Politică

Iliescu cere "pedepse aspre" pentru cei care fura banii publici

21.10.2003, 00:00 10



Seminarul comunicatorilor OLAF - Oficiul European de Lupta Anti-Frauda - s-a axat ieri pe cazul Hildegard Puwak, desi discutia a avut loc in absenta ministrului integrarii europene. Prezent la seminar, presedintele Ion Iliescu a facut o declaratie, care la acel moment parea surprinzatoare: "fraudele cu banii publici sunt reprobabile si trebuie aspru pedepsite". Doua ore mai tarziu, spusele sefului statului isi gaseau rostul: ministrii Hildegard Puwak si Serban Mihailescu - ale caror nume sunt legate de acuzatii de coruptie privind gestionarea fondurilor publice - demisionau. Declaratia presedintelui Iliescu a fost asadar un prolog, mai mult sau mai putin codat.



Conform Mediafax, presedintele Ion Iliescu a spus ca fraudele cu bani publici sunt reprobabile si trebuie aspru pedepsite, deoarece ele nu se pot infaptui decat cu implicarea responsabililor politici si a functionarilor publici, cei care trebuie sa apere interesul public.



"Necinstea lor erodeaza increderea in stat, in institutii si in democratie", a declarat presedintele Iliescu.



Declaratia sefului statului marcheaza o schimbare de atitudine, in comparatie cu declaratiile anterioare in care pleda constant pentru "clarificarea situatiei".



Prezent la seminar, comisarul european responsabil cu bugetul UE si cu Oficiul European de Lupta Anti-Frauda, Michaele Schreyer, a spus ieri ca situatia ministrului Integrarii Europene Hildegard Puwak nu trebuie sa fie judecata inaintea finalizarii investigatiilor. "Orice altceva ramane la latitudinea Guvernului roman. OLAF asista la ce fac autoritatile romane, respectiv la Corpul de Control al Guvernului Romaniei, institutie corespondenta a OLAF", a adaugat Schreyer, care a participat la seminarul intitulat "Accesul la informatie si comunicarea ca mijloace de prevenire a fraudelor in spatiul european".



La randul sau, seful Corpului de Control al Guvernului, Victor Ponta, a declarat ca rezultatele anchetelor in cazul Puwak vor fi date publicitatii in curand, insa momentul depinde de Parchetul National Anticoruptie.



La sfarsitul lunii august, mai multe cotidiane locale au relatat ca fiul si sotul ministrului Puwak au primit finantari de peste 150.000 de euro pentru patru proiecte in cadrul programului Leonardo da Vinci. Sumele alocate acestor proiecte au fost blocate iar, in functie de rezultate, vor fi luate masurile care decurg din reglementarile Comisiei Europene privind derularea programului Leonardo da Vinci II, inclusiv aceea restituirii integrale a subventiilor primite de catre promotori, potrivit contractelor. Gestionarea fondurilor acordate firmelor familiei Puwak fac obiectul unor investigatii ale OLAF.



Pe de alta parte, comisarul european responsabil cu bugetul UE a subliniat ca pentru o tara candidata la UE este importanta lupta impotriva fraudei.



Oficialul european, prezent la deschiderea unui seminar organizat de OLAF si Corpul de control al guvernului roman, a adaugat ca frauda este o problema internationala si "nu trebuie sa fi orb sa vezi cum se duc banii si cum credibilitatea se pierde", riscul fiind insasi democratia statului.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO