Politică

Iarba verde a avut mai multi alegatori decat urnele

21.06.2004, 00:00 14

Peste 12 milioane de alegatori au fost chemati ieri din nou la vot sa opteze intre candidatii calificati in turul al doilea al alegerilor locale.
In 27 de mari orase, resedinte de judet, si cinci dintre sectoarele Bucurestiului, confruntarea politica s-a dat intre candidatii partidelor parlamentare. In cele mai multe orase, precum si in Capitala, s-au intalnit reprezentantii PSD si cei ai Aliantei PNL-PD. Doar in cateva localitati partidul de guvernamant si-a disputat fotoliul de primar cu candidatii UDMR iar la Bacau si Galati cu cei ai PUR. Lupta pentru primariile Brasov si Ramnicu-Valcea s-a dat intre liberali si democrati, care au candidat pe liste separate in cea mai mare parte a localitatilor.
Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, chiar daca aceste alegeri au o puternica componenta uninominala, sunt totusi un indiciu important pentru cum va vota electoratul la alegerile parlamentare din toamna. In aceeasi cheie ar trebui citit votul dat in urma cu doua saptamani pentru consiliile judetene, ce a aratat o puternica polarizare a votului intre PSD si Alianta PNL-PD, cu un usor avantaj pentru alianta de opozitie.



PSD a depus zeci de contestatii
La fel ca in primul tur de scrutin, PSD a inregistrat cele mai multe contestatii si reclamatii la Biroul Electoral Central. Mare parte dintre ele fac referire la continuarea actiunilor de propaganda electorala de catre adversarii politici inclusiv ieri, in ziua alegerilor. O astfel de situatie este reclamata la Cluj de catre filiala locala a partidului de guvernamant. Si la Galati, PSD sustine ca Eugen Durbaca, candidatul PUR, a mers ieri in biserici si i-a indemnat pe enoriati sa voteze argumentand ca el se bucura de sprijinul presedintelui Ion Iliescu. In plus, Durbaca ar fi distribuit materiale electorale denigratoare la adresa contracandidatului sau, Dumitru Nicolae, de la PSD. Totodata, PSD acuza si Alianta PNL-PD ca a continuat ieri in incinta unei sectii de votare din sectorul 4 sa faca campanie electorala candidatului Adrian Inimaroiu, desi legea alegerilor locale interzice propaganda electorala in ziua alegerilor, in apropierea sectiilor de votare. Partidul de guvernamant semnaleaza, in plus, ca in apropierea unor sectii de votare din sectorul 6 sunt afise electorale ale candidatului Aliantei PNL-PD iar, intr-o comuna din judetul Cluj, un candidat al PNL a oferit alimente alegatorilor incercand sa-i convinga astfel sa-l voteze. In sectorul 2 din Bucuresti, PSD reclama ca un grup de tineri au impartit pungi de cadouri cu insemnele Aliantei PNL-PD si au indemnat alegatorii sa o voteze pe Anca Boagiu.
Sesizari similare au venit si din partea Asociatiei Pro Democratia care, a semnalat ca ieri, in sectorul trei, un grup de tineri imparteau brichete si pixuri cu insemnele electorale ale PSD si numele candidatului Eugen Plesca.



Prea tineri pentru a vota
Alianta PNL-PD a sesizat ieri Biroul Electoral Central (BEC) in legatura cu ingradirea dreptului de a vota al tinerilor care au implinit 18 ani - varsta la care isi pot exercita dreptul de vot - in perioada dintre cele doua tururi de scrutin. In fapt, alianta de opozitie a cerut BEC sa revina asupra unei decizii prin care nu permitea participarea la vot a acestor persoane. Acest subiect a alimentat o disputa intre reprezentantii partidelor politice din BEC la finele careia Biroul si-a mentinut interdictia. Legea alegerilor locale este confuza intrucat precizeaza ca tinerii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv. Legea nu precizeaza insa daca este vorba despre primul sau al doilea tur de scrutin. In aceste conditii, BEC a hotarat sa nu permita dreptul la vot pentru tinerii care au implinit 18 ani pana in ziua de 6 iunie, cand a avut loc primul tur al alegerilor locale. In aceasta situatie sunt aproximativ 5.000 de tineri in toata tara.



Alegatorii s-au impartit intre vot si iarba verde
Prezenta modesta la urne, mai ales in Bucuresti, a fost determinata, in parte, de aglomeratia din stranduri si locurile de distractii. Multi dintre Bucuresteni au preferat sa iasa la plaja, fie si numai pe marginea unei piscine, la Gradina Zoologica sau la un gratar in padure.  In padurea Baneasa, in jurul Gradinii Zoologice, era o adevarata aventura sa gasesti loc de parcare. La fel si la Aqua Land, din Otopeni. Preocupari electorale, mai putin. Desi cei mai multi dintre bucurestenii ce-si cautau un refugiu pentru canicula zilei spuneau ca au mers sau vor merge la vot mai pe seara, evitau sa discute despre preferintele politice. Erau interesati mai degraba de reteta vecinului de gratar decat de optiunile lui politice. Georgiana, o tanara de 26 de ani, era dezamagita de faptul ca nu a fost lasata sa voteze cu cartea de alegator. Avea oarecare "experienta" in ceea ce inseamna procesul de vot intrucat, la alegerile din 2.000, spunea ca a fost observator din partea Partidului Pensionarilor. Daca este sau nu important sa votezi, parerile sunt inca impartite. O doamna in jur de patruzeci de ani spunea ca voteaza de fiecare data, doar si-a dorit atat de mult acest drept inainte de 1989. Nuti, din sectroul 5, venita cu familia la Aqua Land, nu crede in vot, nu crede in alegeri pentru ca, spune ea, totul este "o facatura".
Liderii politici ai zilei - premierul Adrian Nastase, presedintii Aliantei Theodor Stoloja si Traian Basescu - care au votat la primele ore ale diminetii au facut apel la alegatori sa mearga sa voteze atunci cand se intorc de la iarba verde. La fel si presedintele Ion Iliescu, care a votat impreuna cu sotia sa, Nina. Doamna Iliescu a refuzat sa spuna cu cine a votat insa a dezvaluit ca "sotia voteaza cum vrea ea". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO