Politică

Ghergut va fi judecat de Consiliul Superior al Magistraturii

03.12.2004, 00:00 16

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua in discutie saptamana viitoare cererea Aliantei D.A. PNL-PD privind excluderea din magistratura a presedintelui BEC Emil Ghergut pentru consideratiile politice facute in legatura cu candidatul Aliantei la Presedintie, Traian Basescu.
Cererea Aliantei a fost inregistrata, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii si urmeaza a fi discutata de plenul CSM.Alianta considera ca Emil Ghergut, "a incalcat grav si flagrant Legea de organizare judecatoreasca, care interzice oricarui judecator sa faca o declaratie de natura politica". Presedintele BEC, Emil Ghergut, a criticat Alianta PNL-PD si candidatul acesteia la Presedintie, Traian Basescu, pentru solicitarea de anulare a alegerilor. "Nu este permis sa se aduca aceste grave acuzatii la adresa noastra numai de dragul de a castiga sau poate a te inscrie in cursa electorala pe care n-ai castigat-o din primul tur, asa cum s-a laudat domnul Basescu", a continuat el.
Aratand ca, in urma acestei probleme "s-au auzit ecouri nefavorabile" la adresa BEC, atat din tara, cat si din strainatate, Ghergut a apreciat ca "nu este posibil un asemenea procedeu din partea unui actor de pe scena politica".
Statutul magistratului arata ca "stabilirea drepturilor magistratilor se face tinandu-se seama de locul si rolul justitiei in statul de drept, de interdictiile si incompatibilitatile legii si urmareste garantarea independentei si impartialitatii acestora".
Totodata, conform articolului 96 din aceeasi lege, magistratii raspund disciplinar pentru abaterile de la indatoririle de serviciu, precum si pentru faptele care afecteaza prestigiul justitiei.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO