Politică

Iliescu si Nastase isi trimit public avertismente

14.03.2005, 00:00 16


Un schimb de replici intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, in cursul vizitelor facute in ultimele zile, separat, in filialele PSD, arata ca statutul in partid al fiecaruia dintre cei doi lideri este inca subiect si obiect de negociere.


Presedintele PSD, Adrian Nastase a declarat ca daca ar candida la Congre-sul din aprilie pentru un nou mandat si ar castiga sefia partidului, Ion Ili-escu s-ar retrage din PSD, fie "ar cauta o alta solutie". "Daca eu as candida si as castiga, un numar de membri de partid ar considera ca se incearca o lovitura de palat si Ion Iliescu fie s-ar retrage, ceea ce ar fi o pierdere electorala, fie ar fi poate tentat sa gaseasca o alta solutie in afara partidului. Eu cred ca aceasta este calea pentru partid in momentul de fata", a spus Nastase, citat de Mediafax.


Liderul PSD justifica astfel de ce nu doreste sa candideze la sefia PSD, pentru care si-a anuntat candidatura de principiu Ion Iliescu. Declaratia lui Adrian Nastase este, in acelasi timp, un avertisment intrucat aduce in discutie - si nu este prima data - ipoteza scindarii partidului.


Totodata, Nastase mai justifica refuzul de a candida la presedintia PSD aducand un argument care nu tine de calcule politice, de aceasta data, ci de motive personale, de loialitate fata de fostul presedinte. "Am lucrat impreuna 15 ani si n-am sa procedez niciodata asa cum a procedat Traian Basescu cu Petre Roman."


La scurt timp, Ion Iliescu a raspuns public in aceeasi nota. Tot cu un aver-tisment. Fostul sef al statului a declarat ca daca cineva ar "indrazni" sa-si asume raspunderea scindarii PSD, acela s-ar sinucide politic: "PSD nu a fost niciodata la un pas de ruptura. Nu cred ca cineva ar indrazni sa-si asume aceasta raspundere, sa pro-voace o ruptura in partid. Ar fi o sinucidere politica. Ei ca persoane s-ar ani-hila, s-ar elimina din viata politica".


In acelasi timp, Ion Iliescu reafirma ca "omul cel mai calificat" pentru functia de presedinte executiv al PSD este Adrian Nastase. Este o idee exprimata si zilele trecute de fostul presedinte, inaintea sedintei Biroului Executiv Central a PSD. Interventia lui Iliescu a dezamorsat contestarea infiintarii presedintiei executive si pare sa fi condus la aprobarea de principiu a schemei de conducere convenita de cei doi: presedinte, presedinte executiv, secretar general si vicepresedinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO