Politică

Geoana sterge functia lui Nastase din nomenclatorul partidului

17.03.2006, 00:00 17

Functia de presedinte executiv al PSD, vacanta prin demisia lui Adrian Nastase, nu va mai fi ocupata de nimeni si va fi eliminata din statutul partidului.

"Nu vreau sa repet erori din trecut cand functiile au fost create dupa persoane", a spus ieri presedintele PSD Mircea Geoana, care a facut acest anunt. El spune astfel, explicit, ca functia ocupata de Nastase a fost una creata artificial, iar prin recursul pe care l-a facut la trecut a amintit de alte pozitii ocupate de fostul premier in acelasi mod.

O astfel de functie a fost creata pentru Nastase dupa ce fostul presedinte Ion Iliescu a pierdut alegerile din 1996 si s-a intors la partid, ca presedinte. Pentru Adrian Nastase, pana atunci presedinte executiv, a fost creata functia de prim-vicepresedinte. Functia a fost desfiintata in 2000 dupa ce Iliescu a revenit la Cotroceni, iar Nastase a devenit presedinte al PSD.

Dupa alegerile din 2004, cand cea mai probabila formula de conducere a partidului era tandemul Iliescu-Nastase a fost creata functia de presedinte executiv. Formula vizata era Iliescu-presedinte, Nastase-presedinte executiv. Numai ca, la Congresul din aprilie trecut al partidului, Iliescu a pierdut cea mai inalta functie in fata lui Geoana si astfel cei doi, secondati de Miron Mitrea, (secretar general) au ajuns sa conduca PSD.

Una dintre surprizele serii de marti spre miercuri, seara mazilirii lui Nastase, fost aceea ca sedinta a fost condusa in formula Geoana-Iliescu-Mitrea.

Motivand decizia de eliminare a functiei lui Nastase, Geoana isi mai arata intentia ca partidul sa aiba un singur varf si sa nu mai fie condus intr-o formula colegiala - presedinte, presedinte executiv, secretar general. Insa o asemenea decizie poate fi luata doar de un congres.

Anuntand eliminarea functiei lui Nastase, Geoana spune ca fostul premier va intelege ca PSD este "locul natural" in care mai are o sansa sa se afirme in viitor. A fost o reactie la zvonurile care au circulat ieri toata ziua, anume ca Nastase intentioneaza sa-si ia simpatizantii si sa se mute in alta parte.

Numai ca Nastase nu este convins ca locul sau mai este in PSD, iar ieri, dupa ce si-a anuntat in plen decizia demisiei din fruntea Camerei Deputatilor, a afirmat ca va lua in calcul ipoteza plecarii din partid, pentru a nu fi nevoit sa mai dea ochii cu oameni pe care ii desconsidera - l-a numit, in primul rand, pe primarul sectorului cinci, Marian Vanghelie - si care s-au manifestat violent impotriva sa cerandu-i demisia.

Gand de razbunare? "La ce foloseste? s-a intrebat Nastase.

El a reluat ipoteza complotului impotriva sa, afirmand ca decizia PSD de a nu-l mai sustine politic seamana cu o reglare de conturi personala: "S-a cautat o formula de tap ispasitor, care avea si sensul unei reglari de conturi". El a sustinut ca demisia sa nu rezolva problemele "de substanta" cu care se confrunta PSD si ca, pana la urma, partidul va trebui sa le faca fata.

Un ultim gest de solidaritate cu Nastase au facut ieri deputatii PSD care, in preziua indepartarii lui Nastase semnasera o petitie pentru mentinerea sa in fruntea Camerei. Ei au reactionat la relatarile presei, potrivit carora, in timpul sedintei in care se discuta situatia lui Nastase ar fi spus ca semnatarii sunt "golani si mizerabili".

Deputatii au reclamat scuze publice de la liderul lor, ceea ce, potrivit relatarilor unor deputati, Geoana ar fi facut ieri, la grupul parlamentar al PSD. Nastase a avut si el o remarca, afirmand ca acesti "golani" au conservat pentru partid pozitia de presedinte al Camerei care acum este pusa in pericol. Geoana a detensionat pentru moment situatia din Camera Deputatilor, dar, in mare masura, linistea va fi adusa daca partidul va reusi sa conserve conducerea Camerei, situatie incerta la acest moment.



Tariceanu: E simpatic ca Nastase a fost dat afara de Vanghelie

Problemele din PSD nu au fost rezolvate odata cu plecarea lui Adrian Nastase deoarece "garnitura" principalului partid de opozitie inca nu poate avea credibilitate in forma actuala, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a aratat ca nu si-a imaginat ca Adrian Nastase va fi exclus din partid de catre membrii PSD precum Vanghelie si Mihalache. "Este foarte simpatic ca pe Adrian Nastase sa-l dea afara Vanghelie, Mihalache si altii ca acestia. Nu-mi imaginam ca Nastase va fi dat afara din PSD de Vanghelie si altii ca el. Nastase a facut greseli, dar sa ajunga sa primeasca lectii de morala de la baietii aia...", a spus Tariceanu.



Verdict amanat in privinta averii fostului premier

Comisia speciala din cadrul instantei supreme care verifica averea sotilor Dana si Adrian Nastase a amanat cu o sapatmana luarea unei decizii referitor la exceptia de necon-stitutionalitate a unor articole din Legea privind declararea averii de catre demnitari. Aceasta exceptie a fost invocata, in urma cu doua saptamani, de avocatul familiei Nastase. La termenul de ieri instanta ICCJ a amanat luarea unei decizii, timp in care va analiza si punctul de vedere al reprezentantului Ministerului Finantelor. Nastase solicitase procurorului general al Romaniei verificarea legalitatii mostenirii primite de la o matusa, cerere trimisa procurorilor anticoruptie care declansasera intre timp verificari privind casa detinuta de fostul premier in strada Zambaccian.

Procurorii anticoruptie au extins cercetarile in cazul achizitiei de catre Adrian Nastase a terenului si a unei parti din imobilul din strada Zambaccian, fiind avuta in atentie mostenirea primita de familia acestuia. La inceputul acestui an, Nastase a declarat ca sotia sa a primit o mostenire in valoare de aproximativ un milion de euro de la o matusa. Respectiva ruda ar fi trait in niste conditii care au ridicat suspiciuni cu privire la posibilitatea de a lasa o astfel de mostenire.



Guvernarea castiga din slabiciunea PSD

Fragilitatea opozitiei este in avantajul coalitiei la guvernare, o structura fara solutii pe termen lung, din cauza diferentelor de ideologie si a viziunilor economice diferite ale partidelor care o alcatuiesc.

Aceasta este concluzia unui studiu prezentat ieri la Bucuresti de Joan Hoey, analist la Economist Intelligence Unit.

"Opozitia din Romania a devenit incredibil de slaba, ceea ce reprezinta o sansa pentru Guvern de a-si asigura continuitatea, cel putin pe termen scurt, chiar daca alianta politica este fragila", a spus Hoey. Pe de alta parte, analistul EIU apreciaza ca printre efectele benefice ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se vor numara reintarirea stabilitatii politice si incurajarea disciplinei in politicile macroeconomice. Romania este vazuta in continuare ca o tara cu probleme la nivelul institutiilor administrative si juridice, persistand, totodata, neincrederea privind capacitatea de implementare a regulilor Uniunii Europene.

Unele progrese sunt anticipate in legatura cu reformele solicitate de UE, dar asteptarile privind aparitia unor schimbari rapide si de substanta sunt considerate nerealiste de analistul EIU.

Hoey a amintit ca Romania este inca o tara saraca, in ciuda cresterii sustinute din ultimii ani, cu un Produs Intern Brut in 2004 la nivelul celui din 1989 si un PIB/locuitor in 2005 la mai putin de o treime din media UE. Perspectivele pentru Romania sunt insa pozitive si indica, in cel mai bun scenariu, un ritm de crestere economica in urmatorii 20 de ani de aproximativ 3,8% pe an. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO