Politică

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei: MCV îi confirmă ministrului Toader că merge pe un drum greşti

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, fost...

Autor: Indira Crasnea, Mediafax

15.11.2017, 12:56 82

"Raportul MCV îi confirmă ministrului Toader că merge pe un drum greşit . E un raport cu multe note negative, deşi ministrul ne-a promis unul pozitiv . Ministerul trebuie să se aplece asupra ajustărilor necesare din sistem, dar trebuie să o facă cu alt spirit. MCV pare un instrument simplu, birocratic, dar în fapt este un mecanism tehnic complex cu o încărcătură politică imensă, esenţială pentru deplina integrare a României în Uniunea Europeană. Cel puţin în acest moment , nu avem dovezi clare că ministrul Justiţiei înţelege această miză sau, dacă o înţelege , că «vâsleşte» în direcţia indicată de interesele noastre în Uniunea Europeană", a spus, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Avocatul Cătălin Predoiu a fost ministru independent al Justiţiei în guvernele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, anunţând că s-au făcut progrese în domenii precum verificarea conflictelor de interese, dar sunt menţionate şi provocări la adresa independenţei Justiţiei.

Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, ţara noastră a "realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În acelaşi timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare", se arată în raport.

Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, "deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV".

Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO