Politică

Iliescu l-a asigurat pe Bush ca Romania isi respecta angajamentele

25.02.2003, 00:00 10

Presedintele Ion Iliescu l-a asigurat, ieri, intr-o convorbire telefonica, pe presedintele SUA George W. Bush de seriozitatea pozitiei romanesti, aratand ca Romania isi va respecta toate angajamentele pe care si le-a asumat, precizeaza un comunicat al Presedintiei.
Liderul de la Casa Alba a subliniat faptul ca pentru Statele Unite ale Americii sprijinul din partea Romaniei este deosebit de important, in contextul in care comunitatea internationala se confrunta atat cu problema terorismului, cat si cu cea a proliferarii armelor de distrugere in masa.
Seful administratiei americane a evocat vizita pe care a efectuat-o la sfarsitul anului trecut la Bucuresti, exprimand aprecierile sale cele mai calde atat pentru primirea deosebita a cetatenilor si oficialitatilor romane, cat si pentru "pozitia ferma si principiala a Romaniei in criza irakiana", precizeaza comunicatul Presedintiei.
Presedintele Iliescu a evocat locul important pe care il ocupa parteneriatul romano-american in politica externa a Romaniei, exprimand dorinta consolidarii acestuia.
Bush l-a informat pe Iliescu despre decizia SUA de a depune o noua rezolutie privind Irakul in Consiliul de Securitate ONU, care sa contribuie la rezolvarea de o maniera permanenta a acestei crize, se mai arata in comunicat.
Presedintele George W. Bush a precizat ca, in zilele imediat urmatoare, va sosi la Bucuresti secretarul de stat la Departamentul Comertului, Don Evans, pentru a identifica, impreuna cu partea romana, cai pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-americane, dovada a interesului SUA pentru amplificarea schimburilor comerciale bilaterale.
In acelasi timp, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, i-a prezentat, ieri, premierului Adrian Nastase, ultimele evolutii privind criza irakiana, precum si pozitia administratiei americane fata de aceasta, precizeaza un comunicat al Guvernului. Nastase si Guest s-au intalnit, ieri, la sediul PSD.
Aeroportul Mihail Kogalniceanu este un "pod aerian" prin care avioane si elicoptere de transport americane duc trupe si echipamente catre zona Golfului, a precizat ministrul de externe.
 "Este o operatiune fireasca, in care am pus la dispozitia partenerilor nostri americani, conform aprobarii Parlamentului, sprijinul logistic necesar pentru o eventuala campanie impotriva Irakului", a spus Geoana.
Pe aeroportul Mihail Kogalniceanu au aterizat in ultimele zile opt avioane Hercules-C130 si sase elicoptere cu echipament militar si soldati americani. Primele avioane americane Hercules-C130, avand la bord echipament militar, au aterizat joi seara.
Zona de sud a comunei Mihail Kogalniceanu este trecuta in categoria zonei militare, iar patrulele din aceasta zona sunt formate indeosebi din personal al Politiei Militare.
In ceea ce priveste solicitarea unor garantii de securitate din partea NATO in cazul declansarii razboiului, ministrul de externe a declarat ca aceasta idee apartine Bulgariei si nu reprezinta pentru Romania un subiect de actualitate, ci este un subiect de politica interna in Bulgaria. "Pentru noi lucrurile sunt foarte clare:  avem din partea SUA si NATO, nu intr-o maniera formalizata, dar intr-o maniera foarte clara, garantii totale, reale si perpetue de securitate", a precizat Mircea Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO