Politică

Germania cauta un nou partener in Est. Va fi Romania?

Germania cauta un nou partener in Est. Va fi Romania?

Basescu si Kohler au discutat despre Marea Neagra, Balcani si Constitutia europeana

03.07.2007, 19:17 13

Pentru prima data dupa 1989 un presedinte german - Horst Kohler - s-a aflat ieri in vizita de stat in Romania. Germania, una dintre cele mai reticente tari fata de aderarea Romaniei la , este, potrivit analistilor, in cautarea unui nou partener in estul Europei.
Cat poate influenta presedintele Germaniei relatiile dintre Bucuresti si Berlin, stiut fiind ca influenta sa politica este limitata de Constitutia tarii - el avand mai degraba un rol de reprezentare?
Analistul politic Emil Hurezeanu, un foarte bun cunoscator al lumii germane, explica pentru ZF: "Presedintele Germaniei are programate anual un numar limitat de vizite externe, pentru ca nu trebuie sa-si depaseasca bugetul. In momentul in care el efectueaza o vizita de stat, agenda sa este in concordanta cu cea a Guvernului, cu cea a Parlamentului. Guvernul si intreaga administratie este interesata de Romania. Simplul fapt ca a venit in Romania in vizita de stat spune totul despre interesul Germaniei fata de aceasta zona".
Horst Kohler a inceput un turneu in estul Europei (a venit in Romania si va merge si in Bulgaria) la doar doua zile dupa ce Germania a predat Portugaliei presedintia semestriala a Uniunii Europene.
"Presedintele Kohler a vrut sa salute sud-estul Europei la finalul presedintiei germane a Uniunii. Arata implicit ca sud-estul este important pentru Germania", spune Hurezeanu.
Presedintele Germaniei a fost primit ieri de seful statului roman la Palatul Cotroceni. Printre subiectele de discutie dintre cei doi sefi de stat - asa cum au fost ele detaliate de Traian Basescu - s-au numarat recentul tratat de instituire a unui nou cadru legislativ pentru UE (dupa respingerea proiectului Constitutiei UE in Franta si Olanda), problemele Balcanilor si zona Marii Negre.
Problemele Marii Negre - intre care contracararea influentei rusesti in zona, chiar daca oficial nu se spune acest lucru - sunt unele de interes comun atat pentru Romania, cat si pentru Germania.
"Sa nu uitam ca, dupa Statele Unite si Marea Britanie, Germania este primul mare stat european care a acceptat proiectul Romaniei la Marea Neagra", spune Hurezeanu.
Nu in ultima vreme, crede analistul, Germania - ca si Franta, de altfel - este in cautarea unui nou partener in Europa de Est. Explicatia nu consta doar in tensionarea relatiilor dintre Polonia si Cehia, pe de o parte, si Germania, pe de alta. Cu toate reticentele unor oameni politici germani fata de aderarea la Uniune, Romania si-a depasit deficitele majore care o faceau vulnerabila, lucru ce o face din ce in ce mai interesanta, spune Hurezeanu. De aceia, chiar daca traditional Germania este mai apropiata de Bulgaria ("este vorba despre o nostalgie istorica, bulgarii erau numiti inca de pe vremea lui Bismarck prusacii Europei" - puncteaza Hurezeanu), importanta Romaniei, dimensiunea si potentialul ei economic devin din ce in ce mai importante, spune analistul.
Germania este intre primii trei in privinta investitiilor straine in Romania, dupa Austria si Olanda. Firme precum Continental, Allianz, E.ON, Siemens sau Metro au investit in Romania aproape un miliard si jumatate de euro pana anul trecut. Insa in Romania exista peste 12.000 de firme cu capital german.
In topul importurilor in Romania Germania ocupa primul loc (4,5 mld. euro in 2005) si este pe locul doi ca destinatie a exporturilor romanesti (3,8 mld. euro in 2005).
La acest aspect s-a referit ieri si Kohler. Potrivit sefului statului german, Germania ocupa locul intai in relatiile comerciale ale Romaniei. "Nu intentionam sa renuntam la acest loc", a spus presedintele german, adaugand ca exista noi oportunitati si noi domenii in care Romania si Germania pot avea relatii economice.
Cum am amintit deja, Germania a avut destule reticente fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Parlamentarii germani - care prin pozitia lor au mai multa libertate de a se exprima public - au criticat indeobste situatia justitiei din Romania si coruptia pe care multi dintre ei o cred endemica. Subiectul nu a fost ocolit nici ieri in declaratiile de presa comune ale celor doi presedinti.
Kohler a declarat ca Germania spera ca Romania va continua reformele si lupta impotriva coruptiei. El a afirmat ca Germania se bucura ca Romania a intrat in UE si spera ca reformele vor continua, "in contextul in care Comisia Europeana a evidentiat in raportul prezentat aspecte legate de independenta justitiei, administratie, birocratie si lupta impotriva coruptiei".
In aceeasi vreme, presedintele german a infirmat ca s-ar fi pronuntat impotriva aderarii Romaniei la UE. El a fost intrebat daca isi mai mentine declaratiile facute inaintea intrarii Romaniei in UE potrivit carora, la acel moment Romania si Bulgaria nu erau pregatite sa intre in Uniunea Europeana. Kohler s-a aratat mirat, raspunzand ca nu stie de unde a auzit ziaristul care l-a intrebat respectivele informatii. Trebuie mentionat ca seful statului german chiar a facut astfel de declaratii, daca informatiile prezentate de presa germana sunt corecte. Referindu-se la situatia Romaniei, Kohler a mentionat ca a sustinut intotdeauna necesitatea reformelor in Romania si Bulgaria si a precizat ca acestea trebuie si in momentul de fata continuate.
"Coruptia loveste in paturile sarace, in comerciantii mici si mijlocii si, de aceea, lupta impotriva coruptiei este in favoarea majoritatii tarii", a declarat el.
Subiectul a fost abordat si pe seful statului roman. Potrivit lui Basescu, Romania trebuie sa fie, prin institutiile sale, mai profunda, mai eficienta si mai credibila in lupta impotriva coruptiei.
Basescu a fost intrebat ce le raspunde parlamentarilor germani din Bundestag care, in ciuda aprecierilor din raportul prezentat recent de Comisia Europeana, manifesta rezerve fata de evolutia Justitiei in Romania si cer activarea unei clauze de salvgardare.
"Sunt de acord ca pozitiile unor parlamentari din Bundestag-ul german sunt corecte. Romania trebuie sa fie, prin institutiile sale, mai profunda in lupta impotriva coruptiei, mai eficienta si mai credibila. Acesta este raspunsul", a spus Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO