Politică

Guvernul dicteaza agenda Parlamentului in prima sesiune din 2009

Guvernul dicteaza agenda Parlamentului in prima sesiune din 2009

Parlamentarii puterii PD-L/PSD controleaza trei patrimi din Parlament

02.02.2009, 19:06 22

Deputatii au in plus de "anulat" peste 50 de legi cu "pomeni electorale" care au fost propuse in sesiunea din toamna si au ramas blocate in Legislativ din cauza absenteismului.
Ieri, premierul Emil Boc (PD-L) si vicepremierul Dan Nica (PSD) au facut un tur de forta la grupurile parlamentare ale celor doua partide in care le-au cerut sa dea dovada de coeziune in sesiunea parlamentara si sa replice dur fostilor membri ai guvernului liberal atunci cand vor fi atacati pe teme economice.
"Premierul ne-a spus ca PNL a lasat tara intr-o situatie dezastruoasa, ca au luat bani din fondul de pensii pentru a plati pomenile electorale, ca au cheltuit toti banii din privatizari. Din 3 miliarde de euro au mai ramas doar 200.000 de euro in Fondul de Dezvoltare", a declarat vicepresedintele PD-L Cezar Preda. Boc le-a mai spus parlamentarilor ca trebuie sa dea dovada de solidaritate cu Executivul, iar vicepremierul Dan Nica le-a cerut parlamentarilor coalitiei sa nu se atace intre ei, pentru a putea merge inainte cu planul anticriza, a mai spus Preda.
In prima faza, initiativa parlamentara va trece asadar in planul doi a sesiunii, pentru ca guvernul lui Emil Boc le-a pregatit o mapa grea cu proiecte deputatilor si senatorilor.
Este vorba in primul rand de legea bugetului de stat, care ar putea sa ajunga la Parlament la finele acestei saptamani, dupa ultimele negocieri cu sindicatele si patronatele. Deputatii vor trebui sa depuna amendamente la proiectul de lege, apoi legea va intra in dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor. Experienta anilor trecuti arata ca legea bugetului de stat poate sa treaca si intr-o saptamana, insa lipsa de exeperienta a noului Parlament poate sa prelungeasca dezbaterile. Numarul de amendamente poate si el sa intarzie adoptarea legii, in anii trecuti fiind inregistrate in mod regulat peste 800 de amendamente la legea bugetului de stat.
La Ministerul de Finante se afla in analiza un nou proiect al Codului fiscal, care va include masurile din planul anticriza al Guvernului- inclusiv suprataxarea produselor de lux si introducerea unei asa - numite taxe Robin Hood, care va impozita suplimentar pe cei care fac profit in urma unui context economic favorabil.
De asemenea, la Finante se discuta si despre anularea a peste 100 de taxe - o promisiune din programul de guvernare al PD-L, preluat in programul coalitiei PSD-PD-L. Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu (PD-L) este vorba despre comasarea a aproape 500 de taxe "parafiscale". Adica taxele proprii pe care ministerele le percep pentru diverse servicii, dar care nu se fac resurse la bugetul de stat.
Videanu a spus pentru ZF ca Guvernul intentioneaza sa scoata la lumina o buna parte din aceste taxe si sa le anuleze pe cele care se "suprapun", aratand ca numai la Autoritatea Sanitar Veterinara sunt 76 de astfel de taxe, iar la Mediu sunt 143.
Codul fiscal ar urma sa treaca prin Guvern in aproximativ o luna, iar apoi sa intre in legislativ, potrivit unor surse parlamentare.
Parlamentarii trebuie sa se concentreze apoi asupra bugetelor proprii, care au ramas neadoptate din 2008, in conditiile in care liderii coalitiei PD-L - PSD s-au angajat sa le reduca cu 20%. La Camera, insa, bugetul agreat de liderii parlamentari depaseste cu 20% bugetul din 2008, (este 302 milioane de lei). Din acesti bani se vor achita cheltuielile curente, dar si lucrari de renovare sau dotarea studioului propriu de televiziune. Tot la Camera, deputatii juristi vor avea o alta sarcina importanta: sa decida daca fostului premier Adrian Nastase i se poate ridica imunitatea in dosarele Zambaccian si Matusa Tamara. Votul deputatilor va constitui un test al soliditatii Aliantei PD-L - PSD, in contextul in care democrat-liberalii au sustinut constant ca fostul premier trebuie sa se apere in instanta si nu sa fie protejat de imunitatea parlamentara.
La Parlament vor ajunge in aceasta sesiune si Codurile Civil si Penal si Codurile de Procedura Civila si Penala, aflate in prezent in analiza Ministerului Justitei. Ele ar putea trece de Parlament prin asumarea raspunderii guvernamentale, asa cum a sugerat recent presedintele Traian Basescu intr-o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii. Ieri insa parlamentarii PSD i-au cerut premierului sa nu adopte o astfel de solutie si sa trimita codurile Parlamentului. In afara temelor venite de la Guvern, parlamentarii decid si asupra unor proiecte de lege considerate prioritati de coalitia guvernamentala PDL-PSD. 
PD-L si-a propus sa modifice sistemul de vot uninominal, sa anuleze pensiile parlamentarilor, sa elaboreze legea salarizarii unice a bugetarilor - idee sustinuta si de PNL si de PSD - sa initieze o lege privind izolarea termica a locuintelor. PNL doreste sa modifice legea caselor nationalizate, care in actuala forma ii favorizeaza pe chiriasi, si sa definitiveze legea lustratiei. PSD si-a propus sa duca la bun sfarsit legea salarizarii unice a bugetarilor, sa faca descentralizarea financiara si sa instituie cate un raportor pentru fiecare lege care intra in dezbaterea parlamentului.
Comisiile economice va trebui sa decida de asemenea asupra ordonantei guvernului Tariceanu prin care se infiinteaza compania energetica, despre care PD-L si PSD au spus in timpul campaniei electorale ca trebuie desfiintata. Senatorii vor avea de dezbatut 106 proiecte de lege de aprobare a ordonantelor de urgenta, majoritatea emise de guvernul Tariceanu.
Deputatii au in comisiile de specialitate peste 50 de restante legislative din 2008, majoritatea cuprinzand "pomeni" electorale, care nu au fost asumate de partidele din care initiatorii faceau parte. Ele nu au fost adoptate sau respinse in plen anul trecut, din cauza absenteismului.
 
Cele mai importante proiecte aflate pe agenda Legislativului
 
  • Legea bugetului de stat pe 2009 (aflat in analiza Guvernului)
  • Codul fiscal (care trebuie modificat pentru a cuprinde masurile anticriza)
  • Codul penal (la Ministerul de Justitie)
  • Codul de procedura penala (la Ministerul de Justitie)
  • Codul civil (la Ministerul de Justitie)
  • Codul de procedura civila (la Ministerul de Justitie)
  • Legea exproprierilor (adoptata prin OUG)
  • Legea privind interzicerea cumulului de venituri de la stat (OUG)
  • Legea Mamelor (OUG)
  • Legea achizitiilor publice (aflata in analiza Guvernului)
  • Legea privind reducerea cheltuielilor in administratie (OUG)
  • Legea privind reorganizarea sistemului energetic (la Senat)
  • Peste 50 de legi cu "pomeni" electorale aflate fie la Senat, fie la Camera, (restante din 2008)
  • Legea prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte CSAT (OUG, aflata la Camera)
  • Proiectul de aprobare a OUG 59/1997 privind destinatia sumelor incasate de Fondul Proprietatii (la Senat)
  • Proiectele de lege privind OUG 159/2008 privind exercitarea profesiei de avocat (la Senat)
  • OUG 162/2008 privind transferul unor competente exercitate de Ministerul Sanatatii catre administratiile locale (la Senat)
  • OUG 166/2008 pentru modificarea Legii 36/1995 a notarilor publici (la Senat)
  • OUG 172/2008 pentru modificarea legii energiei electrice (la Senat)
  • OUG 176/2008 privind majorarea capitalului social al CEC Bank SA (la Senat)
  • OUG 218/2008 pentru privind modificarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule (la Senat)
  • OUG 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii 146/1997 privind taxele judiciare de timbru (la Senat)
 
Prioritati ale PSD
  • Adoparea legii bugetului
  • Legea salarizarii unice a bugetarilor
  • Descentralizarea administrativa (inclusive pe componenta financiara)
  • Reforma parlamentara (raportor pentru legile depuse, obligativitatea pentru ministri de a participa la dezbateri)
  • Dezbaterea in Parlament a programului anticriza
Prioritati ale PD-L
  • Adpotarea legii bugetului
  • Pachetul anticriza
  • Descentralizarea si transferul de resurse si atributii catre comunitatile locale
Prioritati ale PNL (ce urmeaza sa fie definitivate in viitor)
  • Legea caselor nationalizate
  • Legea lustratiei
  • Legea bugetului
  • Pachetul anticriza
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO