Politică

Iliescu si Nastase, de aceeasi parte a baricadei in privinta securistilor si caselor nationalizate

04.12.2002, 00:00 18

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase sunt  de aceeasi parte a baricadei in privinta a doua probleme semnificative pentru succesul integrarii euro-atlantice  a Romaniei : deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg si chestiunea fostilor securisti. Cel putin asa reiese din declaratiile de ieri ale sefului statului.

Iliescu: CEDO nu este "absolut" corecta
Seful statului a apreciat, ieri, ca nu toate deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg sunt "absolut corecte" si ca "istoria" este raspunzatoare pentru sumele pe care statul roman trebuie sa le plateasca prin pierderea unor procese la CEDO.
Pana in prezent, Guvernul roman a fost obligat la plata unei sume de aproximativ doua milioane de euro (echivalentul a peste sase miliarde lei), dupa solutionarea a 14 cazuri. Insa pe rolul instantei europene mai sunt inca  50 de dosare ale cetatenilor romani, care urmeaza sa fie judecate.
Presedintele Iliescu a declarat, ieri, ca procesele intentate statului roman nu sunt o consecinta a declaratiilor pe care le-a facut in 1994, la Satu Mare, prin care condamna deciziile Justitiei favorabile fostilor proprietari ai caselor nationalizate.
In acest context, seful statului s-a pronuntat pentru aplicarea legii restituirilor imobilelor nationalizate, precizand insa ca nu toate imobilele pot fi retrocedate in natura.
Intrebat cine este raspunzator pentru faptul ca statul roman trebuie sa plateasca sume mari de bani, urmare a pierderii unor procese la CEDO, Iliescu a raspuns: "Istoria, pentru ca am avut asemenea situatii cand proprietatea a fost ignorata si cand s-au rasturnat asemenea chestiuni. Toate centrele urbane din Transilvania au apartinut unor anumite categorii de oameni. In acele spatii acum sunt anumite institutii. Nu poti sa schimbi datele problemei dintr-odata. Tot ceea ce s-a acumulat in istorie de-a lungul secolelor, in timpul imperiilor si in perioadele urmatoare acum sa reparam in cativa ani de zile. Nu se poate. Deci, lucrurile trebuie judecate cu obiectivitate".
La inceputul anului 1994, la Satu-Mare, presedintele Ion Iliescu  s-a pronuntat in privinta deciziilor Justitiei favorabile fostilor proprietari ai caselor nationalizate, pledand cauza chiriasilor. Dupa aceste declaratii, Prefectura Bucuresti a sesizat Parchetul General pentru atacarea, in procedura de urgenta, a hotararilor judecatoresti privind restituirea caselor nationalizate. In perioada 1995-1996, procurorul general al Romaniei a atacat cu recurs in anulare zeci de hotarari judecatoresti ramase definitive privind restituirea imobilelor nationalizate catre fostii proprietari.

Nastase: CEDO nu este agent imobiliar
Anterior si premierul Adrian Nastase s-a aratat nemultumit de deciziile CEDO, mai ales in ceea ce priveste sumele evaluate de instanta europeana pentru despagubirile pe care statul roman ar trebui sa le plateasca fostilor proprietari.
La inceputul anului, pe 24 ianuarie, premierul a declarat ca CEDO "nu este agent imobiliar sa evalueze locuintele" si  a aratat ca toate cazurile solutionate de instanta europeana vor putea fi analizate dupa ce legea privind regimul juridic al caselor nationalizate va fi promulgata.
Ulterior, pe 18 iulie, purtatorul de cuvant al Guvernului Claudiu Lucaci, anunta ca Romania ar putea sesiza Marea Camera a CEDO asupra sumei care trebuie acordata, in anumite cazuri, drept despagubire fostilor proprietari.
"In patru situatii, statul roman considera ca evaluarea imobilelor nu s-a realizat pe baza tuturor evaluarilor de piata imobiliara", a spus Lucaci.

Problema securistilor, rezolvata "individual, nu la gramada"
In ceea ce priveste problema fostilor securisti, aflati inca in structurile statului, presedintele Iliescu s-a pronuntat, ieri, impotriva impartirii oamenilor in "anumite categorii" si pentru judecarea fiecaruia in functie de faptele sale.
Potrivit sefului statului, pericolul pe care-l pot reprezenta fostii securisti aflati in structurile statului constituie o problema care preocupa in continuare autoritatile romane si care trebuie lamurita "individual, nu la gramada", "intr-o maniera pe care uniii o abordeaza in spirit cadrist, cam cum era pe vremuri".
"A baga oamenii in tot felul de categorii din astea blamabile si a lua masuri inseamna ca ne intoarcem la mentalitati pe care le-am depasit", a afirmat Iliescu. El a raspuns astfel unei intrebari referitoare la declaratiile fostului secretar de stat american  Madeleine Albright, facute la Bucuresti, potrivit carora prezenta fostilor securisti in structurile de putere din Romania ar putea constitui o problema in ratificarea de catre Senatul american a aderarii Romaniei la NATO.
Asupra subiectului fostilor securisti s-a pronuntat si premierul Adrian Nastase, in urma cu doua saptamani cand a fost deschis cazul Ristea Priboi, acuzat de implicare in reprimarea  revoltei de la Brasov din 1987.
La acel moment, premierul a spus ca subiectul Ristea Priboi trebuie judecat, in masura in care exista elemente care justifica acest lucru, de instante judectoresti obiective si nu de "curti politice" care pot fi interesate de un anumit deznodamant.
Premierul a afirmat ca fiecare astfel de caz va fi cercetat separat, pe baza prezumtiei de nevinovatie, urmand ca acele persoane in legatura cu care vor fi identificate dovezi clare de vinovatie, sa fie pedepsite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO