Politică

In Comisiile SRI si SIE au fost alesi, deopotriva, veterani si nou-veniti

24.02.2005, 00:00 29

Parlamentarii si-au ales ieri reprezentantii in Comisiile parlamentare de control a serviciilor speciale, respectiv a Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a Serviciului de Informatii Externe (SIE). Senatorii si deputatii alesi in aceste comisii nu au depus insa juramantul in Parlament, intrucat multi dintre ei au absentat la sedinta de ieri.



Presedintii si vicepresedintii comisiilor vor fi alesi ulterior, in interiorul fiecarei comisii. In Comisia de control asupra activitatii SRI, PSD si Alianta PNL-PD au cate trei reprezentanti. Fostul partid de guvernamant i-a nominalizat pe Ioan Stan, fost presedinte al acestei comisii in timpul guvernarii PSD, pe senatorul Octav Cozmanca si pe fos-tul ministru al internelor, Gabriel Oprea.



De la Alianta PNL-PD, in Comisia SRI au fost sustinuti deputatul Titus Gheorghioff, fost membru al acestei comisii si in ultimii patru ani, senatorul Radu Stroe si deputatul Cristache Radulescu, aflat la primul mandat parlamentar. UDMR este reprezentata de senatorul Verestoy Attila, si el unul dintre veteranii acestei comisii, PRM de Liviu Codarla iar PUR de Constantin Faina, ambii aflati la primul mandat parlamentar. La Comisia de control a activitatii SIE, PSD i-a sustinut pe George Maior si Constantin Nita, Alianta PNL-PD pe Romeo Raicu si pe Claudiu Zaharia iar PRM pe deputatul Daniela Buruiana, fost membru al Comisiei SRI in ultimii opt ani.



Parlamentarii alesi in cele doua comisii vor avea acces la informatii clasificate. Pentru a avea acces la informatiile clasificate din clasa secrete de stat, parlamentarii din Comisiile SRI si SIE vor avea nevoie de o autorizatie obtinuta de la ORNISS - Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat - in urma unor verificari severe, facute cu acordul persoanei in cauza. Verificarile privesc viata profesionala si personala a respectivei persoa-ne, precum si eventualele relatii avute cu fosta Securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO