Politică

Iliescu nu vrea patroni pe listele electorale ale PSD

Iliescu nu vrea patroni pe listele electorale ale PSD

Fostul sef al statului, Ion Iliescu. sustine ca celebra sa lozinca "sarac si cinstit" este inca de actualitate

15.07.2008, 19:38 13

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a reluat ieri atacurile fata de politica dusa de conducerea partidului, atragand atentia, potrivit unor surse din PSD, asupra politicii de promovare a "patronilor".
"Vad ca in jurul mesei avem numai patroni", ar fi spus Iliescu liderilor PSD in timpul unei sedinte in care s-au decis pasii pentru nominalizarea candidatilor la alegerile parlamentare".
Iliescu a fost intrebat de Viorel Hrebenciuc care sunt "patronii" la care se refera, insa Iliescu nu a raspuns, au relatat sursele.
Conducerea PSD a stabilit ieri ca intentiile de candidaturi pentru colegiile uninominale sa fie depuse pana la data de 25 iulie, iar pana la data de 25 august sa fie anuntate candidaturile definitive. 10% din candidatii in colegiile uninominale vor fi stabiliti exclusiv de catre Biroul Permanent National.
Iliescu a mai avertizat, in urma cu patru saptamani, conducerea centrala asupra modului in care vor fi stabiliti candidatii in colegiile uninominale, atunci cand, potrivit unor surse din partid, i-a atentionat pe unii din liderii consacrati din teritoriu, reconfirmati de alegerile locale in functii, sa nu se mai comporte ca niste "barosani" si sa isi impuna rudele si apropiatii in functii. Ion Iliescu s-a aratat deranjat, in acea sedinta, de unele remarce ale primarului din Constanta Radu Mazare care a spus, potrivit unor participanti la sedinta, ca lozinca fostului presedinte - "sarac si cinstit" - este desueta. Mazare a fost sustinut de Marian Oprisan, presedinte al CJ Vrancea, Nicusor Constantinescu, presedinte al CJ Constanta, si de Mircea Cosma, presedinte al CJ Prahova.
Saptamana trecuta Iliescu nu s-a ferit sa critice atitudinea conducerii centrale a PSD, care a lansat in cadru festiv programul de guvernare.
"Vorbim despre alegerile parlamentare. Cu 28% trebuie sa fim mai moderati in aprecieri. Nu am castigat alegerile locale. Cu 28% nu putem asigura guvernarea la parlamentare, or, ca sa obtii la parlamentare o performanta superioara alegerilor locale, nu e o chestiune simpla. Sa nu ne imbatam, sa intram in euforie, nici sa nu dezarmam", a spus Iliescu.
El a facut apel la realism si la renuntarea la "infatuare" si "fripturism".
"Sa judecam cu realism, cu echilibru, fara infatuare, fara fripturism. Unii se gandesc la fotolii, la faptul ca vor deveni ministri. Cum vor ei cu asemenea preocupari sa faca din acest partid o forta penetranta, convingatoare? Deci, mai multa modestie, mai multa decenta, responsabilitate, realism si echilibru", a aratat Iliescu.
In trecut, discursurile lui Iliescu au facut prima pagina a ziarelor, prin etichetele pe care le-a aplicat liderilor locali ai PSD: a spus, de exemplu, despre fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, ca are comportament de "ciocoi, de geambasi detestabili" prin organizarea unor petreceri publice in oras de ziua sa de nastere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO