Politică

In PSD apar noi ciocniri intre Mircea Geoana si partizanii lui Ion Iliescu

27.04.2005, 19:16 16

In PSD continua schimburile de replici si sunt date noi semnale care dovedesc disensiuni intre noul presedinte, Mircea Geoana, si partizanii fostului presedinte Ion Iliescu.

Organizatia Bucuresti a PSD a raspuns ieri, pe un ton ostil, noului lider al partidului care, cu o zi inainte, afirmase ca "are o memorie lunga" si nu uita disensiunile avute cu aceasta filiala, in pofida mesajului de sprijin transmis dupa Congres.

Organizatia condusa de Dan Ioan Popescu raspunde, printr-un comunicat, ca "memoria mai lunga sau mai scurta" a lui Mircea Geoana trebuie sa tina cont de principiul democratic care a functionat si la alegerile de la Congresul PSD.

Este o replica data lui Geoana care a avertizat luni ca situatia de la Bucuresti va fi analizata si "vom vedea la momentul potrivit" ce se va intampla.

Presedintele PSD nu a vorbit explicit despre potentiale schimbari in conducerea acestei filiale, insa a sugerat o asemenea ipoteza. In plus, el a privit cu neincredere mesajul de sprijin transmis de Bucuresti dupa Congres. In aceasta cheie pare sa fie citita declaratia lui Geoana si de liderii organizatiei Bucuresti. Organizatia din Capitala arata ca principiul democratic care a functionat la alegerile pentru conducerea centrala a stat si la baza alegerilor pentru functiile de conducere din filiala Bucuresti. "Un nou amestec de la centru in interiorul organizatiilor nu ar face decat sa contrazica acel discurs electrizant cu care domnul Mircea Geoana a castigat functia de presedinte al PSD", precizeaza organizatia Bucuresti.

Intre Mircea Geoana si filiala condusa de Dan Ioan Popescu, unul dintre sustinatorii declarati ai lui Ion Iliescu, exista disensiuni izbucnite dupa alegerile locale de anul trecut. Ostilitatile au continuat si dupa indepartarea lui Geoana din organizatie si afilierea sa la filiala Dolj. Dupa Congres, filiala s-a repliat, transmitand un semnal de sprijin noului presedinte, respins insa de acesta.



Schimbarea lui Iliescu de la Senat, privita cu ostilitate

Grupul de senatori apropiati fostului presedinte este reticent in privinta inlocuirii lui Ion Iliescu din functia de lider al grupului senatorial, schimbare anuntata de Mircea Geoana.

Functia de lider al grupului parlamentar i-ar asigura lui Iliescu un loc in noua conducere a PSD, Biroul Permanent National.

Senatorul Antonie Iorgovan a apreciat ieri ca Iliescu nu merita un asemenea tratament, la Congres, pentru ca a avut rolul sau in istoria postrevolutionara si in garantarea stabilitatii Romaniei. El mai afirma ca Geoana a devenit presedinte al partidului pe fondul "schimbarii de mentalitate" din PSD si a "descatusarii" filialelor.

Un alt fidel al fostului sef al statului, senatorul Doru Ioan Taracila, a spus ca spera ca Ion Iliescu sa ramana lider al grupului senatorial.

De asemenea, senatorul Ion Solcanu, fost lider de grup in precedenta legislatura, s-a aratat rezervat in privinta inlocuirii lui Iliescu de la sefia grupului parlamentar, aratand ca asteapta ca fostul presedinte sa confirme intentia de a se retrage.



Nastase, marele absent de la intalnirea lui Geoana cu deputatii

Dupa discutia avuta luni seara cu senatorii PSD, ieri Mircea Geoana s-a intalnit cu deputatii acestui partid. Marele absent al acestor discutii a fost presedintele executiv, Adrian Nastase, desi se afla in cladirea Palatului Parlamentului, unde a avut loc intalnirea.

Mircea Geoana a cerut parlamentarilor PSD sa-si armonizeze punctele de vedere si sa se deplaseze mai mult in filiale pentru ca eventualele dispute aparute sa fie atenuate prin dialog.

Potrivit unor surse din grupul parlamentar, liderul PSD le-a cerut deputatilor care ridica probleme de imagine partidului ori sunt implicati in anchete sa se autosuspende din partid. Aceleasi surse arata ca in discutia de ieri nu s-a discutat despre persoana care il va inlocui pe Miron Mitrea la sefia grupului parlamentar. Cel mai vehiculat nume este cel al lui Viorel Hrebenciuc, insa numirea lui nu a fost confirmata oficial.

mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO