Politică

Fostii ministri Novac si Teodoriu, audiati

12.02.2003, 00:00 116

Doi fosti ministri ai transporturilor, Aurel Novac si Paul Teodoriu au fost audiati, ieri, la Palatul Cotroceni, de Comisia speciala pentru cercetarea sesizarilor privind faptele savarsite de fosti sau actuali ministri in timpul exercitarii functiei. Ce doi au fost chestionati in legatura vanzarea unor nave din flota comerciala a Romaniei, in anii '90. Fostul ministru al transporturilor Traian Basescu va fi audiat saptamana viitoare. Prin lege, Comisia este abilitata sa dea aviz de cercetare penala in cazul ministrilor care au savarsit ilegalitati. In dosarul vanzarea flotei, inregistrat la CSJ sunt cercetare 111 persoane.
Parchetul National Anticoruptie (PNA) a cerut presedintelui Romaniei, acum cateva saptamani, declansarea urmaririi penale impotriva celor trei fosti ministri. Potrivit PNA, impotriva lor ar exista indicii ca ar fi comis infractiunea de abuz in serviciu contra interesului public.
Procesul de restructurare al flotei comerciale romane, a inceput dupa 1989 dupa divizarea IEFM Navrom in trei companii cu capital de stat: Petromin, Navrom si Romline. Flota maritima (formata atunci din 186 de cargouri, 12 petroliere, 70 de mineraliere si 18 nave specializate) a fost impartita, compania Petromin preluand cea mai mare parte din navele scoase din exploatare.
Pentru ca o parte din cele 89 de nave preluate stationau, producand astfel pagube, conducerea Petromin a hotarat retehnologizarea lor. Datorita conjuncturii economice sociatatea nu a putut obtine credite nici de pe piata interna nici de pe cea internationala. Drept urmare, fost formata o societate mixta impreuna cu firma norvegiana Klaveness Chartering. Firma a preluat navele, care treptat au fost vandute.
Aurel Novac a fost audiat, ieri, in legatura cu vanzarea, in noiembrie 1994, a navei Bicaz. Novac a declarat, la finalul audierii, ca nu a fost acuzat, ci i s-au cerut explicatii in legatura cu modul in care a fost organizata licitatia pentru vanzarea navei. El a precizat ca, in noiembrie 1994, cand a fost vanduta nava aceasta se afla in administrarea Petromin, companie aflata in subordinea FPS, drept urmare el nu stie daca la vanzarea navei s-a respectat sau nu legea.
Novac a spus ca la audierea a auzit pentru prima oara faptul ca a fost organizata o licitatie pentru vanzarea navei. El a mentionat ca nava Bicaz a fost vanduta cu 3,4 milioane de dolari, fiind evaluata insa de experti la 5 milioane de dolari. Aurel Novac a apreciat ca nu sunt motive pentru a fi declansata urmarirea penala impotriva sa.
Paul Teodoru a fost audiat, in legatura cu schimbarea pavilionului navei "22 decembrie". in cadrul contractului cu firma Klaveness. El a precizat ca respectivul contract nu a fost incheiat in perioada in care el a condus Ministerul Transporturilor, respectiv 22 noiembrie 1992 - 11 martie 1994.
Fostul ministru al Transporturilor a apreciat ca personal, nu este vinovat de nimic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO