Politică

Fuziunea PNTCD-AP s-a blocat

22.09.2004, 00:00 15

Fuziunea dintre PNTCD si Actiunea Populara, partidul condus de Emil Constantinescu, s-a blocat, desi in urma cu cateva saptamani, cand a fost anuntata intentia celor doua formatiuni pentru unificarea formatiunilor populare, calea de urmat parea o formalitate.
Ieri, PNTCD a anuntat, prin intermediul presedintelui sau, Gheorghe Ciuhandu, ca Actiunea Populara blocheaza procesul, cerand imperativ postul de conducere al formatiunii care ar rezulta din fuziune. Ciuhandu il acuza pe Emil Constantinescu de introducerea, pe ultima suta de metri, a unei astfel de solicitari. In acelasi timp, PNTCD lansa un apel la Actiunea Populara de a se limita la solicitarile exprimate pana acum, in timpul negocierilor, astfel incat prezentarea la alegerile de peste doua luni pe liste comune sa se poata concretiza.
La randul lor, cei de la Actiunea Populara au replicat ca taranistii le-au intins celor din formatiunea condusa de Emil Constantinescu o capcana. Actiunea Populara sustine ca in timpul negocierilor nu a cerut nici un post de conducere pentru Emil Constantinescu, nici pe cel de presedinte, asa cum nu ar fi avut pretentii nici asupra uinor posturi din esalonul al doilea in ierarhia noului partid care ar urma dupa fuziune, programata dupa alegeri.
De asemenea, Actiunea Populara mai anunta ca pe tot parcursul negocierilor, cei de la AP au asigurat taranistii ca Emil Constantinescu nu doreste sa candideze din nou la functia de presedinte al Romaniei. O astfel de declaratie deja fusese facuta publica de catre fostul presedinte al Romaniei intre 1996 si 2000.
Din acest discurs contradictoriu al celor doua formatiuni reiese ca, pe moment, o colaborare cu greu poate fi dusa pana la capat. Pana la alegeri ragazul este destul de scurt pentru blocaje si reveniri la masa negocierilor, mai ales in conditiile in care perceptia publica in Romania in acest moment este ca centrul-dreapta este disipat din cauza unor orgolii personale.
Nici unul dintre cele doua partide nu este creditat in sondajele de opinie cu un scor care sa le asigure intrarea in Parlament, care ar insemna, de fapt, cinci procente.
In momentul in care Ciuhandu a devenit presedinte al PNTCD, acesta a invitat la negocierea unei aliante sau fuziuni in jurul taranistilor pe toate partidele care se revendica de la doctrina populara sau crestin-democrata (bine reprezentata in Parlamentul European, unul dintre curentele care se bucura in Europa de sprijinul masiv al populatiei). Dintre toate aceste partide, Actiunea Populara a raspuns imediat acestui apel.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO