Politică

Guvernul Ponta, părăsit şi de socialişti. Ministrul socialist al Luxemburgului: Se comportă ca nişte pucişti!

Guvernul Ponta, părăsit şi de socialişti. Ministrul socialist al Luxemburgului: Se comportă ca nişte pucişti!

Autor: Iulian Anghel

10.07.2012, 11:13 9398

La o zi după ce liderul social-democraţilor din Bundestag, (camera inferioară a Parlamentului german), Frank-Walter Steinmeier, a avut o ieşire neaşteptată pentru un reprezentant al stângii politice, afirmând că, în România, sunt încălcate normale democratice, un alt socialist a apărut la rampă cu acuzaţii la fel de lipsite de echivoc. Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a susţinut, într-un interviu pentru Spiegel Online, citat de RFI România că, la Bucureşti, au loc "încălcări grave ale principiilor de drept european care sunt inacceptabile".

Aşa cum erau poziţionate până acum taberele, dreapta din Parlamentul European şi din guvernele statelor membre era tentată să apere opoziţia din PDL, iar socialiştii, guvernul de centru-stânga de la Bucureşti. Aşa se petrece de ani de zile, fiecare şi-i apără pe ai lui.

Echilibrul s-a rupt în urma intervenţiei ministrului german de externe Guido Westerwelle (liberal) care a susţinut sâmbătă, în presa germană, că ceea ce se întâmplă la Bucureşti ar putea afecta "valori fundamentale europene".

De remarcat este poziţia destul de moderată a dreptei germane. În România, declaraţia de luni a Guvernului german care face cunoscută poziţia cancelarului Merkel a fost interpretată, fără echivoc, în favoarea opoziţie române, dar ea este mult mai nuanţată: "Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta."

Acest "dacă este cazul..." lasă loc premierului român, care va face în aceste zile o vizită la Berlin, spaţiul necesar pentru a-şi susţine punctul de vedere şi nu este o condamnare apriori.

Dar poziţiile socialiştilor şi ale liberalilor germani, exprimate de liderii lor, nu mai conţin doza de echivoc ce însoţeşte declaraţia de mai sus.

Frank-Walter Steinmeier, o figură puternică a stângii germane, fost ministru de externe şi vicecancelar în cabinetul Merkel, între 2005 şi 2009, (când social-democraţii guvernau cu creştin-democraţii), fost candidat la poziţia de cancelar în alegerile din 2009, a avut luni o poziţie mult mai dură, deşi era de aşteptat ca el să ia partea Guvernului de la Bucureşti.

Steinmeier a susţinut: "Este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuţiile Curţii Constituţionale, să adaptezi procedurile parlamentare (la ceea ce îţi convine ţie - n.n.) şi să ocupi funcţii importante peste noapte."

Un alt socialist, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, dă o lovitură serioasă Guvernului de la Bucureşti.

Într-un interviu acordat Spiegel Online, şi citat de RFI România, Asselborn spune: "Este inacceptabil ca hotărâri ale Curţii Constituţionale să fie anulate prin ordonanţă de urgenţă. (...) în calitate de social-democrat sunt îngrozit de acţiunile unor politicieni care vor să activeze în clubul socialiştilor europeni, dar care se comportă ca nişte pucişti."

Preşedintele Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz a susţinut, indirect, Guvernul Ponta sau cel puţin nu l-a atacat.

De partea Guvernului de la Bucureşti s-a plasat, luni, europarlamentarul britanic Graham Watson, preşedintele liberal-democraţilor europeni (ELDR). Acesta a deplâns ceea ce el a numit "iprocrizia" liderilor PPE (dreapta europeană din care face parte şi PDL) care au criticat evoluţiile politice recente din România, dar, în trecut, i-au susţinut pe premierul italian Silvio Berlusconi sau pe premierul ungar Viktor Orban când aceştia erau criticaţi pentru derapajele lor de la statul de drept.

Dacă privim prin prisma înrudirilor politice, o mână de ajutor ar fi trebuit primită de Guvernul Ponta de la socialiştii francezi. Ponta a salutat călduros alegerea lui Hollande ca preşedinte al Franţei şi sprijină politica lui în Europa. Dar Hollande tace.

Turneul pe care premierul român îl va efectua, în aceste zile, la Bruxelles, Paris şi Berlin îi dă şansa să-şi apere poziţia. Dar, deja, sunt mult mai multe reacţii critice faţă de evenimentele de la Bucureşti decât reacţii de înţelegere faţă de ceea ce se petrece aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO