Politică

In Parlamentul European incep discutiile despre aderarea Romaniei

16.03.2005, 00:00 11


In Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European se discuta astazi o rezolutie politica privind aderarea Romaniei, care ar urma sa fie adoptata de plenul Parlamentului, o data cu votul asupra avizului conform pentru Tratatul de aderare.


Nu exista riscul ca documentul, intocmit de raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, sa nu fie adoptat, desi el contine o serie de avertismente si reia ipoteza aplicarii clauzei de salvgardare care ar amana integrarea.


Un document similar dezbatut anul trecut in Parlamentul European a provocat o furtuna politica. Raportul, prezentat atunci de raportorul Emma Nicholson, cerea Comisiei Europene "reorientarea negocierilor de aderare" - ceea ce, in intelesul parlamentarilor europeni, insemna stoparea negocierilor tehnice, pe capitolele de negociere, pana la rezolvarea unor probleme considerate grave: coruptia, situatia copiilor institutionalizati, libertatea de expresie, reforma justitiei si a administratiei.


Raportul final, aprobat de Parlament, era mai putin dur. Dar Comisia a atentionat sever administratia de la Bucuresti care a mers la Bruxelles cu o lista de prioritati si a adoptat legile de reforma a justitiei, administratiei, s-a angajat sa rezolve situatia presei, a protectiei copilului.


Sunt 14 puncte in raportul Moscovici care trebuie rezolvate, astfel incat clauza de salvgardare sa nu fie aplicata. Este, intre altele, vorba despre continuarea reformei in justitie si in administratie, lupta impotriva coruptiei, in special in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt, libertatea presei si libertatea de exprimare, protectia copilului, imbunatatirea situatiei in spitalele de psihiatrie. Se mai vorbeste, apoi, de transparenta in acordarea ajutoarelor de stat si de functionarea corecta a Consiliului Concurentei. Toate aceste probleme se regasesc in documentul care consfinteste incheierea negocierilor de aderare si fac obiectul clauzei de salvgardare, care ar putea amana aderarea cu un an. La intocmirea raportului Moscovici, mai multi europarlamentari au depus amendamente care cereau fie amanarea aderarii, fie amanarea votului in Parlament pentru Tratatul de aderare.


Moscovici nu a retinut aceste amendamente in raportul sau. Calendarul a ramas acelasi.  Adica astazi se discuta rezolutia politica in Comisia de afaceri externe, pe 30 martie, aceeasi comisie adopta avizul conform pentru Tratatul de aderare, iar pe 13 aprilie va avea loc votul plenului Parlamentului asupra avizului conform si a rezolutiei politice. Tratatul ar urma sa fie semnat la 25 aprilie.


Sunt sanse mari ca aceste documente sa fie adoptate de Parlament. Este nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor (367 de voturi).


Exista, in randul marilor grupuri parlamentare din Parlamentul European, un sprijin important, in acest moment. Partidul Socialistilor Europeni (202 deputati, al doilea ca pondere in PE) este majoritar favorabil Romaniei.


In randurile Partidului Popular European (282 deputati, primul ca pondere) exista reticente, dar cei care le manifesta sunt in minoritate. Conservatorii germani - al caror lider, Markus Ferber, a facut in ultimele saptamani declaratii in care pune la indoiala capacitatea Romaniei de a adera in 2007 - sunt in minoritate in cadrul popularilor europeni, au doar noua  reprezentanti. Liberalii demo-crati, al treilea grup ca marime din PE (88 de deputati), ne sunt favorabili in proportie de 70-80%, desi unii dintre ei, mai ales cei britanici, dar si cei olan-dezi, ne critica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO