Politică

Hegel si Churchill, vedete in Senatul Romaniei

28.08.2003, 00:00 14

Ce este "traseistul politic", sau daca vreti, "devitionistul politic"? - cum il numeste senatorul  Liviu Ciocarlie, amintindu-si de epoca maretelor impliniri.
"Devitionistul politic este - spune distinsul senator - cel care continua sa mearga inainte in momentul in care partidul o ia la dreapta sau la stanga". In termeni mult mai apropiati noua, "devitionistul politic", sau mai concret "traseistul", este cel care intra in Parlament pe lista unui partid (care a investit in el bani si sperante), partid pe care apoi senatorul, sau dupa caz deputatul, in paraseste, momit de promisiunile altui partid.
Poate fi practica indreptata sau "interzisa"? Nici vorba, pentru ca atunci s-ar incalca Constitutia care asigura oricarui cetatean (deci si parlamentarului) dreptul de a adera la orice partid vrea! Ce crede alegatorul despre asta? Nu are importanta  - dreptul de libera circulatie al oricarei persoane (deci si al parlamentarului) nu poate fi pus in discutie, si este inscris in Cartea Europeana a Drepturilor Omului.
Cu astfel de argumente - sustinute cu tarie si de Avocatul Poporului Ioan Muraru - majoritatea PSD din Senat a respins ieri un amendament la proiectul de lege de modificare a Constitutiei, initiat de PD (sustinut si de PNL si UDMR) care ar fi interzis migratia parlamentara. Concret, potrivit amendamentului respins (51 "pentru", 68 "impotriva", o "abtinere") , dupa aprobarea Constitutiei prin referendum, un parlamentar si-ar fi pierdut aceasta calitate daca in timpul mandatului s-ar fi mutat la alt partid. Practica este consacrata in tari mult mai asezate decat Romania. Dar la noi "constiinta" parlamentarului nu trebuie atinsa nici cu o floare pentru ca daca el are, in vremea mandatului sau, "salturi ontologice, existentiale", de ce nu le-ar efectua la momentul oportun? - cum se intreaba senatorul Corneliu Bichinet(PRM).



Cine e primul, oul sau gaina?
Incepand de luni, Senatul s-a reunit pentru a dezbate proiectul de lege de modificare a Constitutiei, care ar urma sa fie supus referendumului, in octombrie. Cum luni si marti senatorii au dezbatut majoritatea articolelor ieri au avut timp berechet pentru filosofie: Hegel, Schopenhauer, Churchill, "zburau" prin Omnia (sala de sedinte a Senatului) mai ceva decat prin biblioteca Academiei Franceze. "Stiti ce spune Hegel?" zice Antonie Iorgovan. "Hegel zice ca fiecare tara are Constitutia pe care o merita."
Dar stiti ce zice Churchill?, sare Petre Roman care deplange "biata tabla de sah a politicii romanesti": "Churchill zice ca democratia este cea mai buna forma de guvernare..."
Timp berechet pentru dezbateri au avut senatorii si pentru a lamuri raporturile de putere dintre Senat si Camera Deputatilor. Atat in Constitutie, cat si in toate celelalte acte normative care fac trimitere la cele doua camere legislative, Camera Deputatilor este nominalizata intai. Dar, daca Senatul este camera  superioara cum scrie la Constitutie, adunci de ce sa nu fie scrisa ea prima? - au cugetat senatorii si s-au pus pe dezbateri. "Asa, asa, prima strigare sa fie senatorii!", ia cuvantul senatorul, Ion Iliescu, tizul presedintelui. "Asa, asa. Da' am uitat ce vroiam sa spun. A! Da. Asa, numai si pentru faptul ca senatorii sunt alesi de un numar dublu de cetateni si trebuie sa munceasca pentru asta", ii tine isonul senatorul Bichinet. Pana la urma ratiunea invinge, cei drept la limita - 55 la 53, patru abtineri. Dupa cum explica senatorul Predescu, daca un astfel de amendament ar fi trecut, ar fi dus la "perturbari constitutionale" si intrega legislatie care, pe fond sau tangential face referite la Parlament ar fi trebuit schimbata.



Gramatica lui Mihaita Apostolache
Mihaita Apostolache a fost ieri personajul principal al unei nuvele povestita in plen de senatorul Iorgovan. Totul a plecat de la o disputa lingvistica dintre senatorul Paunescu (PSD) si Frunda (UDMR) legata de folosirea unei conjunctii intr-un text constitutional. Ce-i mai bine "si" ori  "sau" ? Zice Iorgovan ca pe vreme cand redacta actuala Constitutie a avut o dilema legata de folosirea unei conjunctii si atunci l-a sunat pe distinsul lingvist Iorgu Iordan care s-a certat aprig cu distinsul lingvist Alexandru Graur pe tema dilemei. Au ajuns ei la o solutie, si cand textul era discutat in plenul Parlamentului sare inginerul Mihaita Apostolache si zice: "nu se poate, nu este gramatical". la care Iordan, de fata, raspunde: "merge si asa." iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO