Politică

Iliescu: Beuran nu a fost scrupulos

02.10.2003, 00:00 13



Presedintele Ion Iliescu - care l-a sustinut constant pe ministrul sanatatii Mircea Beuran, medicul sau personal- a declarat, ieri, ca Mircea Beuran a gresit, pentru ca nu a fost scrupulos si nu a scris pe ghidul plagiat de unde s-a inspirat, dar a apreciat ca in acest domeniu nu exista inventica.



Seful statului a precizat ca are in continuare incredere in "corectitudinea si cinstea" ministrului Sanatatii, dar a admis ca Mircea Beuran "a gresit ca nu a fost atent si suficient de scrupulos sa fi informat". "Ceea ce au facut a fost un lucru bun: sa vada cum se practica aceste lucruri in America, in statele europene si sa creeze un ghid pentru uzul spitalelor si personalul medical, dar trebuia sa scrie corect si cinstit ca s-au inspirat din cutare si cutare ghid - din SUA, Anglia, Franta s.a.m.d. N-au facut-o si au gresit", a mai spus Iliescu.



Ministrul Sanatatii a declarat ieri -dupa ce Comisia medicala a decis ca un al doilea volum, dintr-o suita de ghiduri medicale - ca pentru el subiectul plagiatului este unul incheiat si ca asteapta deciziile comisiilor universitare de specialitate si instantei in legatura cu acuzatiile care i se aduc, reafirmand ca nu va demisiona din functie.



Beuran a participat ieri la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca.



Beuran a explicat plagiatul raspunzand unei interpelari a senatorului PD Maria Petre. "Nu poti trata un caz de apendicita in Franta intr-un fel si in Romania in alt fel. Simptomele sunt identice. De aceea ele apar identic in cele doua ghiduri. Este mai mult decat firesc", a spus Beuran.



Pe de alta parte, Institutia din Franta care detine dreptul de autor al ghidurilor de audiente ar putea cere reeditarea lucrarilor plagiate de Mircea Beuran sau ar putea incheia un nou acord, doar dupa ce ii vor fi transmise concluziile oficiale ale comisiei de la Bucuresti.



"In functie de concluziile expertizei partii romane, noi nu excludem posibilitatea de a-l mandata pe editorul nostru sa discute cu editura din Romania, la care a aparut ghidul, astfel incat cartea sa fie retrasa de la vanzare. O alta posibilitate ar fi ca volumul sa fie editat din nou, dar de data aceasta sa se respecte acordul initial, care interzicea preluarea mot-a-mot a cuprinsului cartii", a declarat un reprezentant spitalelor pariziene, Assistence Publique - Hopitaux de Paris, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO