Politică

In absenta lui Iliescu, PSD sustine infiintarea presedintiei executive

08.03.2005, 00:00 16

Conducerea PSD si-a dat ieri acordul de principiu asupra constituirii, la Congresul din aprilie, a functiei de presedinte executiv al partidului, optiune formulata in absenta de la sedinta a lui Ion Iliescu si a unor lideri apropiati acestuia precum Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pascu si Viorel Hrebenciuc.


Este a doua pozitie in partid la care si-au anuntat candidaturile actualul presedinte, Adrian Nastase, precum si senatorii Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan. "In documentele prezentate Delegatiei Permanente, aceasta functie (n.r. - presedinte executiv) exista, vom vedea daca vor exista contrapropuneri la Biroului Executiv Central al PSD", a afirmat vicepresedintele partidului Mircea Geoana.


Biroul Executiv Central, for de conducere largit, convocat miercuri, se va pronunta asupra modificarilor statutului PSD. Cele mai importante vizeaza reintroducerea in schema viitoarei conduceri a functiei de presedinte executiv precum si criteriile impuse candidatilor la functiile de conducere in partid - vechimea minima in partid si justificarea averii in fata colegilor din PSD. In ultima perioada s-au vehiculat informatii legate de posibilitatea ca la Congres sa nu fie ales si presedintele executiv al PSD. Au existat, de asemenea, unele opinii, exprimate de Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, privind inoportunitatea constituirii celei de-a doua pozitii in ierarhia partidului.


Recent, Ion Iliescu a evitat sa se pronunte in privinta infiintarii functiei de presedinte executiv, precizand ca toate propunerile de modificare a statutului partidului vor fi discutate la sedinta Biroului Executiv Central.


Ca o reactie la acesta discutie, presa centrala a citat surse din partid care acreditau intentia lui Adrian Nastase de a candida impotriva lui Ion Iliescu la presedintia PSD daca functia de presedinte executiv nu se va regasi in statutul partidului. Ieri, Adrian Nastase nu a confirmat, nici nu a infirmat public aceste informatii.



Conducerea PSD a mai decis ieri sa reduca vechimea in partid impusa candidatilor in conducerea partidului, de la 5-10 ani - propunere sustinuta de Ion Iliescu - la 3-4 ani. Exista inca o propunere ce-i avantajeaza pe tineri. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO