Politică

Hei-rup guvernamental pentru schimbarea legislatiei afacerilor

05.05.2006, 00:00 11

Guvernul va aproba pana la finele lunii noua lege a investitiilor si, foarte probabil, o noua lege a privatizarii, ambele urmand a fi corelate cu Strategia privind acordarea ajutoarelor de stat, care va fi adoptata in doua saptamani.

Tot pana la la finele lunii va fi aprobat in Guvern si proiectul privind modificarea legii societatilor comerciale, 31/1991. Insa, potrivit programului legislativ al Guvernului, noua lege a investitiilor si cea a societatilor comerciale ar fi trebuit aprobate pana la finele lunii februarie.

Vicepremierul George Copos a declarat ieri pentru ZF ca strategia privind ajutoarele de stat va fi adoptata pana la 15 mai, urmand ca in urmatoarele doua saptamani, in corelare cu aceasta, sa fie adoptata noua lege a investitiilor: "Suntem aproape gata cu legea investitiilor, dar asteptam aprobarea Strategiei privind ajutoarele de stat".

Noul act normativ ar urma sa abroge legea 332/2001 privind investitiile directe cu impact semnificativ in economie, care acorda o serie de facilitati companiilor care realizeaza investitii de peste 1 milion de dolari. Printre aceste facilitati se numara exceptarea de la plata TVA pentru o serie de importuri. De asemenea, legea prevede alte scutiri la importuri pentru cele 35 de zone defavorizate si deduceri de 20% din profitul impozabil pentru unele investitii realizate in parcuri industriale.

Insa, potrivit proiectului Strategiei privind acordarea ajutoarelor de stat, nu vor mai fi permise ajutoare sub forma de exceptari de la plata TVA sau deduceri din profitul impozabil, lucru care obliga la modificarea legii investitiilor, dar si a legii privatizarilor pentru ca documentul mentionat va restrange posibilitatea acordarii ajutoarelor la privatizare - de pilda cele sub forma de stergeri de datorii istorice.

Ajutoarele de stat vor fi posibile pornind de la principiile stabilite in Strategia de acordare a ajutoarelor de stat care va mentiona sectoarele eligibile pentru o astfel de sustinere in asa-numitele "scheme ale ajutoarelor de stat". Ar fi vorba de sectoare strategice care merita dezvoltate in viitor. Potrivit Strategiei aflate in stadiu de proiect, sectorul IMM-urilor, cercetarea-dezvoltarea, inovarea si dezvoltarea regionala vor fi prioritare, in vreme ce sectorul exploatarii carbunelui, sectorul auto sau cel agricol ar putea fi excluse din schemele de ajutor de stat.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat recent ca noua lege a investitiilor va lua in considerare, cu prioritate, educatia si scolarizarea. In urma cu peste o luna vicepremierul Copos a afirmat ca, prin noua lege a investitiilor, vor fi acordate ajutoare de stat la angajare, training, cercetare-dezvoltare, pentru investitii care depasesc 50 de milioane de euro.

Nevoia adoptarii Strategiei de acordare a ajutoarelor de stat si, prin extensie, a modificarii legii investitiilor si a celei a privatizarii deriva din obligatia ca dupa 2007 orice ajutor de stat sa fie notificat Comisiei Europene. Strategia privind ajutoarele de stat va contine asa-numitele "scheme de ajutoare de stat" - in fapt domeniile si volumul de facilitati ce pot fi acordate de stat in acord cu legislatia UE.

Potrivit lui Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, dupa aprobarea Strategiei, Comisia va aproba schemele de ajutoare de stat, nemaifiind nevoie sa aprobe fiecare caz in care este acordat un ajutor.

Volumul ajutoarelor de stat este, in Uniunea Europeana, sub 1% din Produsul Intern Brut al statelor nationale, in vreme ce, in Romania, el

s-a situat, in medie, in ultimii cinci ani, in jurul valorii de 3% din PIB.

Pe de alta parte, Copos a mai spus ieri ca proiectul de modificare a legii privind societatile comerciale va fi adoptat de Guvern pana la sfarsitul lunii si va fi promovat in procedura de urgenta de catre Parlament.

"Pentru imbunatatirea mediului de afaceri trebuie sa mai adoptam o serie de legi, printre care legea societatilor comerciale, care va fi adoptata de Guvern pana la 31 mai", a spus Copos.

El a mentionat ca, pentru a sprijini si imbunatati mediul de afaceri, pe langa legea investitiilor, mai este necesara si adoptarea legii holdingului.

"Speram sa putem sa adoptam si legea holdingului in acest an. Prin adoptarea acestor acte normative am incheiat tot programul de guvernare al Aliantei privind mediul de afaceri pentru perioada 2004-2008", a afirmat Copos.

Potrivit proiectului de modificare a legii societatilor comerciale, firmele ar putea fi infiintate de numai doi actionari fata de cinci, cat prevede in prezent legislatia.

Proiectul introduce si notiunea de capital social autorizat, care reprezinta valoarea cu care Consiliul de Administratie sau administratorul unic poate majora capitalul societatii, fara a fi necesara o hotarare a adunarii generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite de la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).

Valoarea capitalului autorizat va fi prevazuta in actul constitutiv, iar posibilitatea Consiliului de Administratie sau a administratorului unic de a dispune de aceasta prerogativa va fi limitata in timp, la cinci ani.

Prin autorizarea primita, Consiliul de Administratie va putea, de asemenea, sa decida asupra limitarii sau chiar ridicarii dreptului de preferinta al actionarilor existenti cu privire la subscrierea noilor actiuni.

iulian.anghel@zf.ro



Acte normative in stadiul final de elaborare

@ Strategia privind acordarea ajutoarelor de stat - restrange ajutoarele in industrie, dar le mentine sau le extinde in cercetare-dezvoltare, inovare, IMM

@ Legea investitiilor - abroga acordarea de ajutoare de stat sub forma de exceptari la plata TVA sau de deduceri din profitul impozabil. In schimb, introduce facilitati pentru cercetare-dezvoltare, angajare, training, in cazul investitiilor majore

@ Legea privatizarilor - restrange categoria facilitatilor acordate la privatizare

@ Legea societatilor comerciale - faciliteaza infiintarea de noi firme

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO