Politică

Guvernul va taia din investitii pentru a plati salariile

Guvernul va taia din investitii pentru a plati salariile

Theodor Stolojan, europarlamentar PD-L: Problema pe fond este ca trebuie reformat bugetul, se apropie sfarsitul anului, trebuie sa umble la cheltuieli. Prognoza este ca nu se mai fac investitiile si se fac celelalte cheltuieli.

23.08.2009, 18:17 25

Premierul Emil Boc si-a luat angajamentul in discutiile cu Fondul Monetar International ca va taia 0,8% din cheltuielile bugetare (aproximativ 1 miliard de euro) pentru a primi 1,9 de miliarde de euro, a doua transa din creditul cu Fondul, din care jumatate ar urma sa mearga in finantarea deficitului.

Au mai ramas doar trei saptamani inainte ca board-ul FMI sa decida daca va da Romaniei sau nu acesti bani, iar Guvernul nu a facut nimic, in afara unei promisiuni ca isi va angaja raspunderea in 2 septembrie pe un pachet de masuri in care sunt amestecate alandala reforma administratiei, a educatiei si a salariilor. Cele doua partide din coalitia la guvernare, PD-L si PSD, au inca divergente majore pe forma finala a acestor legi. Care este solutia? Banii de investitii vor merge in salarii, spune europarlamentarul Theodor Stolojan (PD-L), cel care a refuzat anul trecut sa fie premierul Romaniei.

 

Nu mai sunt bani de salarii

Situatia este presanta pentru ca Guvernul nu mai are bani pentru plata salariilor. Ministrul transporturilor Radu Berceanu a admis sambata ca una din companiile de stat din responsabilitatea sa, CFR Calatori, urmeaza sa contracteze un credit pentru a plati salariile. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a fost obligat prin instanta sa vireze banii magistratilor, care l-au acuzat ca le-a redus salariile ilegal, prin ordonanta de urgenta.

Guvernul s-a angajat de la inceputul anului sa restructureze sistemul public, sa injumatateasca numarul de agentii si sa concedieze o buna parte din angajatii de la stat, pentru a atinge, asadar, conditiile negociate cu FMI.

Economia Romaniei s-a prabusit de la inceputul anului si orice manager stie ca fara masuri radicale lucrurile nu pot fi redresate. Termenele pe care Guvernul insusi si le-a dat pentru aceste masuri care ar permite administratiei sa respire au fost amanate si rediscutate in nenumarate randuri.

Din 15 martie, cand a expirat primul termen pentru restructurarea agentiilor, si pana acum nu se stie care este procedura legala prin care Guvernul ar urma sa purceada la restructurari. Premierul a anuntat la inceputul lui august un plan de injumatatire a numarului de agentii, totusi nu exista nici o propunere sau nici o lege prin care sa se puna in practica reorganizarea, concedierile, platile compensatorii, evaluarea angajatilor pentru ca cei mai bine pregatiti sa ramana in sistem.

 

Ce spune omul care nu a vrut sa fie premier

In aceste conditii extrem de grele, Guvernul este pus in fata a doua decizii importante pentru viitorul Romaniei: cea mai usoara ar fi sa taie din cheltuielile cu investitiile, cea mai grea sa faca o restructurare adevarata si sa taie din cheltuielile cu personalul. La ce masura va recurge Guvernul? "La taierea de investitii", sustine numarul doi din PD-L, Theodor Stolojan, care a refuzat la finele anului trecut sa fie premier, deschizand astfel calea pentru Emil Boc.

"Prognoza este ca nu se vor mai face investitiile si se vor face celelalte cheltuieli", a spus ieri Stolojan intr-o discutie cu Ziarul Financiar.

Aceasta previziune vine, asadar, de la unul dintre cei mai buni experti in finante publice al PD-L, fostul consilier economic al presedintelui Traian Basescu. In discursurile oficiale, atat Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc au insistat ca nu se va taia niciun cent din investitii, bugetul pe 2009 alocand o cifra record pentru acest capitol, aproximativ 9 miliarde de euro. Boc a anuntat sambata ca pana la finele lui iulie au fost cheltuiti 45% din acesti bani pentru investitii.

"Problema pe fond este ca trebuie reformat bugetul, se apropie sfarsitul anului, trebuie sa umble la cheltuieli. Prognoza este ca nu se mai fac investitiile si se fac celelalte cheltuieli", afirma liderul PD-L.

Cum isi explica Stolojan faptul ca Guvernul nu este in stare sa ia rapid masurile pentru care s-a angajat? "Este un Guvern de coalitie si pana cand in Romania nu va fi o lege electorala ca in SUA sau Marea Britanie unde un singur partid politic isi asuma guvernarea, lucrurile nu vor functiona cum trebuie."

Tot din pricina coalitiei cu PSD, Stolojan a refuzat sa fie premier, desi el a fost prima optiune a lui Basescu si cea mai importanta "piesa electorala" a PD-L in campania electorala. Spune ca a refuzat pentru ca nu voia sa ajunga la situatia in care este acum Emil Boc: "Pai nu vedeti si dumneavoastra ca ajunge domnul Boc sa spuna ca isi asuma raspunderea pe niste legi ori plecam acasa?".

 

Asumarea raspunderii, o procedura care intarzie si mai mult reformele

Bogdan Olteanu (PNL), vicepresedintele Camerei Deputatilor, sustine ca Guvernul este optimist cand spune ca va face reforma rapid prin asumarea raspunderii.

"Va dura cel putin 10 zile de la data de 2 septembrie pana cand va avea loc prezentarea pachetului de legi in Parlament. Pe 2 septembrie va fi trimisa doar scrisoarea de anuntare a asumarii legii, apoi conducerile camerelor vor stabili calendarul procedural - este vorba de un termen in care parlamentarii vor putea sa depuna amendamentele la proiectele de lege pe care isi va asuma raspunderea. Apoi Guvernul trebuie sa citeasca aceste amendamente, eventual sa si le insuseasca, abia apoi va veni in Parlament cu forma finala a acestor legi. Va dura pe putin 10 zile. In functie de continutul acestor legi si de amendamentele insusite, PNL va decide daca depune sau nu motiune de cenzura sau daca le contesta la Curtea Constitutionala", afirma Olteanu.

El a afirmat ieri ca va cere liberalilor sa depuna motiune de cenzura impreuna cu UDMR, pentru ca Parlamentul nu poate fi ignorat cand este vorba de dezbaterea unor legi esentiale pentru viitorul Romaniei, cum este salarizarea unica sau legile educatiei.

"Pe noi nu ne intereseaza ca board-ul FMI are loc pe 15 septembrie, ca la urma urmei noi platim dobanzile. FMI are board saptamanal. Noi nu acceptam sa facem politica economica la FMI. Noi vrem ca legile sa fie dezbatute de Parlament, pentru a avea certitudinea ca sunt corecte. Ei saptamanal vin cu o noua varianta la fiecare dintre ele si daca ei nu sunt siguri de ele, Parlamentul trebuie sa isi spuna cuvantul", afirma Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO