Politică

Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional pentru Regele Mihai

Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional pentru...

Autor: Gabriel Pecheanu

05.12.2017, 17:15 2831

Doliul naţional se decretează atunci când are loc un eveniment tragic de importanţă naţională. Mai exact, acesta se instituie la trecerea în nefiinţă a unei personalităţi marcante.

Zilele de doliu naţional se stabilesc de Guvern.

Regele Mihai a încetat din viaţa, marţi, la ora 13.00, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.

Regele Mihai I, va fi înmormântat la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, care este situată la doar o sută de metri de mănăstirea Curtea de Argeş.

La ceremonia de înmormântare sunt aşteptaţi membri ale celor mai importante Case Regale ale Europei, iar în fruntea listei este Charles, Prinţ de Wales şi moşntenitor al Coroanei Britanice. Deşi Prinţul Charles vine des în România, în vacanţă, având mai multe proprietăţi în Transilvania, anul trecut la ceremonia de înmormântare a Reginei Ana Marea Britanie a fost reprezentată numai de ambasador, cu toate că Regele Mihai este văr de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a. De asemenea, la Bucureşti sunt aşteptaţi membri ai Casei Regale a Spaniei, în condiţiile în care Regina Sofia, soţia fostului monarh Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Filipe, îl numea pe Regele Mihai "vărul său preferat". Cu toate acestea, şi Spania a fost reprezentată anul trecut de asemenea tot doar de un ambasador. 

Anul trecut, la ceremonia din Piaţa Palatului au participat membri ai familiilor regale de Baden, de Wurttemberg şi de Bourbon-Parma, din Rusia, Austria, Germania sau Luxemburg. 

În prezent, în Europa, dintre cele 49 de ţări, zece sunt monarhii, respectiv Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania şi Suedia, alături de principatele Lichtenstein şi Monaco, dar şi Marele Ducat al Luxemburgului.

De asemenea, la ceremonia de înmormântare ar putea fi prezenţi, în primul rând, copiii regelui: Principesa Margareta, custode al coroanei, împreună cu soţul ei principele Radu, principesa Elena şi fiul său Prinţul Nicolae, principesa Irina, principesa Sofia şi principesa Maria. Principele Nicolae, care era în linie pentru succesiune a fost exclus de Casa Regală din aceste drepturi, în urma unor scandaluri în care acesta a fost implicat.

 

Printre personalităţile prezente pot fi şi Alexander Philips Nixon, soţul principesei Elena şi Elisabeta Maria Biarneix, fiica principesei Sofia, care au fost prezenţi la înmormântarea Reginei Ana.

Regele Simeon al II-lea al bulgarilor, Principele Moştenitor Alexandru al II-lea al Serbiei, precum si Regele Constantin al II-lea al grecilor sunt de asemenea înrudiţi cu familia regală a României şi pot fi prezenţi la ceremonie.

Practic, toate casele regale din Europa sunt înrudite, chiar dacă printr-o ramură îndepăratată, cu casa regală a României.

Din cadrul regatelor din nordul Europei, Prinţul Frederick, fiul Reginei Margrethe a II-a ar putea ajunge la ceremonie din partea casei regale din Danemarca, în timp ce Suedia ar putea fi reprezentată prin Regele Carl al XVI-lea Gustaf şi de fiica sa Prinţesa Victoria.

Actualul rege al Norvegiei, Harald al V-lea, cât şi Prinţul Haakon Magnus, sunt aşteptaţi la ceremonia de la Curtea de Argeş.

Prinţul Philippe al Belgiei, Marele Duce Henri din Luxemburg şi Carolina de Monaco se numără printre ceilalţi monarhi aşteptaţi la ceremonie.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO