Politică

Iliescu si Nastase incep bilantul alegerilor cu filiala Bucuresti

20.01.2005, 00:00 14

Sedinta organizatiei PSD Bucuresti a inceput, aseara, in prezenta liderilor partidului Adrian Nastase si Ion Iliescu, urmand sa fie discutate situatia organizatiei dupa alegeri si posibilele candidaturi pentru Primaria Capitalei.
Inainte de sedinta, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a declarat ca isi doreste sa fie candidatul partidului pentru Primaria Bucuresti, dar nu stie daca este momentul potrivit, adaugand ca vor fi facute sondaje in partid pe aceasta tema.
Vanghelie a apreciat ca Dan Ioan Popescu nu va fi schimbat din functia de presedinte al organizatiei PSD Bucuresti.
"Numai noi hotaram, Delegatia Permanenta a organizatiei, structurile de conducere", a spus Vanghelie, adaugand ca schimbarile trebuie sa inceapa de la nivel central si apoi sa ajunga pina la ultimul membru de partid.
Vanghelie a mai spus ca cel mai corect ar fi ca Biroul de Coordonare al PSD - for de conducere executiva condus de Adrian Nastase si format din oameni apropiati fostului prim-ministru - sa-si dea demisia. Intrebat daca si Adrian Nastase trebuie sa-si dea demisia, Vanghelie a precizat ca Nastase va candida pentru o functie de conducere la Congres.
Marian Vanghelie a spus ca Ion  Iliescu este un om care a fondat partidul si merita sa fie in fruntea acestuia.  "Partidul a fost condus in ultimii 10 ani de ambii, si de Adrian Nastase si de Ion Iliescu", a afirmat Vanghelie, adaugand ca si Adrian Nastase si Ion Iliescu sunt potriviti pentru functia de presedinte al partidului.
Fostul primar al sectorului 6, Dan Darabont a declarat ca "bineanteles" ca isi doreste sa fie candidatul partidului pentru Primaria Capitalei, pentru a-si pune experienta din administratia locala in slujba partidului.
Intrebat daca Dan Ioan Popescu va mai ramane in fruntea organizatiei PSD Bucuresti, Darabont a declarat ca Dan Ioan Popescu si-a dat demisia din aceasta functie si acest post este vacant.
Imediat, Dan Ioan Popescu a replicat ca, din cate stie, el este presedinte al organizatiei. "Probabil ca Darabont este lipsit de informatie dupa Anul nou", a spus Popescu. El a spus ca in acest moment nu-si pune problema sa candideze pentru sefia partidului, aratand ca este preocupat de alegerile pentru Primaria Capitalei si de restructurarea organizatiei.
Intrebat in legatura cu grupul pe care il formeaza cu Miron Mitrea, Popescu a precizat ca ei sunt un grup de peste 100 de kilograme, legat de o veche prietenie si de foarte multe puncte de vedere comune. Presa a relatat in ultimele zile ca Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea au facut planuri comune pentru preluarea puterii in PSD, in timpul unei vacante petrecute de cei doi in Italia.
Primarul sectorului 2 Neculai Ontanu a precizat ca el nu-si va depune candidatura pentru Primaria Capitalei si a apreciat ca Mircea Geoana nu poate fi din nou candidatul partidului pentru aceasta functie.
Presedintele PSD Adrian Nastase nu a vrut sa faca nici o precizare in legatura cu candidatul partidului pentru Primarie, aratand ca este posibil ca acesta sa nu fie anuntat dupa sedinta, dar oricum inainte de alegeri.
Nastase a mai spus, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema, ca in partid nu se vorbeste de suspendarea lui Dan Ioan Popescu din functia de presedinte al organizatiei Bucuresti.
Ion Iliescu nu a vrut sa dea nici o declaratie, dar, intrebat in legatura cu afirmatiile lui Vasile Dancu facute intr-o publicatie referitoare la faptul ca PSD cu Ion Iliescu in frunte este un partid expirat, a spus: "Sa le fie rusine!"
Inainte de sedinta organizatiei PSD Bucuresti, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu au avut o intalnire.
Cu filiala Bucuresti, PSD a inceput o serie de evaluari si analize a alegerilor care vor avea loc la nivelul fiecarei organizatii judetene si sunt menite sa pregateasca Congresul de la inceputul lui aprilie. Discutiile au loc intr-un moment in care PSD este marcat de tensiuni interne, provocate de confruntarile pentru preluarea puterii in partid. Cele doua grupari conturate de-a lungul timpului, in jurul lui Adrian Nastase si al fondatorului partidului, Ion Iliescu, sunt pe pozitii de forta. Ambele grupari au cerut liderului advers sa faca un pas inapoi din prima linie a partidului. Filialele din Ardeal l-au considerat responsabil pe Ion Iliescu de trecerea partidului in opozitie in timp ce presedintii consiliilor judetene membri ai PSD au contabilizat erorile de management politic ale lui Adrian Nastase. In ultimele doua zile la sediul PSD au avut loc mai multe intalniri. In ciuda declaratiilor oficiale care fac apel la unitatea partidului, mai multi membri ai PSD vorbesc, sub anonimat, de disensiunile dintre cei doi lideri emblematici ai partidului: Adrian Nastase si Ion Iliescu. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO