Politică

IJ face verificări în cazul deciziei Curţii de Apel Bucureşti privind eliberarea lui Piedone

IJ face verificări în cazul deciziei Curţii de Apel...

Autor: Livia Ispas

12.11.2015, 10:49 113

"Având în vedere relatările recente din mass-media, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 12 noiembrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel Bucureşti a instrumentat şi soluţionat, în data de 11.11.2015, cauza având ca obiect măsuri preventive. Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători şi Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori", arată IJ, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că verificările prealabile vor fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile articolului 45 alineatele 2, 3 şi 4 litera b din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale articolelor 12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară.

Etapa verificărilor prealabile este premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor articolului 45 alineatele 3 şi 4 din Legea 317/2004, "de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor", a precizat IJ.

Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a dispus, miercuri, eliberarea din arest a fostului primar Cristian Piedone Piedone, a Aureliei Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi a Luminiţei Larisa Ganea, de la acelaşi serviciu.

Cristian Piedone Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea au fost reţinuţi de procurorii DNA în 6 noiembrie şi arestaţi preventiv o zi mai târziu, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Decizia de arestare preventivă a fost atacată de cei trei la Curtea de Apel Bucureşti, care miercuri le-a admis contestaţia, fiind puşi în libertate în aceeaşi zi.

Cristian Popescu Piedone este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, iar Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, de complicitate la cele două inrfacţiuni, în legătură cu emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, unde în 30 octombrie a avut loc incendiul în urma căruia au murit 53 de persoane şi alte peste 150 au fost rănite.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei de arestare a celor trei, că procurorii au argumentat că primarul şi cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuţiile lor, atunci când au eliberat autorizaţia de funcţionare pentru Colectiv, "nici măcar demersul minim şi firesc de a analiza şi de a număra documentele depuse de solicitant".

Procurorii au invocat şi faptul că "inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfăşurat activitate şi în domeniul alimentaţiei publice, anterior funcţiei de primar, aşa încât rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghişeu drept taxă şi câteva documente formale".

"De altfel, în acelaşi mod se manifestă şi comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4", au mai arătat procurorii.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, "în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat".

Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu este colegul de complet al Vioricăi Costiniu, spun surse judiciare.

În 12 noiembrie 2012, acest complet a dispus pedepsele în dosarul transferurilor de jucători. Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare. Ulterior, Înalta Curte a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

În urma rejudecării, tot la CAB, toţi inculpaţii au primit pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali, la câte şase ani şi patru luni, Victor Becali, la patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos, la trei ani şi opt luni, Mihai Stoica, la trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu, la câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună şi zece zile.

În 5 decembrie 2012, judecătorul Luchian Constantinescu a făcut parte din completul care a dispus arestarea lui Cristian Cioacă în dosarul dispariţiei Elodiei Ghinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO