Politică

Fugit din PD, Duvaz viseaza sa-i atraga pe fostii colegi in PSD

05.03.2003, 00:00 12

PSD va ramane, in viitor, "singurul partid social-democrat din Romania indiferent de ce se va intampla". Decizia de creare, in cadrul PSD, a "grupului de actiune pentru unitatea social-democratiei" nu este totusi, indreptata impotriva PD. Astfel a sintetizat, ieri, Bogdan Niculescu Duvaz viitorul politic al social democratiei in Romania, neprecizand, totusi, cu cine urmareste in mod special PSD sa se unifice. Deocamdata, singura tinta - PD, partid inrudit, membru in Internationala Socialista si aflat in opozitie - refuza categoric orice apropiere de PSD.  Ironia face ca secretarul acestui grup, care va avea misiunea dificila de negociere cu colegii democrati sa fie tocmai Bogdan Niculescu Duvaz, fost vicepresedinte al PD si lider traditional al democratilor, pana acum cateva saptamani cand, alaturi de Alexandru Sassu, s-a reorientat catre partidul de guvernamant.
Indiferent de amanuntele discutabile ale proiectului de unificare a stangii, interesul puterii in coagularea unui singur care sa o politica puternica de stanga este real. De amintit declaratia presedintelui PSD Adrian Nastase care afirma, luna trecuta, la Snagov ca barierele ideologice  care au despartit fostul FSN au disparut.
Saptamana trecuta, a surprins si Ion Iliescu cu declaratia ca, pe scena politica, am mai fi loc de un partid de stanga, idee in contradictie cu planurile PSD. Ieri, consilierul prezidential Octavian Stireanu a explicat ideea presedintelui. "In ceea ce priveste existenta unui spatiu pentru un partid politic mai la stanga de PSD cred ca se poate vorbi de necesitatea unor abordari menite sa ofere cat mai multe alternative pentru suportabilitatea de catre populatie a unor masuri ce sunt, oricum, cvasiobligatorii in conditiile obiectivelor de politica externa", a spus el. Altfel spus, PSD care este obligat sa duca o politica de dreapta poate pierde controlul asupra electoratului de stanga, nemultumit.
Duvaz a spus ca rolul grupului va fi de a atrage in partid personalitati cu vederi "social democrate"   dar si unele personalitati din zona de centru dreapta. deocamdata, sustine el, nu s-au deschis negocieri unul dintre potentialii noi membri. Cu PRM, situatia este "foarte sensibila", avand in vedere ca este greu ca personalitatile din acest partid sa explice ca s-au convertit si nu mai sunt sovini, extremisti sau xenofobi, a adaugat Duvaz. El a adaugat ca proiectul unionist al PSD este "o directiva a Internationalei Socialiste."
Dupa ce Basescu a expediat intr-un cuvant, inca de luni, proiectul PSD, ieri, vicepresedintele Viorela Pana cat si senatorul Petre Roman au respins orice apropiere considerand ca proiectul este indreptat impotriva PD. El a a calificat grupul drept "un departament de cadre PCR" care racoleaza dezertori politici" facand aluzie la Sassu si Duvaz.
"Este o operatiune de imagine cu intentia de a racola oameni din PD, de a aduce Partidul Democrat in situatia de partid nesemnificativ.", a declarat Petre Roman care a adaugat ca PSD face presiuni asupra membrilor PD din teritoriu sI ca, pe viitor ar putea recurge si la "metode musculoase". Roman a spus ieri, fara a da nici un detaliu, ca lucreaza la un proiect politic personal sI a precizat ca acesta nu are nici o legatura cu planurile de unificare ale PSD. Dupa parerea sa, in 2004, PSD sI PD vor merge separat la urne primul pentru a-si apara mandatul de guvernre iar al doilea ca partid de opozitie. Roman a apreciat ca baza de vot a PSD este "minata de efectele acualei guvernari", lucru asupra caruia a atras atentia si Ion Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO