Apel, lucru care amplifica incertitudinea asupra modului de desfasurare a scrutinului si a datei acestuia, pentru ca nu se stie care vor fi solutiile instantei. Nu este limpede daca, in cazul in care instanta decide ca hotararea in cauza este nelegal, mai exista timp ca noile norme ce vor fi date de Guvern sa poata fi si puse in practica in timp util, lucru care ar putea conduce la amanarea alegerilor.
Guvernul ar putea modifica legislatia printr-o alta ordonanta - este sugestia care a facut-o presedintele Traian Basescu care a continuat ieri sa sustina ceea ce afirmase cu o zi inainte la TVR 1, anume ca hotararea Guvernului prin care se delimitau colegiile uninominale este nelegala. De fapt, ceea ce a lasat sa se inteleaga miercuri seara presedintele Traian Basescu a fost ca instanta Curtii de Apel va constata ilegalitatea hotararii, sugerand ca, in acest caz, ministrul justitiei Catalin Predoiu, a carui institutie da Guvernului avizele de legalitate, ar trebui demis. Basescu a promis ca, daca hotararea va fi declarata legala, atunci consilierii sai juridici care i-au spus ca aceasta hotarare nu este conforma legii vor fi demisi. Ieri insa Basescu a continuat sa sustina, dupa decizia Curtii de Apel, ca hotararea de guvern nu ar fi legala, subliniind faptul ca fondul se va judeca la 11 noiembrie.
Toata aceasta incertitudine a avut drept consecinta imediata deschiderea unui nou front de lupta intre premier si presedinte. Seful statului a sugerat ca exista unele partide care doresc sa dea peste cap alegerile care vor fi pentru prima data organizate in sistem uninominal.
Cu o zi inainte la TVR el a acuzat ca prin emiterea acestei hotarari guvernul liberal a incercat "sa faca acelasi joc pe care l-a facut in 2007", cand si-a asumat raspunderea asupra legii de introducere a uninominalului, care s-a dovedit a fi, potrivit Curtii Constitutionale, neconstitutionala.
Basescu a spus ca are juristi buni la Cotroceni, care au analizat hotararea de guvern si i-au oferit un "aviz", potrivit caruia actul poate fi considerat ca nu corespunde prevederilor legale. El a adaugat ca, daca "avizul" primit de la consilierii sai de la Cotroceni in legatura cu hotararea de guvern se va dovedi gresit, atunci acestia vor ramane fara loc de munca.
In disputa dintre palatele Victoria si Cotroceni a intrat si Consiliul Superior al Magistraturii care considera ca atitudinea manifestata de presedintele Romaniei atunci cand si-a exprimat punctul de vedere cu privire la un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si in conditiile in care instanta de judecata nu a pronuntat inca o hotarare este inacceptabila.
"Exprimarea neechivoca a presedintelui Romaniei, in sensul ca hotararea Guvernului in legatura cu care se desfasoara judecata cuprinde elemente de ilegalitate, reprezinta o grava atingere adusa autoritatii judecatoresti si principiilor constitutionale privind independenta justitiei si separatia puterilor in stat", se arata intr-un comunicat de ieri al CSM.
Guvernul intentiona sa se reuneasca ieri in sedinta extraordinara in care sa adopte noi acte normative pentru organizarea alegerilor parlamentare in sistem uninominal, in cazul in care solicitarea PRM de suspendare a hotararii privind colegiile uninominale ar fi fost acceptata in instanta.
Acest lucru nu s-a mai petrecut, dar premierul a facut o declaratie acida, dupa decizia Curtii, in care a sustinut legalitatea actului normativ si a criticat "Alianta Rusinii" PRM-PD-L, considerand ca cele doua partide au incercat sa blocheze votul uninominal pentru propriul interes.
"Din actiunile care au fost initiate este evidenta intentia 'Coalitiei Rusinii' dintre PD-L si PRM de a amana prin orice mijloace alegerile si introducerea sistemului de vot uninominal, considerand acum ca ii penalizeaza. Cu alte cuvinte, incearca sa puna interesul propriu inaintea interesului general, pentru ca simt ca ar fi afectati la viitoarele alegeri (...) Cred ca hotararea Curtii de Apel este elementul cel mai important in desfasurarea si in stabilirea legalitatii, nu stabilim noi, ci in final justitia", a spus Tariceanu.
Premierul a apreciat ca prin decizia de ieri a Curtii de Apel Bucuresti se confirma ca legalitatea Hotararii de Guvern care delimiteaza colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare era una clara si nu exista motive pentru a fi suspendata.
Urmare a deciziei instantei, alegerile parlamentare pot fi organizate la termenul stabilit, de 30 noiembrie 2008, pe baza sistemului de vot uninominal, considera Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO