Politică

Guvernul elimina opozitia din Consiliul Concurentei. PNL si PD protesteaza

12.12.2003, 00:00 16



PNL si PD vor introduce o motiune simpla privind politizarea Consiliului Concurentei si va ataca la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului publicata in Monitorul Oficial din 10 decembrie prin care se modifica Legea concurentei. In plus, liberalii vor trimite ordonanta guvernamentala Comisiei Europene in speranta ca Bruxellesul va presa Guvernul de la Bucuresti "sa corecteze aceasta grava eroare", a declarat ieri, Ziarului Financiar, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL.



Liberalii atrag atentia ca dupa intrarea in vigoare a ordonantei care modifica legea concurentei, autoritatea Consiliului Concurentei "va fi stirbita". "Este un pas inapoi in independenta Consiliului Concurentei", a spus purtatorul de cuvant al PNL.



PNL cat si PD contesta faptul ca potrivit noilor modificari, membrii Consiliului Concurentei vor fi numiti numai la propunerea Guvernului. Potrivit articolului 18 al ordonantei guvernamentale, "numirea membrilor plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului".



Altfel spus, opozitia nu va mai avea reprezentanti in aceasta institutie - persoane numite prin decret prezidential, dar propuse de toate partidele parlamentare, inclusiv de cele din opozitie - asa cum permite legislatia actuala.



PD, partener politic al PNL, sustine pozitia liberalilor. Vicepresedintele PD Adriean Videanu a precizat ieri ca democratii protesteaza fata de "modul abuziv si ilegal" in care Guvernul a actionat pentru modificarea Legii concurentei si considera ca Executivul aduce prejudicii imaginii Romaniei.



Guvernul a fost sanctionat deja in Raportul de tara din 2002 al Comisiei Europene pentru modul similar in care a actionat in cazul inlocuirii in timpul mandatului a conducerii Societatii Romane de Radiodifuziune si a Curtii de Conturi, precizeaza un comunicat semnat de Videanu, in numele partidului.



PD arata ca, potrivit Constitutiei, ordonantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, care stabileste obligatoriu domeniul si data pana la care se pot emite ordonante.



In urma cu cateva zile, cand Guvernul a emis Ordonanta in cauza, Parlamentul era in sesiune si nu exista o asemenea lege, sustine PD.



Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta desi Comisia economica a Senatului dezbatea proiectul de lege al Guvernului de modificare a legii concurentei, afirma democratii, precizand ca, din proiectul de lege Comisia a inlaturat propunerile Guvernului care vizau un consiliu obedient si a intarit independenta Consiliului, conform angajamentelor luate in documentul de pozitie din negocierile cu UE.



Parlamentul este abilitat sa infiinteze sau sa desfiinteze o autoritate administrativa autonoma, in nici un caz Guvernul prin ordonanta, ci doar prin lege organica.



Mai mult, Consiliul Concurentei este numit de presedinte si nici Parlamentul nu-l putea revoca implicit. Guvernul a impus, insa, in ordonanta de urgenta, o noua regula, in cazul autoritatilor autonome, propunand ca nominalizarile sa fie facute de catre Guvern, semnaleaza PD.



Actualul Consiliu al Concurentei a fost numit prin decret prezidential in decembrie 2001 si a fost investit pentru cinci ani. Prin Legea 21/1996, Legea concurentei, doar presedintele are prerogative executive de revocare motivata a membrilor Consiliului. In acest caz, presedintele trebuie sa aleaga: ori incalca Constitutia si o lege organica, ori intervine pentru respectarea, inclusiv de catre Guvern, a legilor tarii, considera Adriean Videanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO