Politică

Începe bătălia pentru o miză de 40 mld. euro

Începe bătălia pentru o miză de 40 mld. euro

ZF a început o serie de articole în care vrea să arate cât de importante sunt alegerile locale pentru viaţa comunităţii. Şoselele, şcolile, spitalele, investiţiile, locurile de muncă trebuie să fie şi în sarcina primarului sau a preşedintelului Consiliului Judeţean.

Autor: Iulian Anghel

23.04.2012, 00:07 1012

Cheltuielile anuale ale administraţiei locale sunt de 10 mld. euro, deci de 40 de miliarde de euro în patru ani cât durează mandatul unei administraţii locale - aceasta este miza uriaşă a alegerilor locale din 10 iunie.

Veniturile şi cheltuielile administraţiei locale au crescut de şapte ori în zece ani, de la 6,2 mld. lei în anul 2000 la aproape 44 mld. lei (10 mld. euro) în 2010 şi cam tot atât în 2011. Dar pe ce s-au dus banii? Cine va câştiga alegerile va îm­părţi acest tort de 40 mld. euro în următorii patru ani, iar lupta se anunţă pe viaţă şi pe moarte.
Două miliarde de euro, anual, reprezintă cheltuielile adminis­traţiei locale doar cu bunurile şi serviciile - adică vor exista 8 mld. euro de cheltuială la nivel local în viitorii patru ani, pe o zonă în­totdeauna suspectată că jonglează cu banii, adică cum­pără "pe ochi frumoşi" şi de cât nu face, de la cine trebuie.
Împrumuturile făcute de administraţia locală şi care intră la datoria publică au crescut şi ele serios pe măsură ce veniturile creşteau: de la 3,3 mil. lei în anul 2000 la 13,7 mld. lei la sfârşitul anului 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO