Politică

Geoană în cheamă pe Boc în Parlamentului să raporteze situaţia absorbţiei fondurilor UE şi evaluarea miniştrilor

Autor: Iulian Anghel

18.07.2011, 15:25 184

Preşedintele Senatului Mircea Geoană îicere premierului Emil Boc să raporteze Parlamentului situaţiaabsorbţiei fondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cucompetenţe legate de acest domeniu, susţinând că situaţia de faţănu mai poate fi tolerată.

Guvernul României afirmă că România estebeneficiar net al fondurilor UE (10,5 mld. euro atrase şi doar 5,45mld. euro plăţi în contrul contribuţiei la UE din 2007 până înprezent, deşi Bruxellesul a atenţionat că rata de rambursare pefondurile structurale şi de coeziune este extrem de scăzută.Financial Times arăta, la finele anului trecut, că rata derambursare către România a fondurilor europene este de sub 3% -adică în jur de 500 mil. euro din cele 19,2 mld. euro puse ladispoziţia României.

Preşedintele Senatului subliniază într-oscrisoare adresată premierului că o rată de absorbţie deaproximativ 3% nu poate să nu provoace o reacţie fermă din parteainstituţiilor statului român: "De 4 ani şi jumătate, de când suntemmembri ai Uniunii Europene, plătim mai mult către bugetul UE decâtreuşim să atragem. O resursă fundamentală pentru dezvoltareaRomâniei este irosită, doar pentru că nu există suficientăfermitate şi competenţă în valorificarea poziţiei pe care o avem camembru al UE".

Geoană spune că o asemenea situaţie numai poate fi tolerată.

"Riscăm ca aceşti bani să fie pierduţipentru România şi să fie direcţionaţi către ţări europene care seconfruntă acum cu mari probleme economice. În acest context, avândîn vedere importanţa chestiunii, ca Preşedinte al SenatuluiRomâniei, vă adresez solicitarea ca, la începutul sesiunii dinseptembrie, să prezentaţi în faţa Parlamentului situaţia absorbţieifondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cu competenţe legatede acest domeniu", se arată în scrisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO