Politică

Hai la vot in numar mare. Dar pentru ce votam?

30.11.2008, 19:16 60

In ciuda vremii posomorate si a asteptarilor pesimiste in ceea ce priveste prezenta la urne, alegatorii au venit in numar mare la vot la Scoala nr. 35 "Ionel Teodoreanu" din cartierul Berceni, unde s-a votat pentru colegiul 19 la Camera Deputatilor si colegiul opt la Senat.

Cu toate acestea, cei mai multi erau oameni in varsta. In cele aproape doua ore petrecute in jurul pranzului in aceasta sectie de votare am vazut doar trei persoane sub treizeci de ani si doi copii, care au venit cu parintii. De asemenea, multi tineri faceau parte din personalul administrativ, cei care preluau datele alegatorilor si ii indreptau spre urne.
Paza sectiei de votare era asigurata de trei politisti, care in schimb stateau la barfa cu diferiti alegatori la intrarea in scoala.
Intrebati fiind "de ce au votat", pe langa raspunsul clasic "ca sa ne facem datoria de cetatean", unii alegatori au dat si alte raspunsuri, mai neobisnuite (sau poate doar sincere!):
"Sincer, nici eu nu stiu de ce votez. Si toti candidatii ne-au promis o schimbare, dar cum? Si nici cei de la televizor n-au spus clar pentru ce e ala Senat, pentru ce e Camera Deputatilor", este de parere Eustina Plesanu.
"Eu votez de cand ma stiu, dar nu o sa se schimbe nimic. Nici ceilalti nu mi-au dat si nici astia nu o sa-mi dea nimic. Nici din campania asta nu am inteles nimic. Pentru a intelege trebuie sa cumperi multe ziare, iar eu nu am putut din cauza lipsei de bani", este de parere Maria Porfiranu.
In timp ce ieseau de la vot, unele persoane se plangeau ca nu au fost lasati sa voteze cu cartea de alegator, careia nu-i mai gasesc rostul. "Nu inteleg de ce mai exista. Doar asa, ca sa avem 100 de hartoage. Ca doar traim in Romania", s-a lamentat o alegatoare.
In ceea ce priveste schimbarea, mult invocata in campania electorala si care e asteptata odata cu investirea noului Parlament, alegatorii nu au fost atat de optimisti.
"In Romania lucrurile se vor schimba cu adevarat peste 80-100 de ani, deoarece aici se aplica legea catastrofei: ce a fost distrus in 50 de ani, se reface in 100 de ani", a declarat un alegator care a preferat sa ramana anonim.
"Toti sunt o apa si-un pamant", a mai declarat o alegatoare.
Florea Ciobanu, unul dintre alegatorii cu care am stat de vorba, a declarat ca ar fi bine sa se produca o schimbare in Romania si sa fie indreptate trei mai probleme, pe care acesta le-a identificat: mersul prost al justitiei, ineficienta poltitiei, si starea proasta a sistemului de sanatate.
"Votez ca sa-mi fac datoria, nu precum ceilalti care stau si nu vin la urne, dar care pe de alta parte traiesc mai bine decat mine", a mai declarat acelasi alegator.
Altii s-au lansat in discutii politice, pline de critici la adresa unor partide si candidati.
"Cel mai vizibil in aceasta campanie a fost Dan Voiculescu (candidatul PSD+PC pentru un mandat de senator in colegiul 8 - n.n.), dar eu nu i-am votul lui. Trebuie sa vada ca lumea s-a mai desteptat si nu il mai voteaza doar daca ne duce in excursie la munte", a declarat vizibil nervoasa o alegatoare, care a vrut sa ramana anonima.
"Spre deosebire de acestia, Tariceanu a fost bun, a facut ceva", a declarat aceeasi alegatoare, care i-a multumit acestuia ca i-a marit pensia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO